bonzo11 29.01.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich, Mieszkam juz w domu, w ktorym pare lat temu, podczas remontu, poprowadziłem przewody cat5 do alarmu (w pokojach) i monitoringu (na zewnatrz i w srodku). Nie mialem czasu zabrac sie za zainstalowanie jakiegos systemu, ale to moze i dobrze bo przez kilka lat automatyka domowa rozwinela sie z predkoscia swiatla Ponizej napisalem co oczekuje od mojego prostego systemu i prosze o rekomendacje: 1. funkcja monitoringu - 4 kamerki na zewnatrz i 2 kamerki w srodku 2. funkcja alarmu - 4 czujki, syrena wewnatrz domu (na zwenatrz nie potrzebna bo zaden sasiad nie zwraca uwagi), 2 czujki na zewnatrz. Podobno zamiast czujek mozna uzyc kamery i okreslic obszary do monitorowania, podobnie jak czujki, ale nie jestem pewien ze wzgledu na ilosc falszywych alarmow. Czy jest jeden system, ktory to obsluguje? Zalezy mi na systemie w miare niezawodnym. Nie jestem informatykiem, ale technicznie ogarniety i jak jest potrzeba to naucze sie programowanie pod warunkiem, ze cena systemu 'wszystko w jednym' i 'zrob to sam' bedzie wieksza niz 3 tys zl ... nie ograniczam sie juz do ceny tylko do jakosci po sugestiach forumowiczow, system ma byc stabilny i w miare niezawodny Zainteresowal mnie system Ampio szczegolnie po postach iF-Jimi tylko nie wiem czy nie jest to zaskomplikowany system do moich potrzeb. Dodatkowe funkcje jak ponizej nie sa konieczne, ale jezeli system bedzie moglby byc rozbudowany w przyszlosci to bedzie na plus: 1. videofon z mozliwoscia rozmowy przez apke w telefonie 2. automatyczne sterowanie oswietlenia w 2 pokojach (mam doprowadzona do gniazdek tylko instalacje elektryczna) 3. odciecie glownego zaworu wody przez apke z telefonu 4. wlaczenie podlewania w ogrodzie 5. czujnik dymu/temperatury i tlenku wegla 6. sterowanie ogrzewaniem Z gory dzieki za sugestje! Edytowane 31 Stycznia 2019 przez bonzo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascode 30.01.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 tak na szybko do alarmu utp5kat - dobrze że nie 6 hehe - do tego służy przewód np: YTDY6x0,5 monitoring to jedna kwestia i w zasadzie koniec - oprócz monitoringu wizyjnego pewnie nic więcej.... alarm: czujki ok, powiadamianie, możesz to zastosować do prostej automatyki: ROPAM NEOGSM w teorii pozwoli Ci sterować wszystkim co wymieniłeś, a jesli videodomofon założysz np commaxa to zespolisz go z ropamem i bedziesz mógł rozmawiać przez komórkę z furtką ogołnie tego co chcesz osiągnąć nie zrobisz pewnie jednym systemem tylko przynajmniej trzema, no i nie za 3 tysiaki ;p, tyle, chyba że spece od inteligentnych domów maja patenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzo11 31.01.2019 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Dzieki za podpowiedz z Ropamem i videodomofonem. Z tym cat5 to moze niewypal, ale wydawalo mi sie podczas instalacji i nawet teraz, ze wszystko bedzie hulalo jak trzeba, alarm i monitoring przez POE Chcialbym uniknac wielu systemow, zeby nad wszystkim sterowac z jeden aplikacji w telefonie. Z budzetem to przesadzilem po przejzeniu cennika samego monitoringu, zastaniawiam sie czy nie postawic maly serwerek i podpiac kamerki. Wracajac do budzetu - to system(y) ma byc w miare niezawodny i z doswiadczenia wiem, ze co na poczatku jest tanie to wychodzi dwa razy drozej, takze bede sluchal sie porad i nie ograniczal sie cena. Dzieki jesze raz Edytowane 31 Stycznia 2019 przez bonzo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts