jaceksob 16.10.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 witam szanownych klubowiczow. mam nie maly problem i nie wiem jak sobie z nim dac rade wiec prosze bardziej wprawionych w walke z roznymi urzedami i znajacymi sie troszeczke na kwestiach prawnych. w tym roku kupilem dzialeczke budowlana 7,8ara od Urzedu Miasta za nie mala kwote na przetargu pytalem czy na dzilce zanjduja sie jakies media - zapewniano mnie ze nie. no i dzialke kupilem. przyszedl geodeta aby wyznaczyc granice i co- okazuje sie ze w granicy mojej dzilki znajduje sie studzienka kanalizacijna(dekiel centralnie w granicy). jest to spora studzienka dwu wlazowa(oba dekle na mojej dzialce). chce sobie dzialke ogrodzic i nie mam za bardzo jak bo przeszkadza ta za.....na studzienka.na planie zagospodarowania przestrzennego ktory wybralem z urzedu miasta(sprzedawca dzialki) owa studzienka jest zaznaczona poza moja dzialka(najprawdopodobniej zle wykonane sa podklady geodezyjne).od strony studzienki nie mam sasiada wiec chyba wystapie do nich o sprzedanie badz dzierzawe mi tego kawalka(jakies 1,5 m na calej dl. dzialki 35 m) ktory potrzebny mi jest aby ominac spokojnie studzienke.tylko pani w Urzedzie M. zaczela mnie straszyc ze beda to duze koszty bo oni beda musieli zmieniac mapki i jakies ine pierdoly.co radzicie???jakimi przepisami prawnymi sie podpierac???prosze o pomoc i z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksob 16.10.2004 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 no moze i tak bym zrobił tylko jest to studzienka taka spokojnie 2,5 x2,5 i grodzac od swojej robie sobie kwadrat nieuzytku na swoj koszt.po pierwsze wygladaloby to beznadziejnie a po drugie zastanawiam sie dlaczego ja mam wygradzac czesc swojej dzialki za ktora zaplacilem.moze ktos z was zna jakies przepisy prawne ktore by mi pomogly??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.10.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 grodzac od swojej robie sobie kwadrat nieuzytku na swoj koszt. Tak, ale to wyjdzie dużo taniej niż dochodzenie swego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksob 16.10.2004 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 napewno- tylko czy zawsze my musimy byc poszkodowani. przeciezr to ewidentny blad Urzedu Miasta i tych ktorzy dzielili dzialki. oni teraz mowia mi ze firma ktora dokonywala pomiarow geodezyjnych i podzialu tego tetenu pare lat temu juz nie istnieje. no zgadza sie- tylko ze ja tej dzialki od owej firmy nie kupilem tylko od miasta. oj ten nasz kraj- chyba jestem za mlody zeby to wszystko ogarnac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.10.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Proponuję byś nie dał się zbyć i dochodził swego.Z twojego postu wynika, że dotąd twoje interwencje w UM odbywały się "na gębę" .Jeśli swoje racje przedstawisz na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) to także i na piśmie otrzymasz odpowiedź. Zaręczam, że nie będzie ona w stylu tej pani z UM która zaczęła Cię straszyć ze beda to duze koszty bo oni beda musieli zmieniac mapki i jakies ine pierdolyW swoim piśmie zaznacz, że UM sprzedał Tobie działkę z wadą ukrytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.10.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 na planie zagospodarowania przestrzennego ktory wybralem z urzedu miasta(sprzedawca dzialki) owa studzienka jest zaznaczona poza moja dzialka(najprawdopodobniej zle wykonane sa podklady geodezyjne). Plan zagospodarowania prz. nie jest ani mapą ani dokumentem geodezyjnym. Oznaczenia planów mogą rozmijać się z rzeczywistością. W swoim piśmie zaznacz, że UM sprzedał Tobie działkę z wadą ukrytą. Zanim to napiszesz, przeczytaj dokładnie akt notarialny. Jeżeli złożyłeś oświadczenie, że widziałeś działkę przed kupnem i zapoznałeś się z jej stanem faktycznym i prawnym to roszczenie w oparciu o pojęcie wady ukrytej będzie trudne. (Oczywiście w przypadku, kiedy ostatnia aktualna mapa geodezyjna znajdująca się w państwowym zasobie gik jest niezgodna z rzeczywistością) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksob 17.10.2004 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 sprobuje wiec napisac jakies sensowne pismo i zobaczymy co wladze na to.ale nie sadze aby poszlo to gladko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.10.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 ale nie sadze aby poszlo to gladko:) zgadzam się z Tobą w zupełności, ale mimo wszystko będę trzymać kciuki! W głębi duszy popieram taką postawę, bo... ile można nas robić w konia!!!! Odzywaj się co jakiś czas, jak sprawy się mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts