Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Plizz...

Pokaż jeszcze wykres z dnia dzisiejszego twojej fotowoltaiki...

Co ja mam ci dzisiaj pokazać..?, że cały dzień padał śnieg...??

Czy może temperaturę jaką mam w bojlerze...?

Jasiek pytałem czy podejmujesz wyzwanie i kolejny raz d*pa pokaż więcej, pokaż jeszcze to i tamto. Ale sam niczego nie pokażesz tylko u ciebie grzeje "mniej więcej". Zero konkretów, ale grzeje... nie? Więc do czasu aż u ciebie nie będzie konkretów będziesz tylko bajkopisarzem, i plociuchem.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasiek pytałem czy podejmujesz wyzwanie i kolejny raz d*pa pokaż więcej, pokaż jeszcze to i tamto. Ale sam niczego nie pokażesz tylko u ciebie grzeje "mniej więcej". Zero konkretów, ale grzeje... nie? Więc do czasu aż u ciebie nie będzie konkretów będziesz tylko bajkopisarzem, i plociuchem.

Czy to coś skomplikowanego ...?

Masz kolektory słoneczne i nasz fotowoltaikę...

Pokaż co potrafi jedno i drugie w ten sam zimowy dzień...

Nie obchodzi mnie środek słonecznego letniego dnia tylko okres grzewczy...

W lecie to i czarna beczka sobie poradzi...

Tak lubisz się chwalić uzyskami z fotowoltaiki to pokaż nam jakie ilości energii mamy w ciągu dnia do dyspozycji...

Policzymy ile dni słonecznych potrzeba aby zagotować koledze ten baniak o pojemności 1400L...

Brat ma 2,5 kW paneli fotowoltaicznych na dachu i w zimę w zachmurzony dzień produkują 1kW a jak ostatnio słońce wyszło to dały 6 kW ( w ciągu dnia). Amorficzne można tanio wyrwać, ale nimi musiał bym bez mała cały dach przykryć.

Proponuję zakończyć dyskusję na temat fotowoltaiki.

A myślisz że ile ci dadzą kolektory cieczowe...??

Zrobiłem w swoim życiu trochę układów wspomagających CO z kolektorami słonecznymi i uważam że to jest g... warte rozwiązanie...

W lecie z powodu przewymiarowania powierzchni jest tylko kłopot z nadmiarem energii a w zimie dają tyle co nic...

Tak lubisz się chwalić uzyskami z fotowoltaiki to pokaż nam jakie ilości energii mamy w ciągu dnia do dyspozycji...

Policzymy ile dni słonecznych potrzeba aby zagotować koledze ten baniak o pojemności 1400L...

Bajkopisarzu piszesz wiele razy że tobie grzeje a "somsiadom" nie udowodniłem ci jak działają kolektory DZIŚ 30.01 a ty co udowodniłeś co... hówno. Napisałem że dla ciebie dowodów nie ma bo sam ich nie prezentujesz. Pokaż co masz z PV i pogadamy puki ich nie ma masz hówno które nie działa - ciepłej wody życzę. bajkopisarzu

Albo operujemy konkretami jak ja, albo gadamy - ale papier przyjmie wszystko

Edytowane przez marcinbbb
Bajkopisarzu piszesz wiele razy że tobie grzeje a "somsiadom" nie udowodniłem ci jak działają kolektory a ty co udowodniłeś co... hówno. Napisałem że dla ciebie dowodów nie ma bo sam ich nie prezentujesz. Pokaż co masz z PV i pogadamy puki ich nie ma masz hówno które nie działa - ciepłej wody życzę. bajkopisarzu

Czyli co...?

Dzisiejszego uzysku z fotowoltaiki nie pokażesz bo wyszedł byś na ...:cool:

A letnie uzyski z twoich 3,3 kWp to jakie...??

Cztery dni słoneczne pod rząd i gotujemy koledze te 1400L...;)

Czyli co...?

Dzisiejszego uzysku z fotowoltaiki nie pokażesz bo wyszedł byś na ...:cool:

A letnie uzyski z twoich 3,3 kWp to jakie...??

Cztery dni słoneczne pod rząd i gotujemy koledze te 1400L...;)

Tobie grzeje w dzień i w nocy ale dowodów brak, u mnie grzałka dawno wyłązona. czyli co pokażesz nam jak bardzo ci wodę dziś ugrzało? czy wyplujesz kolejny post pokazujący wyższość 20% sprawności PV, na 80% sprawnością kolektorów? Dasz dowody czy pokażesz że tylko gadać umiesz i nie masz dowodów?

Brak dowodów tylko gadanie, jemu grzeje ale nie pokaże mi grzeje ale nie nie może grzać!

Plociuch bezdowodowy!

pokazałem ci sterownik z 4 temperaturami a ty co pokazałeś??? odpowiedz sobie sam!

Uprzedzając fakty nie pokaże uzysków...

Edytowane przez Redakcja
wyzwiska

Grudzień cwu grzałką z sieci ...( 31 dni...)

Wylane 2150 L wody o temperaturze min 60*

Zużyte 150,12kWh z elektrowni...

Styczeń grzałka z sieci plus siedem paneli fotowoltaicznych połączonych szeregowo do grzałki o mocy 1400w i sterownika... (30dni...)

Wylane 1972L wody o temperaturze min 60*

Zużyte z 76,13kWh z elektrowni ...

Czyli co...???

Ok 50% pokrycia mojego zapotrzebowania na energię do cwu w styczniu...

W ubiegłym sezonie od kwietnia do końca września prawie 100% pokrycia zapotrzebowania na energię...( Tylko 23kWh z sieci w tym okresie...)

Ale co tam przecież kolektory cieczowe są lepsze bo mają "80% sprawności"...

Jasiek DOWODY zdjęcia i uzyski z urządzeń pomiarowych!!! papier przyjmie wszystko analogicznie moje kolektory zrobiły dziś 100MWh i ugrzały bufor 50000l do 98*C. OK?
Jasiek DOWODY zdjęcia i uzyski z urządzeń pomiarowych!!! papier przyjmie wszystko analogicznie moje kolektory zrobiły dziś 100MWh i ugrzały bufor 50000l do 98*C. OK?

Moje zeszyty przyjmują wszystko od ponad sześciu lat i jakoś nie mam potrzeby robienia zdjęć dzień w dzień liczników energii...

Moje zeszyty przyjmują wszystko od ponad sześciu lat i jakoś nie mam potrzeby robienia zdjęć dzień w dzień liczników energii...

Jasiek mój zeszyt też przyjmuje wszystko, wraz ze zdjęciami i dowodami aby pokazać ci że nie umiesz udowodnić niczego - pokazałem to! twoje 6 lat to BUJDA bez urządzeń pomiarowych!!! Nie masz ŻADNEGO!!!! ŻADNEGO argumentu że się mylę więc z czym do ludzi?!!!

Jasiek mój zeszyt też przyjmuje wszystko, wraz ze zdjęciami i dowodami aby pokazać ci że nie umiesz udowodnić niczego - pokazałem to! twoje 6 lat to BUJDA bez urządzeń pomiarowych!!! Nie masz ŻADNEGO!!!! ŻADNEGO argumentu że się mylę więc z czym do ludzi?!!!

Czasami mam wrażenie że na forach ludzie takiego pokoju jak ty są wynajęci i ich jedynym celem jest sianie zamętu aby nie dopuścić do jakiejkolwiek zmiany...

Więc pozwól że zostanę ze swoją wiedzą na własnym podwórku...

Bez odbioru...

?

Tu nie potrzeba żadnych filmów aby fotowoltaika się obroniła...

Nasz kolega mieszający wszystkich z błotem oczekuje że ktoś wpakuje kupię kasy, poświęci swój czas, zrobi pracę doktorską a na samym końcu jeszcze udowadniał że nie jest koniem...

A później ludziska się dziwią że w tym naszym kraju nic się nie zmienia...

A po co się wychylać...?

Po to...??

Po kiego gadasz że Ci PV grzeje jak nie możesz tego udowodnić, gadasz by pogadać!

Mam PV i kolektory więc mogę powiedzieć więcej niż takie Jaśki

Edytowane przez marcinbbb
Po kiego gadasz że Ci PV grzeje jak nie możesz tego udowodnić, gadasz by pogadać!

Mam PV i kolektory więc mogę powiedzieć więcej niż takie Jaśki

Widzę że według ciebie fotowoltaika nie produkuje energii elektrycznej w zimie...

Znaczy się że grzałką elektryczną nie można zagrzać wody...

Ja mam ci udowadniać...?

Udowodnij mi że piszę nieprawdę...

Widzę że według ciebie fotowoltaika nie produkuje energii elektrycznej w zimie...

Znaczy się że grzałką elektryczną nie można zagrzać wody...

Ja mam ci udowadniać...?

Udowodnij mi że piszę nieprawdę...

Ej Ej zbaczymy z tematu pisałeś ze PV wodę ci grzeje a okazuje się że dowodów nie ma! więc co te 3,5kW się nie sprawdzają żałujesz że zainstalowałeś bo nie masz ciepłej wody! Zdarza się nie przemyślana instalacja i wywalone pieniądze w błodo.

Baśniopisarzu czyli nie pokarzesz jak pv ci wode grzeją?! Wiadomo boś brednie gadał

Ej Ej zbaczymy z tematu pisałeś ze PV wodę ci grzeje a okazuje się że dowodów nie ma! więc co te 3,5kW się nie sprawdzają żałujesz że zainstalowałeś bo nie masz ciepłej wody! Zdarza się nie przemyślana instalacja i wywalone pieniądze w błodo.

Baśniopisarzu czyli nie pokarzesz jak pv ci wode grzeją?! Wiadomo boś brednie gadał

A co ja mam ci udowadniać...?

Że fotowoltaika produkuje prąd....?

Że grzałka podłączona do prądu grzeje...?

Pokaż nam dzień po dniu produkcję energii elektrycznej przez twoją fotowoltaikę w styczniu to policzymy ile tej wody można zagrzać w każdym dniu i ile to jest procent zapotrzebowania...

Proszę udowodnij nam że fotowoltaika nie produkuje energii elektrycznej w zimie a ja piszę bajki...

O to to o to chodzi POKAŻ! na urządzeniach pomiarowych bez zbędnej gadki! Jak to wczoraj PV ugrzały Ci wodę!

Wiesz...

Grzałkę do wody wynalazł bodajże Józef Hofmann a Albert Einstein dostał Nobla za efekt fotoelektryczny i przytulił nawet parę groszy za to więc raczej nie muszę ci udowadniać że panel fotowoltaiczny produkuje energię elektryczną a grzałka grzeje wodę...

Wiesz...

Grzałkę do wody wynalazł bodajże Józef Hofmann a Albert Einstein dostał Nobla za efekt fotoelektryczny i przytulił nawet parę groszy za to więc raczej nie muszę ci udowadniać że panel fotowoltaiczny produkuje energię elektryczną a grzałka grzeje wodę...

Widzisz nawet nie możesz tego udowodnić że panele ci wodę ogrzewają, wolisz kłapać dziobem o tym i o tamtym. Zobacz jeszcze 10:00 nie ma a panele mają prawie 20*C A jak u Ciebie...

20190131_095119.jpg

A na PV już ponad 1,1kW z tej większej instalacji wraz z mniejszą bedą ze 2kWh.

Przechwytywanie.jpg

8 minut później kolektor ma 31*C i co jaśku głupio Ci? Bo u ciebie jeszcze nic nie ugrzało?

10.jpg

Edytowane przez Elfir