Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnice w poziomie życia

Chef Paul

Recommended Posts

No... właśnie....

Miejsce gdzie banda idiotów wybiera miedzy dżumą a cholerą!

A zwykle - PRZECIW komuś...

A wystarczy pomyśleć.

Zapomniałem...

Wybiera tego, kto więcej obieca z TWOJEJ kieszeni!.

Przecież, kogo by nie wybrał - NIE MA WŁASNEJ KASY!

Tylko tę, którą nam zabierze.

Idiotyczny kraik dla idiotów.

Adam M.

Post polityczny.

Ty też wybierasz tego kto więcej obieca.

W każdym państwie wszystko jest z podatków więc nie wiem po co narzekasz na Polskę.

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, ludzie są "jacyś tacyś" smutni a ktoś jest uśmiechnięty to się ci smutni dziwnie na niego patrzą.

Może w innych krajach też tak jest.

Tutaj gdzie mieszkam, (tak samo było we Włoszech) ludzie są dla siebie życzliwi, uśmiechają się I wielokrotnie pozdrawiają.

W dowcipie który przytoczył Greengaz jest chyba jakaś część prawdy :(

Dwa zdarzenia:

1. Duży market spożywczy. Podchodząc do kary mówię "dzień dobry". Pani kasjerka spogląda ma mnie podejrzliwie i pyta: "czy my się skądś znamy ?" :)

2. Sklep z upominkami na poznańskim Starym Rynku. Kupiłrm jakieś drobiazgi, zapłaciłem i wyszedłem. Patrzę na wydaną mi resztę, coś sie nie zgadza. Wydano mi o wiele za dużo. Wracam i mówię do pani, że źle wydała mi resztę. Pani oburzona odpowiada, iż to niemożliwe i napewno dobrze wydała. Odpowiadam, że wydała o wiele za dużo. Małe przymróżone oczka, zrobiły się nagle jak "pięciozłotówki z rybakiem" :)

Temat jest fajny i ma sens jeżeli biorą udział w dyskusji osoby z różnych stron świata. Dlatego że poziom życia zależy w głównie od poziomu dochodów i kosztów utrzymania. Można zarabiając średnią krajową np we Francji na poziomie 8000 zł żyć na niższym poziomie niż żyjąc w Polsce np w Warmińsko-Mazurskim za polską średnią krajową. Owszem temat do łatwych nie należy bo dochodzimy do priorytetów w stylu życia a to wynika z ogólnego poziomu jaki dany rozmówca reprezentuje, stąd emocjonalne lamenty co niektórych i żale oraz zazdrość wobec innych.

Nie narzekam na Polskę tylko na polaków.

Wybieram zwykle tych, którzy obiecują działania, które mają sens według mnie.

Takich, którzy nie chcą dawać a raczej nie chcą zabierać!

Większość woli tych, co chcą dawać nie myśląc - z czego.

No to jest jak jest.

Za mało wzięli po dupie aby zacząć myśleć.

Daleko się tak nie zajedzie, to czas ich "oświecenia" jest coraz bliższy, jak mi się wydaje.

Adam M.

:confused:

Warto byłoby wymazać twój nick z tego posta i przytoczyć kiedyś ten wpis bezimiennie.

Skąd tyle zawiści, nietolerancji i agresji w stosunku do innych? Do tych, którzy niczym nie zawinili. Jedynie chyba tym, że nie atakują @Chef Paul i nie identyfikują się z twoim zdaniem. Czujesz się gorszy, nieszczęśliwy z tego powodu że ktoś ma inaczej? Żyje inaczej, myśli inaczej niż ty?

Odniosę się do tego.Wiesz co czuje ,że mieszkam w Polsce , w chorej Polsce ,którą rządzi uzurpator.Jestem w niej i tak jak rodowici Syryjczycy nie chcą opuszczać -emigrować z kraju tak ja nie opuszczę jej mojej Polski.Głupi może przykład jak dla ciebie ale przykład z życia.Póki co rodzinny team jedzie nadal dalej.Radzimy sobie i Polski nie oddamy próżnym np.Polakoamerykanom. Pamietasz to:

Nie żyjemy w dostatku ,którego jak widać brakuje tobie skoro tak mocno mnie krytykujesz.Byłeś w usa? Jeśli nie to pojedź i jak wrócisz to porozmawiamy.Zauważysz różnice w poziomie życia , to ci gwarantuję. ,Jak mierzysz tą zawiść , nietolerancję i agresję? Jak? Bardzo mnie to ciekawi.Zapewne znasz definicje "różnic w poziomie życia" u kogo ,gdzie? Tak ogólnie czy masz swój typ? Sadząc po umoralniających mnie epitetach wiesz gdzie są granice twojego obiektywizmu a gdzie granice zawiści.Wyżej nawet przeszkadza wam empatia i powtarzalność,jak składnika kultury osobistej.Jeśli jestem np. w sklepie i słyszę po raz 100 -tny. "Miłego dnia i zapraszamy ponownie".To dla was przegięcie.W mojej miejscowości ludzie są normalni ,życzliwi,pomocni,tacy naturalni.Dlatego sztucznie wywołana dążność emigrantów zza wielkiej wody i porównywanie tego do poziomu życia, jest absurdem. Ja ich nie uznaję i nie zgadzam z ich poglądami. Widzisz tylko to co chciałeś zobaczyć.

Edytowane przez niktspecjalny

Dlaczego miałbym czuć wyższość kogokolwiek innego, w tym Amerykanów? Inny kraj, inne warunki, nieco inni ludzie z różną niż nasza mentalnością, ale wcale nie lepsi-po prostu nieco inni. Ja to rozumiem i akceptuję. Ty masz z tym ciągły problem, ciągle wytykasz, ciągle walczysz z tą rzeczywistością, jak Don Kichot z wiatrakami. Dane są bezlitosne, średnia płaca jest wyższa niż w USA i ich siła nabywcza, jest wyższa niż w Polsce. Tyle że mnie to ani ziębi, ani grzeje, obchodzi mnie tyle, co poziom życia w Hiszpanii czy Bangladeszu.

A skąd wzięło ci się powiązanie krytykowania ciebie z odczuwaniem przeze mnie niedostatku? To chyba tylko ty znasz odpowiedź. Ja jestem zadowolony ze swojego poziomu życia, wystarcza mi zupełnie to co mam i nie oczekuję jakiegoś wybitnego polepszania.

Co rozumiesz pod pojęciem "Polski nie oddamy (Polako)Amerykanom", chyba nie atak zbrojny??? Chyba raczej jako "amerykanizowanie" swojego, w specyficzny sposób pojmowanego, "tradycyjnego, polskiego" stylu życia. Narzuca ci ktoś cokolwiek? Żyj jak chcesz i rób co chcesz, twoja sprawa. Niektórzy potoczne cebulactwo i buractwo, poczytują jako "tradycyjnie polski" styl życia, można i tak.

Zawiść i agresja ma podlegać jakiemuś mierzeniu? To przecież subiektywna, indywidualna ocena każdego z osobna. A wg. mnie, ciągle to się przewija w twoich postach, widocznie ty masz inne odczucia w temacie.

Nie dogadamy się, twoja Polskość jest zupełnie inna niż moja.

Tutaj gdzie mieszkam, (tak samo było we Włoszech) ludzie są dla siebie życzliwi, uśmiechają się I wielokrotnie pozdrawiają.

W dowcipie który przytoczył Greengaz jest chyba jakaś część prawdy :(

Dwa zdarzenia:

1. Duży market spożywczy. Podchodząc do kary mówię "dzień dobry". Pani kasjerka spogląda ma mnie podejrzliwie i pyta: "czy my się skądś znamy ?" :)

2. Sklep z upominkami na poznańskim Starym Rynku. Kupiłrm jakieś drobiazgi, zapłaciłem i wyszedłem. Patrzę na wydaną mi resztę, coś sie nie zgadza. Wydano mi o wiele za dużo. Wracam i mówię do pani, że źle wydała mi resztę. Pani oburzona odpowiada, iż to niemożliwe i napewno dobrze wydała. Odpowiadam, że wydała o wiele za dużo. Małe przymróżone oczka, zrobiły się nagle jak "pięciozłotówki z rybakiem" :)

Nie wiem Pawle, kiedy byłeś ostatnio w Polsce, ale trochę się jednak zmieniło. Nie mówię, że nie ma takich sytuacji, lecz takie, jak opisywana, są coraz mniej typowe a i wielu zmienia swoje nawyki.

BTW. Pytanie: "na jak długo?" jest tu owszem zasadne, bo poziom chamstwa i ponuractwa, czy chcemy czy nie, mimo wszystko są związane w jakiś sposób z potocznie tzw. dziedziczeniem jak i z panującym systemem, ładem i poziomem życia kraju.

Kultura narodu wynika co prawda w głównej mierze z poziomu kultury osobistej, ale nie tylko.

Jak oddasz władzę chamom, wprowadzą oni swoje chamskie nawyki, hołubić będą swoje przyzwyczajenia. Więcej! Będą wmawiać dookoła i przekonywać, że buractwo to składnik tradycji , przejaw patriotyzmu i polskości. Przecież homo sovieticus nie umiera tyko wraz z przyjściem na świat nowego pokolenia. Niestety! Pokazuje to nasza rzeczywistość, że urodzeni po 89 tez mogą być wciąż komuchami.

Dam Ci przykład reakcji, którą niedawno my sami wykazywaliśmy się wyjeżdżając na tzw. cywilizowany zachód.

Mam możliwość obserwować ostatnio wrażenia Ukraińców, Białorusinów czasem Rosjan z pobytu w Polsce. To co oni mówią o naszym kraju, jest identyczne jak to o czym myśmy kiedyś mówili z tęsknotą i rozrzewnieniem, po wjeździe do normalnych krajów. Cytuję rosyjskojęzycznych [szok! prosto kak w raje, Ech, blat!]

Masz tu więc analogicznie wszystko to, co nadal różni nas od obywateli bardziej rozwiniętego świata. Czyli mamy : różnicę poziomu życia, infrastruktury, wzajemnego odnoszenia, jakości rządzenia oraz możliwości rozwoju osobistego i na końcu gorzką refleksję, że coś tu jednak ku..a nie gra.;)

Szkoda jedynie, że zamiast wyciągać z tego konstruktywne dla siebie wnioski i umieć się przyznać do własnych wad, niektórzy się tyko głupkowato pieniaczą.

https://ok.ru/video/35284912859?fromTime=6634

Tu masz na tym przykładzie aż łezka się w oku kreci tylko ,że trzeba to zrozumieć.Tak kiedyś mówiono.

niktspecjalny

Masz licencję do publicznej publikacji tego filmu?

Nie wystarczy to, że jesteś Polakiem i czujesz się Polakiem.

Takie piractwo to tez jest "poziom życia".

Zacznij umoralnianie od siebie.

Nie wiem Pawle, kiedy byłeś ostatnio w Polsce, ale trochę się jednak zmieniło. Nie mówię, że nie ma takich sytuacji, lecz takie, jak opisywana, są coraz mniej typowe a i wielu zmienia swoje nawyki.

...

Ostatnio byłem w Polsce w maju 2017 (zdarzenie #1).

Zdarzenie #2, około sześć lat temu :)

W Polsce bywam co 2-3 lata i widzę zachodzące zmiany.

Złożyłem dziś zeznanie podatkowe. Muszę dopłacić :(

Czy powinienem zacząć mniej zarabiać ? :)

Tak przy okazji mnie się nasunęło (odnośnie niektórych wcześniejszych wypowiedzi) :)

Władysław Bartoszewski:

"Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.

moje:

"uczciwe życie jest inwestycją długodystansową i zawsze się opłaca"

niktspecjalny

Teraz to jeszcze mnie o piractwo i publikacje filmów itp. na forum publicznym bez zgody właściciela posądzasz.Z jednej strony to szkoda ,że zamknęli wątek polityczny. Tam już za te wpisy ,których tematycznie używaliście kara byłaby znacznie większa. Ale i ty tego nie rozumiesz jak jesteś delikatnie stronniczy. Jeśli chodzi w ogóle o wklejanie czegokolwiek z sieci tak jak wyżej cudownie zwięźle opisała to kiedyś Elfir. Jak to czyta to może jej zapytaj kto jest większym piratem ja pokazując niezawisła Polskość jako przykład, czy ty uzurpując -

przenośnie: zgłaszać, zgłosić niesłuszne pretensje do czegoś

w w/w wątku(zamkniętym politycznym) plując delikatnie na Polaka z innej opcji.Ciebie tam cenzura nie obowiązywała. Na koniec film jest perłą filmoteki polskiej i oskarżając mnie bez powodu dajesz tylko świadectwo jaki poziom życia reprezentujesz.Czy mnie jeszcze nazwiesz w tym kontrowersyjnym wątku?.

Narzuca ci ktoś cokolwiek? Żyj jak chcesz i rób co chcesz, twoja sprawa. Niektórzy potoczne cebulactwo i buractwo, poczytują jako "tradycyjnie polski" styl życia, można i tak.

Zawiść i agresja ma podlegać jakiemuś mierzeniu? To przecież subiektywna, indywidualna ocena każdego z osobna. A wg. mnie, ciągle to się przewija w twoich postach, widocznie ty masz inne odczucia w temacie.

Nie dogadamy się, twoja Polskość jest zupełnie inna niż moja.

Tak samo to widzę...

To chyba te narodowe kompleksy, w tym przypadku IMHO wyjątkowo silne....

niktspecjalny

Wnosisz opłaty licencyjne?

A prawa autorskie?

Pewnie możesz linkować do krótkiego fragmentu filmu a nie do całego.

Możesz przetłumaczyć swój wpis

Jak to czyta to może jej zapytaj kto jest większym piratem ja pokazując niezawisła Polskość jako przykład, czy ty uzurpując -

Pirat to pirat. Nawet jak jest Polakiem.

Bierz przykład z

Władysław Bartoszewski:

"Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.

i Chef Paul

"uczciwe życie jest inwestycją długodystansową i zawsze się opłaca"

Pozdrawiam i życzę owocnej "Polskości"

Nie pluję na Polaka jak sugerujesz i oskarżasz mnie.

PS - możesz masz rację i można już publikować "Kochaj albo rzuć" ?

Pewnie wiesz co robisz.

W takim przypadku zwracam tzw. honor.

niktspecjalny

Wnosisz opłaty licencyjne?

A prawa autorskie?

Pewnie możesz linkować do krótkiego fragmentu filmu a nie do całego.

Możesz przetłumaczyć swój wpis

Pirat to pirat. Nawet jak jest Polakiem.

Bierz przykład z

i Chef Paul

Pozdrawiam i życzę owocnej "Polskości"

Nie pluję na Polaka jak sugerujesz i oskarżasz mnie.

PS - możesz masz rację i można już publikować "Kochaj albo rzuć" ?

Pewnie wiesz co robisz.

W takim przypadku zwracam tzw. honor.

Czy ty czytasz siebie ? Mówimy o tobie nie o mnie.Czy czytasz siebie?.

W myśl tego artykułu.

art. 29 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych odnośnie prawa cytatu: “Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.”
Edytowane przez niktspecjalny

niktspecjalny

To jest fragment filmu by ci uzmysłowić jak Polacy postrzegali usa. To co mi powiedziałeś wystarczy.Wiem z kim rozmawiałem.