łotrzyk 27.01.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Witam serdecznie,Mam problem odnośnie wymiany drzwi wewnątrzklatkowych w bloku. Aktualnie jestem w trakcie remontu i chciałbym wymienić drzwi na nowe. Problem w tym, że stare drzwi są szerokości 70cm i z tego co się orientowałem to takich już nie kupię jedynie 80cm. No i tutaj zaczyna się robić ciekawiej, ponieważ do poszerzenia otworu podobno potrzebne jest pozwolenie na budowę. Z drugiej zaś strony przepisy mówią o montowaniu drzwi min. 90cm, które się nie zmieszczą, ponieważ nachodziłyby na schody. Czy macie pomysł jak to rozwiązać i czy rzeczywiście potrzebuje pozwolenia na budowę?Druga sprawa, nie widzę żadnego nadproża nad aktualnymi drzwiami, czy jest konieczność montowania nad nowymi?Ściany wykonane są z białej "cegły" bardzo wytrzymałej, piętro 3 z 4. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez łotrzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.02.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Twój problem jest "zbyt złożony" by go rozstrzygnąć na forum. W skrajnym przypadku może się coś zawalić. Ale założyłbym że miejsce nad drzwiami jest wzmocnione. Jeśli nie - to przy demontażu starej futryny mogą spadać cegły. Co do drzwi: przepisy o "90tkach " dotyczą nowych domów. Ty możesz wziąć pod uwagę np. 80N (pomniejszone 80tki ) - wymiar jest różny w zależności od firmy - skrajnie 75cm przejścia , z ościeżnicą kątową może być opcją wymagającą najmniej zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts