corey10 07.02.2019 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jolka składając wniosek o przyłącze docelowe Tauron z góry narzuca taryfę C (firmową) i zmienia ją na G (domową) dopiero po zakończeniu budowy i wydaniu decyzji o pozwoleniu na użytkowanie domu. Cytat z ich strony "Jeżeli zasilanie placu budowy było realizowane poprzez przyłącze docelowe to poinformuj swojego sprzedawcę o zakończeniu budowy Teraz możesz zmienić grupę taryfową z C na G". Dlatego zapytałem czy jest sensowniej wystąpić o przyłącze tymczasowe na czas budowy, skoro przy docelowym mam 110zł opłat stałych miesięcznie. Nie mam pojęcia z jakimi kosztami wiąże się takie przyłącze tymczasowe i czy jest sens tak robić, czy może koszty przyłącza tymczasowego są podobne i wtedy nie ma sensu kombinować i lepiej złożyć wniosek od razu o docelowe. Niektórzy tu pisali że na czas budowy wnioskowali o przyłącze np 7kW, a potem zmieniali na 14 kW już do celów domowych, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Chyba lepiej żeby całe przyłącze było od razu projektowane pod docelową moc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 07.02.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Wtrącę swoje trzy grosze -jeśli chodzi o taryfę, to ja wnioskowałam o G, domową i to za poradą doradcy klienta załatwiającego nasz wniosek. Zapytał tylko czy są okna i drzwi i ja za radą kierbuda odpowiedziałam, że tak. Co akurat nie jest prawdą, bo mamy stan surowy otwarty. Trochę się potem stresowałam, że jak przyjadą podłączyć licznik i zobaczą, że nie ma okien i drzwi to się zabiorą z powrotem, a ja się będę tłumaczyć. Ale panowie, którzy przyjechali załatwili wszystko bez problemów i bez pytań, a na moje delikatne zagajenie odparli: "pani, co tam, wszyscy tak robią". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts