corey10 30.01.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 We wniosku który chcę elektronicznie wypełnić na stronie Tauronu jest kilka pozycji, co do których nie jestem pewien i bardzo proszę o wskazówki. 1. Jakiej mocy potrzebujesz? - czytałem że niektórzy zgłaszają od razu 15 kW, a inni 5 kW żeby zaoszczędzić na opłatach w czasie budowy, a potem wnioskują o większą moc. Czy jest to sensowne działanie, nie ma potem jakiś problemów w sensie długiego oczekiwania na zwiększenie mocy docelowej? 5kW nie będzie za mało na budowie? Czy jeśli potem chciałbym na przykład 25 kW to będą musieli przerabiać całe przyłącze ze względu na to że obecne jest przystosowane tylko do 5 kW i będę musiał za to płacić ponownie? 2. Przewidywane roczne zużycie energii (kWh) - co im tu podać? Nie mam pojęcia ile prądu zużyję w trakcie budowy. 3. Rodzaj podłączenia - rozumiem że najprościej wybrać od razu stały? Czy może na czas budowy wziąć tymczasowy, a później wnioskować o stały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam 1. Wszystko zależy gdzie się budujesz i w jakiej okolicy- bo wystarczy , że działek jest dużo i spodziewasz się, że takich jak Ty będzie wielu - może okazać się że moc przyłączeniowa nowych odbiorców przekroczy moc transformatora i wtedy będzie problem.Jeśli działka jest jedna i nic nie wskazuje na zwiększanie obciążenia sieci w Twoim rejonie można zacząć od małej mocy, a później w miarę potrzeby zwiększyć.2. Rocznie od 1900 kWh do 2500 kWh co wpiszesz będzie dobrze.3. Stały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 30.01.2019 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Po tej stronie drogi gdzie ja jestem nikt oprócz mnie się nie buduje i raczej nie ma takich planów. Po drugiej stronie drogi gdzie biegnie linia NN buduje się wiele domów, ale są to już budowy rozpoczęte, być może rozpoczną się tam też jakieś nowe budowy. W takim razie sensowniej będzie zgłosić 5kW? Nie będzie to za mało na potrzeby budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.01.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Jak zgłosisz te 5kW mocy to w w.t.z. będzie narzucone zabezpieczenie przedlicznikowe, dla 5 w ukł. 3-faz. to prawdopodobnie 10A a to raczej za mało.Za moc płacisz jednorazowo coś ok. 60 - 80 za kW, czy zapłacisz wcześniej czy później to mała różnica, za en. zużytą przy mocy do 20kW nie ma znaczenia w jakiej taryfie bo nie płacisz za zamówioną Edytowane 30 Stycznia 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 W takim razie zgłoś 12kW (zabezpieczenie przedlicznikowe 25A) czyli w zakresie do 19kW.Myślę, że w zupełności Ci wystarczy i na budowę i na późniejsze użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 30.01.2019 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Bardzo dziękuję. Mam jeszcze ostatnie pytanie, czy instalacja fotowoltaiczna jaką planuję ma wpływ na wysokość tej mocy przyłączeniowej, w sensie że ją obniża, czy nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.01.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Jeżeli planujesz PV o większej mocy niż masz przyznaną to będziesz musiał zwiekszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 30.01.2019 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Na ten moment planuję instalację PV niecałe 10 kWp, ale nie wykluczam że w przyszłości będzie więcej, może nawet 15 kWp. W takim wypadku z tego co rozumiem to na ten moment wystarczy mi zgłoszenie 12 kW, a w przyszłości po powiększeniu instalacji PV będę musiał zwiększyć moc przyłącza do co najmniej 15 kW ? Rodzaj przyłącza najlepiej 3-fazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 30.01.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To ja jeszcze dopytam w kwestii tego zabezpieczenia przedlicznikowego - mam obecnie 25A (bo wnioskowałam o przydział 12,5 kW), zaś elektryk proponuje zwiększyć do 25 kW (z uwagi na PC) - czy trzeba będzie wymieniać to zabezpieczenie? Kiedy taka wymiana musi nastąpić? Kto to zgłasza - ja czy elektryk wykonujący instalację? Czy to jest opłata jednorazowa czy stała potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.01.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To ja jeszcze dopytam w kwestii tego zabezpieczenia przedlicznikowego - mam obecnie 25A (bo wnioskowałam o przydział 12,5 kW), zaś elektryk proponuje zwiększyć do 25 kW (z uwagi na PC) - czy trzeba będzie wymieniać to zabezpieczenie? Kiedy taka wymiana musi nastąpić? Kto to zgłasza - ja czy elektryk wykonujący instalację? Czy to jest opłata jednorazowa czy stała potem? Co to za PC bo 25 kW to wg mnie za dużo zdecydowanie . Ja będę miał PC i mam przyłącze 16 kW (spokojnie wystarczy). W momencie chęci zwiększenia mocy występujesz o nowe WT na tą docelową moc. Oni wtedy wypisują WT i odsyłają z umową nową (ze zaktualizowaną mocą). Oczywiście za każdy kW dodatkowej mocy trzeba będzie zapłacić ( coś koło 70zł netto za każdy kW ponad to co masz). Zgłasza właściciel nieruchomości ale wypełnić wniosek może pomóc elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 ...do 25 kW (z uwagi na PC) - czy trzeba będzie wymieniać to zabezpieczenie? Kiedy taka wymiana musi nastąpić? Kto to zgłasza - ja czy elektryk wykonujący instalację? Czy to jest opłata jednorazowa czy stała potem? Dla 25kW to zabezpieczenie 40A, tak zabezpieczenie to będzie wymienione, przewód przyłączeniowy raczej pozostanie ten sam bo energetyka stosuje zazwyczaj przewody na moc przyłączeniowa do 40kW. Opłata jest jednorazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.01.2019 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To ja jeszcze dopytam w kwestii tego zabezpieczenia przedlicznikowego - mam obecnie 25A (bo wnioskowałam o przydział 12,5 kW), zaś elektryk proponuje zwiększyć do 25 kW (z uwagi na PC) - czy trzeba będzie wymieniać to zabezpieczenie? Kiedy taka wymiana musi nastąpić? Kto to zgłasza - ja czy elektryk wykonujący instalację? Czy to jest opłata jednorazowa czy stała potem? Takie zabezpieczenie 25A będzie w zakresie mocy 12,5 do 19 kW, jeżeli obc. razem PC miałoby przekroczyć tą moc to wypadałoby wystąpić o większą co zawsze można zrobic w późniejszym czasie, ważniejsze aby ułożyć taki kabel do rozdzielni w domu aby przyszłościowe zwiększenie mocy nie wiązało się z jego wymianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.01.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Na ten moment planuję instalację PV niecałe 10 kWp, ale nie wykluczam że w przyszłości będzie więcej, może nawet 15 kWp. W takim wypadku z tego co rozumiem to na ten moment wystarczy mi zgłoszenie 12 kW, a w przyszłości po powiększeniu instalacji PV będę musiał zwiększyć moc przyłącza do co najmniej 15 kW ? Rodzaj przyłącza najlepiej 3-fazowe? Moc przyłączeniową zawsze można zwiększyć jak są na to warunki w postaci odpowiednio dobranego kabla w stronę domu, i oczywiście przyłącze 3-fazowe bo tyle PV na 1-fazowym jest niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 30.01.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Co to za PC bo 25 kW to wg mnie za dużo zdecydowanie . Ja będę miał PC i mam przyłącze 16 kW (spokojnie wystarczy). W momencie chęci zwiększenia mocy występujesz o nowe WT na tą docelową moc. Oni wtedy wypisują WT i odsyłają z umową nową (ze zaktualizowaną mocą). Oczywiście za każdy kW dodatkowej mocy trzeba będzie zapłacić ( coś koło 70zł netto za każdy kW ponad to co masz). Zgłasza właściciel nieruchomości ale wypełnić wniosek może pomóc elektryk. Co do tych 25 kW to też mam watpliwości, niby pod PC o mocy 11-12 kW dobrane. Ale tutaj czekam jeszcze na speca od pompy jaką moc mi finalnie zaproponuje. Patrząc na moje OZC wydaje mi się, że nie potrzebuję aż tak wielkiej PC. Przyłącze będzie robione w marcu więc trochę czasu na zgranie wszystkiego jeszcze jest. Najważniejsze, żeby się nie majgnąć w kablu bo kopać 2 razy to by była masakra.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Koleżanko mam wrażenie , że się troszkę pomyliłaś z określeniem mocy dla pompy i tutaj leży cały problem naszej dyskusji. Dla porównania pompa ciepła ma zakres mocy grzewczej 8,7-20,2 kW i zakres mocy zasilania 2,3-5,4 kW a więc jem moc grzewcza nie jest równa mocy jaką musisz posiadać i określona mocą przyłączeniową więc nie potrzebujesz takich wartości.Zapewne źle zrozumiałaś swojego elektryka. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez CityMatic Zmiana osoby na żeńską :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 30.01.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 A to całkiem możliwe, że ja mówiłam elektrykowi o mocy grzewczej, a on zrozumial to jako moc zasilania:) No to zaraz to dogadam z nim i chociaż jedna kwestia wyjaśniona. On liczył na szybko 12,5 mocy dla domu i 12,5 dla PC stąd te 25. Jeśli teraz zostaniemy przy 12,5 dla domu i nawet 5 dla PC to nawet 17 kW by wystarczyło? A gdybym chciała w przyszlości dołożyć jeszcze PV to czy 19 kW będzie wystarczające, żeby nie zmieniać tego przedlicznikowego? Jest jakaś formuła do wyliczania tego zapotrzebowania (w postach autora wątku pojawiają się jakieś kWp ale nie wiem jak to się ma do kW). PS. Ja koleżanka jestem to więc się nie dziw, że z fizyką trochę na bakier:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Przepraszam koleżankę - już się poprawiłem kWp - to dotyczy mocy elektrowni fotowoltaicznej - czyli mocy zainstalowanych paneli słonecznych. Tak nawet gdyby później zainstalować w domu pompę ciepła, to 17kW mocy przyłączeniowej by wystarczyło Formuła jest - najlepiej wyjaśniona , nie będę wklejał tylko posłużę się linkiem: http://www.elzet.eu/index.php/18-aktualnosci/17-jak-okreslic-moc-przylaczeniowa (aby tekst był czytelniejszy wystarczy go zaznaczyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.02.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 To ja jeszcze dopytam w kwestii tego zabezpieczenia przedlicznikowego - mam obecnie 25A (bo wnioskowałam o przydział 12,5 kW), zaś elektryk proponuje zwiększyć do 25 kW (z uwagi na PC) - czy trzeba będzie wymieniać to zabezpieczenie? Kiedy taka wymiana musi nastąpić? Kto to zgłasza - ja czy elektryk wykonujący instalację? Czy to jest opłata jednorazowa czy stała potem? Ja zamówiłem moc 20.6 kW, aby mieć zabezpieczenie 40A. Myślę, że to dobre rozwiązanie. Sprzętów będziesz mieć sporo, włączy Ci sie kilka jednocześnie i bedzie zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 06.02.2019 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Mi właśnie architekt po rozmowie z projektantem instalacji elektrycznej powiedział żebym zamówił 23 kW. Jeśli dobrze liczę to miesięczne opłaty stałe w taryfie C11 Tauronu wyjdą jakieś 110zł miesięcznie. Czy w takiej sytuacji nie wyjdzie mi lepiej zamówić przyłącze tymczasowe na czas budowy a docelowe dopiero później? Wyjaśnijcie proszę laikowi mam zamawiać od razu przyłącze docelowe 23 kW i olać te 110zł na miesiąc czy sensowniej zrobić tymczasowe, a może to tymczasowe też wiąże się z kosztami i nie ma sensu kombinować? Edytowane 6 Lutego 2019 przez corey10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 06.02.2019 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Ja od razu zamawiałam docelowe bo wszyscy na forum twierdzą, że prąd budowlany (taryfa C) jest droższy. Tak samo twierdzi wujek Google: Prąd budowlany jest znacznie droższy od zwykłego, używanego w gospodarstwach domowych, często nawet o połowę. Przeważnie cena wynosi od 30 do 50 groszy za 1kWh. Wszystko jest też uzależnione od tego, z jakiej taryfy korzystamy, jednostrefowej czy dwustrefowej. Do tego trzeba też doliczyć opłatę abonamentową i handlową.W przeciwieństwie do taryfy G w przypadku prądu budowlanego składnik stały stawki sieciowej i stawka opłaty przejściowej są mnożone przez wybraną przez nas moc umowną. W taryfie G obie te opłaty są stałe i ich wysokość nie jest zależna od mocy umownej. Powoduje to, że niezależnie od naszego zużycia będziemy płacić tym wyższe opłaty dystrybucyjne, im wyższa będzie nasza moc umowna.Musisz sobie po prostu przeliczyć koszt budowlanego przy określonej mocy, bo cenę docelowego już znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts