Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrzna proszę o wskazówki w wyborze

janekws

Recommended Posts

Dodałbym do tego jakiegoś zmyślnego i doświadczonego instalatora.

Bo patrząc na FM jakoś nie widzę problemów z polskimi gruntówkami (Ecopower, Ekontech, A-pic, HCT - Proline, Vatra), nawet jeśli ktoś robił samemu poziome DZ.

A jak się problemy pojawiają to są usuwane szybko, bezproblemowo i za małe pieniądze. .

Nie jest prawdą to co piszesz.

Tutaj jest informacja https://forum.muratordom.pl/showthread.php?223277-Awarie-pomp-ciep%C5%82a-i-sposoby-ich-naprawy&p=7769123&viewfull=1#post7769123

Nie było ani szybko, ani bezproblemowo, ani tanio.

Taaa....;)

Nadziałem się na firmę, która uczyła się u mnie metodologii montażu PC - co było efektem tego, iz byłem prekursorem czystej energii w okolicy i specjalnie nie miałem gdzie się poradzić, a w/w właściciel firmy promuje się jako znawca na urzędowych spotkaniach dotyczących promowania PC i innych form czystej energii w regionie. Dziś - po rozpoznaniu faktów wychodzi na to, że pod tym nazwiskiem pojawiło się już kilka firm, które były zamykane... Nie wiem, czy gość ma w ogóle pozwolenie na otwieranie kolejnych firm w Polsce, bo od lokalnych sklepów wiem, że na jego firmy pobierano wiele materiałów, które nie zostały opłacone - a firmy koncertowo były likwidowane unikając płatności..

Do meritum: przyczyna? Wydaje się, że soft starter przez źle dobrane pompy obiegowe pomiędzy PC a sprzęgłem, wyłączonymi zworkami alarmami przez instalatora i innymi niepoznanymi powodami (np. możliwe uderzenie podczas rozładunku PC) wpłynęło łącznie na przegrzanie kompresora i jego zatarcie.

.

Dodałbym do tego jakiegoś zmyślnego i doświadczonego instalatora.

.

Gdzie tu wg, Ciebie jest nieprawda, którą napisałem?

Widzę, jakiś głębszy problem ze słowem pisanym.

Warunkiem prawidłowego działania PC jest jej prawidłowy montaż, uwzględniający całkiem sporo danych, do czego w mojej ocenie niezbędny jest dobry, doświadczony instalator (chyba, że ktoś się sam zna).

W podlinkowanym przez Ciebie temacie została źle zamontowana PC, kilka błędów włącznie z zapowietrzonym DZ spowodowała zatarcie sprężarki.

Żeby ściany srały, jak nie wlejesz do silnika oleju, to żeby to był niemiecki, japoński, amerykański produkt to samochód padnie. Bez względu na cenę, wyposażenie, kolor etc. A właściwie nie samochód tylko silnik.

I tak samo jest z PC.

Nic tu do rzeczy nie miał producent (skądinąd uznany) sprężarki, ani producent każdego innego elementu PC .

W tej opisanej sytuacji padłyby produkty innych producentów.

Wymienione przeze mnie w - kontestowanym przez Ciebie poście - polskie firmy poradziłyby sobie z awarią i dały w okresie gwarancji wsparcie koledze.

I powtórzę, Polscy producenci robią bardzo dobre produkty. Firmy istniejące lata mają bazę wiedzy, doświadczeń i części zamiennych do swoich PC.

Potrafią szybko i sprawnie zareagować na problem. I tezy tej będę bronił.

Nie zwalnia to od prawidłowego montażu i eksploatacji ich produktów. I o tym wspomniałem na początku swego postu.

Proponuję byś jednak Ty przeczytał cały wątek dokładnie oraz moją wypowiedź.

Odpowiedz w pierwszej kolejności, czy kolega _lukasz miał PC któregoś z polskich producentów PC, których ja wymieniłem?

Potem powiedz nam na czym dokładnie polegała awaria, która doprowadziła do wymiany sprężarki z Daikina na Panasonica.

A na końcu wyłóż - tak byśmy my, profani, zrozumieli - jakie w tej konkretnej sytuacji miałaby szanse na sukces PC jakiekolwiek producenta "niepolskiego"?

Spokojnie poczekam na Twoje odpowiedzi. :)

Tutaj widzę temat się rozwija, :-)

Odnośnie dostępności części Mitsubishi udostępnia możliwość zakupienia nawet zestawu części zamiennych do jednostek wewnętrznych bo tutaj jest dość uniwersalnie jeżeli chodzi i ich budowę.

walizka.JPG

Każdy instalator powinien coś takiego mieć, mi też się przydało kilka razy.

Raz jak puściłem przypadkiem napięcie tam gdzie nie miałem to płyta z walizki zapasowa, i po problemie.

Raz jak myszy pogryzły czujniki, no i na przeglądach gdyby okazało się np. że trzeba coś podmienić (chociaż nigdy nie zdarzyło) to mam najważniejsze podzespoły przy sobie.

Poza tym u mnie na magazynie zawsze mam pompy Mitsubishi i hydroboxy to zawsze mógłbym coś podmienić, tylko że nie wielu instalatorów ma swój magazyn.

A gdy potrzeba coś z poza zestawu to z tym problemu nie ma w 24h-48h części były u mnie i nigdy nie było problemu z dostępnością.

Jeżeli u jakiegoś instalatora jest problem to czasem dlatego że nie zna drogi którędy to się zamawia i zanim dostanie formularz, potem numer części, potem wyśle tam gdzie trzeba to niestety chodzi trochę czasu.

U mnie jest osoba za to odpowiedzialna i nie musi się nikt odrywać od montażu by nagle zastanawiać się jaką część zamówić.

Tutaj widzę temat się rozwija, :-)

Odnośnie dostępności części Mitsubishi udostępnia możliwość zakupienia nawet zestawu części zamiennych do jednostek wewnętrznych bo tutaj jest dość uniwersalnie jeżeli chodzi i ich budowę.

[ATTACH=CONFIG]426668[/ATTACH]

Każdy instalator powinien coś takiego mieć, mi też się przydało kilka razy.

Raz jak puściłem przypadkiem napięcie tam gdzie nie miałem to płyta z walizki zapasowa, i po problemie.

Raz jak myszy pogryzły czujniki, no i na przeglądach gdyby okazało się np. że trzeba coś podmienić (chociaż nigdy nie zdarzyło) to mam najważniejsze podzespoły przy sobie.

Poza tym u mnie na magazynie zawsze mam pompy Mitsubishi i hydroboxy to zawsze mógłbym coś podmienić, tylko że nie wielu instalatorów ma swój magazyn.

A gdy potrzeba coś z poza zestawu to z tym problemu nie ma w 24h-48h części były u mnie i nigdy nie było problemu z dostępnością.

Jeżeli u jakiegoś instalatora jest problem to czasem dlatego że nie zna drogi którędy to się zamawia i zanim dostanie formularz, potem numer części, potem wyśle tam gdzie trzeba to niestety chodzi trochę czasu.

U mnie jest osoba za to odpowiedzialna i nie musi się nikt odrywać od montażu by nagle zastanawiać się jaką część zamówić.

Ty to masz fantazję i polot. że jeszcze ktoś ci wierzy. Współczuję.

To spoko. Mogę w takim razie umieścić ją na ścianie wschodniej garażu (tam zresztą chyba wypuścili mi przepust pod płytą dla PC). Odległość od kotłowni =szerokości garażu czyli 6-7 m:) Ulżyło mi, bo widziałam całą masę zdjęć z jednostkami na froncie tuż przy drzwiach wejściowych, a to przecież wątpliwa ozdoba. I wolałabym też nie podziwiać jej odpoczywając sobie na tarasie, nie mówiąc już o słuchaniu jej brzęczenia tuż za oknem tarasowym w salonie

To spoko. Mogę w takim razie umieścić ją na ścianie wschodniej garażu (tam zresztą chyba wypuścili mi przepust pod płytą dla PC). Odległość od kotłowni =szerokości garażu czyli 6-7 m:) Ulżyło mi, bo widziałam całą masę zdjęć z jednostkami na froncie tuż przy drzwiach wejściowych, a to przecież wątpliwa ozdoba. I wolałabym też nie podziwiać jej odpoczywając sobie na tarasie, nie mówiąc już o słuchaniu jej brzęczenia tuż za oknem tarasowym w salonie

Wcale nie musi być na ścianie, lecz obok ściany, na własnej konstrukcji.

Witam,

Proszę o pomoc i rady:

Dom 168m, całość podłogówka, starałem się dobrze ocieplić dom, 20cm styropian grafitowy, dach piana pur, okna trójszybowe . Oczywiście pewnie można było to zrobić lepiej ale tak wykonałem i już :)

Pan który wykonał mi podłogówkę , montuje dużo pomp ciepła firmy silesia term http://silesiaterm.pl/ i namawia mnie na tą pompę

Mam tez opinię , że mitsubushi zubadan 8kw daje radę dobrze w naszym warunkach

Nie mam gazu w pobliżu a chciałbym aby w zimie nawet przy minus 12-20 stopni będzie w domu ciepło, fakt na dolnymsląsku taka pogoda nie jest często ale nigdy nie wiadomo, Mam w domu jeszcze kominek ale tylko rekreacyjny bez płaszcza .

Czy warto dopłacić do zubadana czy może ktoś użytkował silesie ?

Staram się również o dotację z programu czyste powietrze,

Dodatkowo na dachu mam panele fotowoltaiczne 9.2 kw

Z góry dziekuję za wszelkie wskazówki.

Witaj, a mogę zapytać, czy rozważałeś montaż pompy ciepła marki Viessmann? Znasz lub słyszałeś o naszych produktach, o rodzinie pomp ciepła Vitocal?

Jeśli nie, zachęcam do zapoznania się z naszą ofertą. Gdyby któryś model Cię zainteresował, to zapraszam do kontaktu. Postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości.

• 1 month później...
Witam,

Proszę o pomoc i rady:

Dom 168m, całość podłogówka, starałem się dobrze ocieplić dom, 20cm styropian grafitowy, dach piana pur, okna trójszybowe . Oczywiście pewnie można było to zrobić lepiej ale tak wykonałem i już :)

Pan który wykonał mi podłogówkę , montuje dużo pomp ciepła firmy silesia term http://silesiaterm.pl/ i namawia mnie na tą pompę

Nie mam gazu w pobliżu a chciałbym aby w zimie nawet przy minus 12-20 stopni będzie w domu ciepło, fakt na dolnymsląsku taka pogoda nie jest często ale nigdy nie wiadomo, Mam w domu jeszcze kominek ale tylko rekreacyjny bez płaszcza .

Witam,

Zachęcam Pana również do zainteresowania się pompami ciepła z rodziny Logatherm marki Buderus. Nasze pompy cechują się solidnym wykonaniem, posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/. W doborze odpowiedniego rozwiązania pomoże Pani jeden z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Więcej informacji o pompach ciepła można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam,

Proszę o pomoc i rady:

Witam,

Jeżeli są Państwo zainteresowani doborem pompy ciepła, to zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch. Wyszukiwarkę naszych instalatorów można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem pod numerem infolinii: 801 900 810.

Przy okazji zachęcam do sprawdzenia oferty pomp ciepła marki Junkers-Bosch. Znajdują się w niej sprawdzone powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress, które posiadają jeden z wyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

• 10 months później...
Radzę od razu skreślic z listy Viessmanna , kupiłem 3 mce temu wyższy model Vitocal 200s i do tej pory zglosiłem 6 awarii, których producent skutecznie nie potrafi zdiagnozować ani usunąć - czekam na wymiane jednostki na nową wolną od wad fabrycznych, ale to też trwa...generalnie serwis Viessmanna i posprzedażna opieka klienta jest w mojej ocenie absolutnie zla, nie mają w kraju podstawowych części, na przyjazd serwisanta czekalem nawet do 6 dni, pozostawiają klienta z własnym problemem niskiej jakości flagowego produktu samemu sobie...osobiście nie polecam zakupu produktow Viessmann, po wydaniu kilkudziesięci tys. zł to mocno traumatyczne doświadczenie, jeśli inni nabywcy tego modelu mieli podobne problemy zpowtarzającymi się awariami systemu chłodzenia, czujnika przepływu, wentylatora etc, proszę o kontakt, może to być pomocne przy zgłoszeniu wad ukrytych produktu do UOKiK i ogloszeniu akcji serwisowej na ten model, chyba, że po prostu tylko ja źle trafiłem ... niemniej zdecydowanie odradzam zakup Viessmann Vitocal 200 s.

• 4 months później...