Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie poddasza od zewnątrz - dodatkowa nakrokwiowa izolacja dachu

wtct

Recommended Posts

Witam,

Planuję docieplić budynek. Docieplenie dachu, spędza mi sen z powiek, gdyż poddasze jest już urządzone i szukam sensownego rozwiązania. Naczytałem się się trochę artykułów, ale nie pomogło mi to podjąć ostatecznej decyzji w sposobie docieplenia dachu. Dekarze też różnie doradzają. Mam nadzieje, że tutaj uda mi się uzyskać jakieś wsparcie.

Warstwy od zewnątrz mojego dachu to kolejno:

• Boazeria
  • Izolacja paroszczelna
  • 20 cm wełny pomiędzy krokwiami
  • Izolacja paroprzepuszczalna (owijająca krokwie i deskowanie od dołu)
  • Deskowanie ze szczelinami (zeschnięte deski)
  • Blacha płaska zaginana na felc

Wady które dostrzegam:

• Brak wentylowania dachu
  • Szczeliny w deskach przepuszczające wiatr
  • Motki termiczne w postaci ścian wymurowanych aż do desek
  • Mostki termiczne wokół murłat
  • Mostki termiczne w postaci krokwi
  • Nagrzewanie pomieszczeń w lecie do nieprzyjemnych temperatur
  • Szybkie wychładzanie przy wiatrach
  • Straty ciepła

Izolacja nakrokwiowa niewątpliwie uszczelniłaby cały dach i zlikwidowała. Co więcej, wentylacja dachu też jest bardzo istotna.

Domyślam się, że skoro mam już między krokwiami wełnę, to jako kolejną warstwę izolacji mogę użyć tylko wełny. W przeciwnym razie jeżeli zamknę możliwość ucieczki pary z istniejącej wełny to z czasem będzie to miało katastrofalne skutki.

Póki co rozważam dwie możliwości. Pierwsza z nich to skorzystanie z twardych mat Isover Taurus i ułożenie ich na obecnym deskowaniu wysuwając je 15 cm za obrys ścian zewnętrznych, żeby można je było później połączyć ze styropianem na ścianach. Na ułożone maty folia paroprzepuszczalna, kontrłaty, łaty i pokrycie w postaci blachy płaskiej na rąbek.

Druga opcja to nadbicie krokwi na obecnym deskowaniu i ułożenie zwykłej wełny. Reszta tak samo jak pierwszym przypadku. Druga opcja nie wyeliminuje w zupełności mostków termicznych związanych z krokwiami, ale przy tej wysokości dachu będą one miały raczej znikome znaczenie. Nadbite krokwie będą dwa razy węższe, więc wełna przykryje trochę i uszczelni obecne krokwie. Można by tez nadbić krokwie w poprzek, ale wtedy dodatkowe drewno raczej nie wzmocni konstrukcji dachu a tylko ją obciąży.

Grubość izolacji w obydwu rozwiązaniach jest niestety ograniczona do 10 cm ze względu na poziom okien w lukarnach, które nie kończą się równo z okapem.

Chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii na temat moich rozwiązań, ale też dowiedzieć się, czy przypadkiem nie będzie jakiegoś problemu ze skraplaniem wilgoci i aktualnym deskowaniem. Może też jest jakieś inne rozwiązanie, którego nie wziąłem pod uwagę.

Bardzo proszę o jakiekolwiek opinie i sugestie.