Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosze o porade !

jaceksob

Recommended Posts

witam szanownych klubowiczow. mam nie maly problem i nie wiem jak sobie z nim dac rade wiec prosze bardziej wprawionych w walke z roznymi urzedami i znajacymi sie troszeczke na kwestiach prawnych.

w tym roku kupilem dzialeczke budowlana 7,8ara od Urzedu Miasta za nie mala kwote na przetargu pytalem czy na dzilce zanjduja sie jakies media - zapewniano mnie ze nie. no i dzialke kupilem. przyszedl geodeta aby wyznaczyc granice i co- okazuje sie ze w granicy mojej dzilki znajduje sie studzienka kanalizacijna(dekiel centralnie w granicy). jest to spora studzienka dwu wlazowa(oba dekle na mojej dzialce). chce sobie dzialke ogrodzic i nie mam za bardzo jak bo przeszkadza ta za.....na studzienka.na planie zagospodarowania przestrzennego ktory wybralem z urzedu miasta(sprzedawca dzialki) owa studzienka jest zaznaczona poza moja dzialka(najprawdopodobniej zle wykonane sa podklady geodezyjne).od strony studzienki nie mam sasiada wiec chyba wystapie do nich o sprzedanie badz dzierzawe mi tego kawalka(jakies 1,5 m na calej dl. dzialki 35 m) ktory potrzebny mi jest aby ominac spokojnie studzienke.tylko pani w Urzedzie M. zaczela mnie straszyc ze beda to duze koszty bo oni beda musieli zmieniac mapki i jakies ine pierdoly.co radzicie???jakimi przepisami prawnymi sie podpierac???prosze o pomoc i z gory dziekuje

no moze i tak bym zrobił tylko jest to studzienka taka spokojnie 2,5 x2,5 i grodzac od swojej robie sobie kwadrat nieuzytku na swoj koszt.po pierwsze wygladaloby to beznadziejnie a po drugie zastanawiam sie dlaczego ja mam wygradzac czesc swojej dzialki za ktora zaplacilem.moze ktos z was zna jakies przepisy prawne ktore by mi pomogly???

napewno- tylko czy zawsze my musimy byc poszkodowani. przeciezr to ewidentny blad Urzedu Miasta i tych ktorzy dzielili dzialki. oni teraz mowia mi ze firma ktora dokonywala pomiarow geodezyjnych i podzialu tego tetenu pare lat temu juz nie istnieje. no zgadza sie- tylko ze ja tej dzialki od owej firmy nie kupilem tylko od miasta. oj ten nasz kraj- chyba jestem za mlody zeby to wszystko ogarnac.

Proponuję byś nie dał się zbyć i dochodził swego.

Z twojego postu wynika, że dotąd twoje interwencje w UM odbywały się "na gębę" .

Jeśli swoje racje przedstawisz na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) to także i na piśmie otrzymasz odpowiedź. Zaręczam, że nie będzie ona w stylu tej pani z UM która zaczęła Cię straszyć ze beda to duze koszty bo oni beda musieli zmieniac mapki i jakies ine pierdoly

W swoim piśmie zaznacz, że UM sprzedał Tobie działkę z wadą ukrytą.

na planie zagospodarowania przestrzennego ktory wybralem z urzedu miasta(sprzedawca dzialki) owa studzienka jest zaznaczona poza moja dzialka(najprawdopodobniej zle wykonane sa podklady geodezyjne).

Plan zagospodarowania prz. nie jest ani mapą ani dokumentem geodezyjnym. Oznaczenia planów mogą rozmijać się z rzeczywistością.

W swoim piśmie zaznacz, że UM sprzedał Tobie działkę z wadą ukrytą.

Zanim to napiszesz, przeczytaj dokładnie akt notarialny. Jeżeli złożyłeś oświadczenie, że widziałeś działkę przed kupnem i zapoznałeś się z jej stanem faktycznym i prawnym to roszczenie w oparciu o pojęcie wady ukrytej będzie trudne. (Oczywiście w przypadku, kiedy ostatnia aktualna mapa geodezyjna znajdująca się w państwowym zasobie gik jest niezgodna z rzeczywistością)