Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary komin-nowy piec

Recommended Posts

A czy w takim rozwiązaniu jest potrzebny wkład?Rozwiercenie na fi 150-160? Komin ma 25lat, cegła budowlana.

Przestrzegam przed ślepą wiarą w "cuda" jakie piszą znawcy różnej maści na tym forum.

Przez ostatnie ponad 4 lata pracowałem u producenta systemów kominowych.

Wkład stalowy do ekogroszku raczej odpada albowiem nie ma producenta, który daje gwarancję większą niż 1 rok do spalania ekogroszku.

Frezowanie (rozwiercanie) komina jest dobrą metodą ale niestety dość drogą.

Poza tym pytanie fundamentalne brzmi co wykonawca włoży do rozwierconego komina ?

Jak już wyżej napisałem wkład stalowy do ekogroszku jest niestety zły.

Spaliny powstałe ze spalania ekogroszku (jest wiele jego producentów i tym samem różna jego jakość) są bardzo agresywne i stal długo nie wytrzyma.

Wkład ceramiczny jest zdecydowanie lepszy i wytrzymuje tzw. "agresywny kondensat" ale niestety jest problem z jego wkładaniem do komina "starego".

Są wkłady z ceramiki izostatycznej które są zdecydowanie najlepsze ale niestety tylko te zagraniczne albowiem to co jest produkowane w Polsce póki co jest "dyskusyjnej" jakości.

Poza tym niestety nie ma producenta ceramiki izostatycznej, który daje gwarancję na wkład zamontowany w stary komin.

Jaka więc rada ?

Są wykonawcy, którzy frezują stare kominy i wkładają ceramikę dając gwarancję od siebie na wykonawstwo.

Napisz z jakiego regionu/miasta/jesteś to wyślę Ci kontakt do na prawdę solidnego i sprawdzonego wykonawcy.

Też jak by zaszła taka potrzeba to tylko i wyłącznie kamionkowy a nie badziewna blacha na kilka lat no i bez frezowania bo średnica mego komina to 30x30cm .

Ale zmiana kotła nie zasze powoduje problemy w kominie , sam w maju wymieniłem kocioł z zasypowca na podajnikowiec robiony pod 5 klasę , spaliny nie mają więcej jak 60 stopni a komin suchutki jak pieprz wiem bo sprawdzałem , pomocne też jest zabudowanie tzw RCK poniżej wlotu rury spalinowej i w ten sposób komin dodatkowo suszymy , mój komin stoi od roku 1936 budowany za Hitlera i ma się dobrze więc te straszenie to bardziej naganianie firm od zakładania tych badziewnych wkładów kominowych chyba .