Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplić zawilgocony budynek, aby nie wystąpiło zagrzybienie.

darpor

Recommended Posts

Witam forumowiczów, mam pytanie odnośnie materiałów do wykonania ocieplenia dwurodzinnego problematycznego starego budynku.

Budynek nie ma solidnego fundamentu. W mojej części budynku, w piwnicy jest sporo wody. Jest zainstalowana pompa, aby

usuwać nadmiar wody. Od kilku lat jest wykonana hydroizolacja zewnętrznych ścian, jednak woda dostaje się przez fundament.

Zatem wilgoć jest wszechobecna.

Sąsiad w swojej części budynku wykonał generalny remont wewnątrz i ocieplenie zewnętrzne watą skalną. Po kilku latach

miał bardzo duże zagrzybienie łącznie z wykwitem owocników.

Dodam, że gość ma dużo kasy i nie żałował na remont. Nowe okna i bardzo dobre ogrzewanie centralne.

Po pierwszym wykwicie grzyba, robił kolejny remont i smarował ściany kilkoma środkami grzybobójczymi.

Teraz mam pytanie do ludzi z odpowiednią wiedzą i dużym doświadczeniem.

Jak wykonać ocieplenie, żeby nie było grzyba w mojej części budynku.

Wydaje mi się, że przez brak ocieplenia ściany lepiej oddychają i ewentualne zarodniki wysychają.

Chciałbym w jakiś sposób ocieplić ściany, ale bez zagrzybienia.

Proszę o radę.

Jesli mialbym zgadywac to sasiad zapomnial o wentylacji. Nowe okna to plastiki? Nawiewniki maka? Otwarte?

Welna czy styropian na zewnatrz maja znikomy wplyw na blokowanie transportu wilgoci. Lub inaczej - ilosc wilgoci wydostajaca sie przez mur i tak jest minimalna, dokladajac izolacje nic nie zmieniasz. Baa, pogarszasz warunki do powstania grzyba, bo sciana w domu bedzie cieplejsza i trudniej bedzie sie na niej wykraplac para wodna.

Kasa fizyki nie oszuka i myslenia nue zastapi. Sasiad walczy ze skutkiem zamisst z przyczyna. Przyczyna jest ciagla zbyt wysoka wilgotnosc w pomieszczeniu. A z tym walczysz igraniczajac dostawanie sie wilgoci do domu lub usprawniajac jej wyrzucanie czyli wentylacje.

Po pierwsze trzeba zrobić izolację poziomą. Bez tego nie masz co liczyć na pozbycie się wilgoci. Można grzać na potęgę a ta woda nie pozwoli tego zagrzać należycie.Trzeba wszystkie ściany w to uzbroić i połączyć z izolacją na stropie piwnicy/pod podłogą parteru.

Jak już to zrobisz dobrze, to wtedy zrób obliczenia cieplno-wilgotnościowe i wybierz odpowiedni materiał i grubość ocieplenia. Zacznij od porządnego ocieplenia stropu nad ostatnią kondygnacją a potem dopiero ściany.

Jak sąsiad ma dość kasy, to niech to samo zrobi a będzie dużo lepiej. Musisz go przekonać do zaizolowania dzielonych ścian, Może też założyć hybrydową wentylację mechaniczną wyciągową+ nawiewniki w oknach lub ścianach - niekoniecznie rekuperację

Dzięki za odpowiedź.

Mam mieszane odczucia co do ocieplenia materiałami, które kiepsko przepuszczają wilgoć. W sąsiednich budynkach były robione ocieplenia i zapytałem się kierownika firmy remontowej. Powiedział, że jak jest grzyb w ścianach, to tylko zbicie tynku i położenie grubszej jego warstwy. Podobno tylko tynk zapewnia dobrą paro-przepuszczalność. Stwierdził również, że wata mineralna mimo pozornej przepuszczalności też się nie nadaje. Podobno przy mocowaniu waty do ścian zewnętrznych, stosuje się duże ilości kleju, który tworzy skorupę i blokuje wszystko.

Dzięki za odpowiedź.

Mam mieszane odczucia co do ocieplenia materiałami, które kiepsko przepuszczają wilgoć. W sąsiednich budynkach były robione ocieplenia i zapytałem się kierownika firmy remontowej. Powiedział, że jak jest grzyb w ścianach, to tylko zbicie tynku i położenie grubszej jego warstwy. Podobno tylko tynk zapewnia dobrą paro-przepuszczalność. Stwierdził również, że wata mineralna mimo pozornej przepuszczalności też się nie nadaje. Podobno przy mocowaniu waty do ścian zewnętrznych, stosuje się duże ilości kleju, który tworzy skorupę i blokuje wszystko.

Jeszcze raz. Sciana prawie nie przepuszcza wilgoci. To co masz przyklejone jako ocieplenie praktycznie wiec jest pomijalne. Powyzej 90% wilgoci ucieka przez wentylacje. Jesli dom jest ocieplony i jest w nim grzyb to winna jest zle dzialajaca wentylacja. Miliony domow w tym kraju jest ocieplone styropianem i jakis grzyba przeciez nie ma.

Twoje mieszane uczucia nie zmienia fizyki. Oddychajace sciany to mit, miejska legenda.

• 3 weeks później...

W pierwszej kolejności trzeba usunąć przyczynę , a jest nią podciąganie kapilarne wilgoci

na skutek braku izolacji poziomej muru. W tym celu wykonać przeponę poziomą / izolację/

wszystkich ścian przy użyciu kremów lub płynów iniekcyjnych do przepony poziomej.

Po wykonaniu przepony w przypadku występowania wilgoci i zasolenia na ścianach wewnętrznych

należy skuć tynk do gołego muru /ok. 50cm poza stopień zniszczeń/ i nałożyć tynk renowacyjny, a szpachlowanie

ścian wykonać zaprawą wapienno- trasową.

Malowanie wykonać wyłącznie farbami silikatowymi. Na ścianach zewnętrznych można wykonać

docieplenie tyko wełną mineralną , a na warstwę wierzchnią zastosować tynk silikatowy.

Zapewnić w mieszkaniu sprawną wentylację.

pozdrawiamy

Zespół Suez izolacje Budowlane

Po więcej fachowej wiedzy z zakresu hydroizolacji zapraszamy na naszą stronę http://www.suez.com.pl