Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ETICS od Knaufa

Recommended Posts

Witam

Miotam się jeżeli chodzi o wybór firmy produkującej systemy do ocieplenia elewacji. Praktycznie co fachowiec to opinia... Czy ktoś z was miał do czynienia z elewacją wykonaną z produktów Knauf? Nie chodzi mi akurat o ich styropian (będzie grafitowy swisspor), ale o pozostały elementy systemu czyli grunty, kleje i tynki itd. Jak wasze doświadczenia w tym temacie? Jakie wrażenia podczas wykonywania i np. po jakimś czasie użytkowania?

Nie ukrywam, że jeżeli chodzi o same ceny produktów to są one bardzo atrakcyjne w porównaniu do np. takiego Greinplastu.

Pozdrawiam

inaczej, jaki budzet zakladasz na m2 na cala chemie+akcesoria skoro styro juz wybrany. bo to moze od tej strony trzeba zaczac. albo powiedz ile mniej wiecej wyszlo w tym knaufie skoro sie zainteresowales jako alternatywa.

nie wydaje mi sie, zeby elewacja greinplastowa wyszla jakos specjalnie duzo drozej od np Caparol-a (biorac pod uwage realne zuzycia materialow) a Caparol z kolei cenowo jest bardzo zblizony do Knauf-a wiec krazymy caly czas imo wg podobnej ceny szukajac alternatywy kierujac sie obnizeniem kosztow.

Nie robiłem założeń budżetowych pod katem elewacji, ale nie jest tak, że wezmę wszystko po każdej cenie :) Z moich wyliczeń wynika, że największy koszt to styro, tynk i robocizna, a same kleje to już w porównaniu do reszty jest niski koszt i ugranie tutaj paru paru złotych na worku nie wiele zmieni w temacie. Temat wygląda tak, że szukam ekipy do elewacji i na tapecie ostatnio pojawiły się dwie ekipy, które robią na Knaufie właśnie. Co ciekawe jeżeli chodzi o sam tynk to jedna z ekip powiedziała, że kleje Knaufa a później sam tynk z Caparol biały i malowanie farbą na kolor.

Tak jak patrzyłem na ceny klejów w sklepach internetowych to Knauf jest tańszy. Dzwoniłem do Greinplastu i pani powiedziała, że po rabacie już cena za worek kleju do styro 27, a do siatki 47. Już w tym momencie wiem, że u ciebie lepiej wyszedłbym na Greinplascie, a ich fabryke mam pod nosem... To chyba tak jak z cenami paliw, że na stacjach przy samej rafinerii Orlenu jest najdrożej ;)

Zastanawia mnie jak to jest z tym klejem do siatki, że taka różnica cenowa między nim a tym do styro. Jeżeli dobrze patrzyłem to w innych systemach takich różnic nie ma.

Kontaktowałem się, z ekipą która robi na Greinplascie i styro ze Styropianexu (producent z Leżajska, którego unikam jak ognia :)) Otrzymałem info, ze w tamtym roku robili po 125pln/m2 w tym pewnie drożej.

Coraz poważniej zaczynam się zastanawiać czy nie ugryźć tematu elewacji systemem gospodarczym :)

A ja z Toba pisze na @ - sorry ale ciezko jest skojarzyc osoby ktore mam w korespondencji mailowej z forum - bo nicki i malie rzadko sie pokrywaja. Ponadto jak sie rozmawia z kilkoma osobami na raz i w sumie kazdy ma w sumie dosc podobne tematy, rozniace sie tylko detalami to ciezko skojarzyc nick z osoba w mailu.

Kleje Greinplasta faktycznie sa dosc drogie, ale co tu duzo mowic - sa dobre.

Co do samej polityki cenowej: jezeli zwrocisz sie do zakladu produkcyjnego to wyceniaja Ci w cenach cennikowych lub z jakims rabatem rzedu 5% w maxie bo inaczej nie moga, tzn moga, ale strzeliliby sobie w kolano, klienci czesto tego nie rozumieja dlaczego nie moga kupic bezposrednio od producenta z pominieciem dystrybucji.

co do mojego sklepu - musze wreszcie kiedys sie nim zajac, ale zawsze na wszytsko brakuje czasu. mam powrzucane takie najwazniejsze rzeczy z w miare aktualnymi cenami ... czesc cen jest za niska, czesc mozna by z kolei obnizyc, ale - nie ma czasu :) brak czasu to najwiekszy problem chyba.

Mialem nadzieje ze tej zimy bedzie troche wiecej - ale oczywiscie nadzieja matka glupich.

ekipa ktora chce zastosowac "kombi system" laczac 2 producentow prosi sie o klopoty. aktualnie wykonawczo masz obowiazek stosowac rozwiazania systemowe, i pomimo tego, ze pewne mixy mozna robic, to trzeba je robic z glowa i wiedziec po co sie je robi.

osobiscie nie widze sensu w robieniu tego na klejach Knauf z wyprawami z Caparol-a - po co tak... zeby zaoszczedzic 200zl na calosci... bez sensu.

Sensowne z kolei dla mnie jest np takie polaczenie:

cokoly w xps+carbonit+siatka+grunt+np. tynk Mika z Caparol-a

elewacja w eps z pelna chemia Greinplasta i np wstawkami z deski czy paneli kwarcowych.

Tak BTW panele kwarcowe greinplasta - zupelnie nowa rzecz robi WIELKIE WOW, ich deska wg mnie nie ma sobie rownej poki co na rynku, ale panele kwarcowe to generalnie pozamiatana konkurencja. nie moge doczekac sie swojej pierwszej realizacji w tych panelach i mam nadzieje, ze inwestor w plocku , moj jak sam go nazwalem: "zelbetowy palac"

http://fighter1983.med-bud.pl/plock-zelbetowy-palac-elewacja-w-najwyzszych-standardach/

zostanie na tym zrobiony :)

tak btw musze zrobic zdjecia z aktualnego stanu tej budowy :) bo cos tam przybylo :p ale jeszcze nie skonczona.

Postaram sie dzisiaj wrzucic stan aktualny , bo budowe mam praktycznie po drodze z domu do firmy.

Będę ocieplał sufit w piwnicy + sufit i ściana w garażu wyjdzie mi pewnie ok. 100m2 Tam też warto dać Greinplast? Zauważyłem, że w porównaniu np. do kleju Kreisel kleje Greinu mają chyba mniejszą ziarnistość. Chyba łatwiej będzie wyprowadzić taki sufit na gładko, żeby tylko farbe dać na to i tyle.

P.S.

Ten grafit co wrzuciłeś linka nie powinien być przesłonięty od słońca?

powinien :) ale zwroc uwage na to:

"Budynek przekazano nam już docieplony styropianem grafitowym."

efekt byl taki ze we wszystkich oknach trezba bylo wycinac styro i wklejac jeszcze raz, bo byl popalony.

a wszystkie sciany bardzo dokladnie tarowac, bo to sobie tak stalo docieplone, nieosloniete z pol roku.

kleje maja mniejsza ziarnistosc, klej do siatki jest jak szpachla fasadowa, prawie zupelnie gladziutki, mniej wiecej jak Caparol FassadenFein Spahtell, i tez jest taki bardziej plastyczno-urabialny w porownaniiu np ze 190 szara czy tam biala.

na beton komorkowy / silke : UG rozcienczony

KS

EPS

K + siatka

i teraz : w zaleznosci od tynku masz inny grunt plus tynk

ja bym dawal:

XP+TXB

a jezeli wewnatrz po prostu malujesz to przy swiezo zrobionym wyschniej warstwie:

FX

- pierwsze malowanie farba + 10% wody

- drugie malowanie bez rozcienczenia