Suchy_PL_ 27.01.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Witam, aktualnie w starym, poniemieckim domku mamy instalacje C.O. i piec tzw "śmieciuch" . Tak się składa,że będziemy ze względu na wiek rodziców przenosić łazienkę do pomieszczenia w którym obecnie jest część piwnicy (9m2), będzie nowa posadzka itd. Wspólnie z małżonką zdecydowaliśmy się zamontować ogrzewanie podłogowe ,które później chce poszerzyć o kuchnie i jadalnie (w tym momencie jest tam ogrzewanie grzejnikami). Całą instalację C.O. wykonywał mój ojciec "samouk" niestety z podłogówką nie miał do "czynienia" Trochę poczytałem i planuję zastosować rurki PERT z firmy Kan-Therm a z instalacja wpiąć się zaraz za piecem C.O. i zastosować rozdzielacz lecz nie wiem który https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-4-obw-z-grupa-pompowa-do-podlogowki-7466149907 ,https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-4-z-grupa-pompowa-ibo-do-podlogowki-7791991591, https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-do-podlogowki-z-pompa-i-miesza-4-obw-7359566866 Co oprócz tego powinienem mieć w instalacji podłogowej ? czy wpięcie zaraz za piecem C.O. przed grzejnikami to słuszna decyzja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 27.01.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Po pierwsze, podłogówka i grzejniki potrzebują innych temperatur zasilania. Po drugie, przepływy też są różne.Po drugie, trzeba wiedzieć jakie są straty w W/m2 pomieszczeń, gdyż nie wszędzie ogrzewanie podłogowe wydoli.Po trzecie stara instalacja to niekoniecznie dobra jakość wody kotłowej -a zawory termostatyczne tego nie lubią,Po czwarte, wybór zaworu termostatycznego zależy od oporów w instalacji. To trzeba policzyć, łącznie z tym, co w planach.W zależności od temperatury zasilania i powrotu, rozsądniej jest czasami podłączyć OP do powrotu zamiast do zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suchy_PL_ 27.01.2019 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Instalacja była modernizowana na przełomie lat 2000 a w 2012 wstawiony nowy piec z nadmuchem. Na ten moment od zewnątrz zostanie zrobione ocieplenie ściany fundamentowej płytami XPS , w łazience będzie nowa podłoga na gruncie więc jak mogę wyliczyć to wszystko dla pomieszczenia 9m2 ? Planuje też oczywiście grzejnik łazienkowy chociażby na ręczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.01.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Wpiecie ma byc piecu tak aby pompki pracowaly rownlegle czyli zeby sie nie zaklucaly nawzajem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suchy_PL_ 12.02.2019 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 A który z wymienionych przeze mnie rozdzielaczy polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts