Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy zamknięty

Recommended Posts

Posiadam dom w stanie surowym zamkniętym który stoi już drugą zimę. W tym roku zaczynam wchodzić do środka

Czy przez ten czas zima jakoś negatywnie wpłynęła na mury zewnętrzne budynku ?

Mury są wykonane z MEGA-MAX 25 P+W kozłowiec które mają małą masę w porównaniu z innymi pustakami ceramicznymi (14kg)

Wiem że żyjmy w czasach gdzie wmówiono wielu ludziom że bez smartfona nie da się prania nastawić, bez netu niektórzy nie potrafią jajka ugotować.........

ale może ściany własnego domu potrafisz pooglądać? Jak nie możesz mi to zlecić, podjadę pooglądam opiszę Ci twoje ściany i wystawie fakturę.

Wiem że żyjmy w czasach gdzie wmówiono wielu ludziom że bez smartfona nie da się prania nastawić, bez netu niektórzy nie potrafią jajka ugotować.........

ale może ściany własnego domu potrafisz pooglądać? Jak nie możesz mi to zlecić, podjadę pooglądam opiszę Ci twoje ściany i wystawie fakturę.

Nie ma mnie w domu rok czasu ...

Wystarczy normalnie napisać a nie ironizować.

Ja chciałem się dowiedzieć tylko czy to ma negatywny wpływ na ściany . I czy mogę jeszcze z ociepleniem poczekać do następnego roku.

Ale na tym forum widzę ze nie brakuję zadufanych w sobie ludzi którzy pozjadali wszystkie rozumy. I tylko potrafią się wyśmiewać z ludzi

Jest to trochę żałosne :cool:

Teraz pewnie będzie kontr atak typowego Janusza :cool:

jakie pęknięcia mogą pojawić się po 2 latach na murach ?. Kiedyś domy budowało się przez 10 lat a teraz postał chwile i od razu panika. Dla domu wręcz dobrze jak odstoi swoje. Ułoży się i osiądzie, a nie w jeden rok ściany tynki gipsy i dopiero wtedy mogą pojawić się spękania.

Może dla tego że budowano domy z lepszych materiałów ? Teraz jak pustaka upuścisz z polowy metra to się rozsypuję na drobne kawałki

Kiedyś to były pustaki żużlowe albo zbrojenia co dawało się tyle prętów ile udało się zdobyć. Uważam że dzisiejsze materiały nie są wcale gorsze (no może oprócz cegły). Ja buduje dom już od 3 lat i mam stan surowy zamknięty. Jeżeli by wystąpiły jakieś spękania to na pewno nie ze względu na materiał, a bardziej z błędów budowlanych.

jakie pęknięcia mogą pojawić się po 2 latach na murach ?. Kiedyś domy budowało się przez 10 lat a teraz postał chwile i od razu panika. Dla domu wręcz dobrze jak odstoi swoje. Ułoży się i osiądzie, a nie w jeden rok ściany tynki gipsy i dopiero wtedy mogą pojawić się spękania.

Zawsze pojawiają się spękania, pęknięcia, rysy, nie jest to błędem budowlanym tylko normalnym procesem uwalniania naprężeń i sił, osiadaniem gruntu, wysychaniem.