Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drzwiami wewnątrzklatkowymi 70cm

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam problem odnośnie wymiany drzwi wewnątrzklatkowych w bloku. Aktualnie jestem w trakcie remontu i chciałbym wymienić drzwi na nowe. Problem w tym, że stare drzwi są szerokości 70cm i z tego co się orientowałem to takich już nie kupię jedynie 80cm. No i tutaj zaczyna się robić ciekawiej, ponieważ do poszerzenia otworu podobno potrzebne jest pozwolenie na budowę. Z drugiej zaś strony przepisy mówią o montowaniu drzwi min. 90cm, które się nie zmieszczą, ponieważ nachodziłyby na schody.

Czy macie pomysł jak to rozwiązać i czy rzeczywiście potrzebuje pozwolenia na budowę?

Druga sprawa, nie widzę żadnego nadproża nad aktualnymi drzwiami, czy jest konieczność montowania nad nowymi?

Ściany wykonane są z białej "cegły" bardzo wytrzymałej, piętro 3 z 4.

Edytowane przez łotrzyk

Twój problem jest "zbyt złożony" by go rozstrzygnąć na forum. W skrajnym przypadku może się coś zawalić.

Ale założyłbym że miejsce nad drzwiami jest wzmocnione. Jeśli nie - to przy demontażu starej futryny mogą spadać cegły.

Co do drzwi: przepisy o "90tkach " dotyczą nowych domów. Ty możesz wziąć pod uwagę np. 80N (pomniejszone 80tki ) - wymiar jest różny w zależności od firmy - skrajnie 75cm przejścia , z ościeżnicą kątową może być opcją wymagającą najmniej zachodu.