Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System inteligentnego domu dla domu jednorodzinnego - wybór rozwiązania

Recommended Posts

Przygotowuję się do budowy domu i chciałbym zamontować w nim pewne elementy inteligentnego domu. Na chwilę obecną to co mnie interesuje to:

- alarm przeciwłamaniowy

- kontrola rolet zewnętrznych/wewnętrznych

- kontrola ogrzewania (ogrzewanie podłogowe - gazowe)

- kontrola oświetlenia

- kontrola bramy garażowej i wjazdowej

Koniecznie musi być tablet/kontroler pozwalający na kontrolę bez użycia smartfona.

W mieszkaniu mam częściową automatykę z wykorzystaniem Fibaro (ale obawiam się, że Fibaro jest trochę ograniczone jeśli chodzi o większe instalacje - ale nie upieram się).

Bardzo zależałoby mi na tym by móc podpiąć się jakimś*Google Asystentem/Alexą*lub innym systemem kontroli głosowej (natywne rozwiązania mnie nie interesują - chyba, że działają rewelacyjnie).

Jaki system powinienem wybrać by spełnić te wszystkie wymagania? Nie mam problemu z systemem opartym na kablach (dom w budowie, więc spokojnie instalację mogę położyć), ale ogromnym plusem będzie możliwość późniejszego rozszerzenia systemu bez konieczności kucia ścian :)

Widziałem, że na forum jest wiele zwolenników bardzo różnych systemów, więc po cichu liczę na choć drobne rady w temacie systemów ID :)

Witaj,

Wydaję mi się, e juz bardzo dużo zostało powiedziane w innych tematach, np tutaj .

Jeśli jescze tego nie zrobiłeś, to polecam przejrzeć inne tematy o podobnej tematyce, a później wrócić tutaj i zadać konkretne pytania.

Mam również pytanie do systemów którymi chcesz sterować, a konkretnie do ogrzewania poidłogowego. Co konkretnie chciałbyś tu osiągnąć?