Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszta przyłącza wodnego - Łódzkie

bielik1

Recommended Posts

Witam forumowiczów :)

mam działeczkę na wschodnich okolicach Łodzi i w kwietniu rusza u mnie stawianie szkieletora z prefabrykatów ale tym razem nie o tym... :)

Postanowiłem trochę wcześniej załatwić temat wykonania przyłącza wodnego i wystawiłem w internecie zapytanie ofertowe.

Odezwało się kilku fachowców aczkolwiek żaden bez oglądania działki nie chciał za bardzo tej roboty wyceniać, jeden z tych człowieków z racji, że mieszka blisko mojej działki to podjechał zobaczyć co i jak i wycenił następująco:

- materiał + robocizna 130 zł/mb

- inwentaryzacja ze zgłoszeniem 500 zł

- jakaś studzienka rewizyjna przy drodze (podobnież zakład komunalny będzie tego wymagał w przypadku mojej działki) 1500 zł

Długość przyłącza dość spora bo 70 m. Czyli w sumie wychodzi około 11000 zł - sporo...

Powiem szczerze, że chętnie podjął bym współpracę z gościem bo wydaję się dosyć kompetentny, rzeczowy oraz zna ludzi w zakładzie gospodarki komunalnej odpowiedzialnej za wodociągi więc będzie wiedział jak to zrobić by przyłącze było bezproblemowo odebrane. Natomiast trochę boli mnie ta cena i zastanawiam się czy 130 zł za metr to dużo czy mało...

Dajcie znać proszę co myślicie o tej wycenie, może ktoś akurat ma rozeznanie na temat tego typu kosztów w Łodzi i okolicach...

Pozdrawiam !

Cześć, bardzo drogo. Przed zimą wykonywałem przyłącze u siebie. Wprawdzie nie Łódź tylko okolice Grokca, ale za taką samą długość przyłącza na rurze fi50 z zaworem odcinającym w drodze i drugim na działce oraz wodomierzem zapłaciłem 5300.

Dzięki za odpowiedź. To faktycznie dobrą cenę dostałeś. Był u mnie jeszcze jeden fachowiec, wycenił robotę na 120 zł za mb, powiedział, że było by takiej ale boi się, że woda podejdzie pod wykop i będzie robota w błocie. Niby troche taniej za metr ale znowu wycenił drożej studzienkę z zaworem odcinającym która musi być przy drodze. Tak wiec wychodzi na prawie to samo. Niestety zdaję się, że taki jest mniej wiecej cennik w tej okolicy i mogę liczyć tylko na to, ze uda sie znaleźć jakąś ekipę z którą ze względu na długość przyłącza uda się wynegocjować jakąś sensowną cene.