Zwibel 06.02.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jestem z okolic JG do mnie masz około 35km. Mam LG 9kW. Powiem Ci że ciesze się ze nie mam sąsiada naprzeciwko. Pewnie byłby niezadowolony. Przy dużym mrozie pompa na zewnątrz trochę buczy. Mam ją za domem i mi to nie przeszkadza. Nawet wchodząc do domu ledwo ją słyszę. Gdyby miał stać od strony często uczęszczanej byłby zniesmaczony:D.Teraz śpię na dole i pompa jest jeszcze za garażem więc dzielą ją dwie ściany od mojej sypialni. Przy -15 i dobrym wsłuchaniu się było ją już słychać. NA górze dzieli mnie tylko poddasze i tam już przy większej mocy jest słyszalna. Na co dzień głośniej pracuje obiegówka i to ona jest słyszalna bardziej niż pompa czy reku.Gdyby sąsiad siedział w starym domu z oknami sypialni skierowanymi w stronę mojej pompy pewnie nie był by zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.02.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Potwierdzam, w domu bardziej słyszalna jest obiegówka niż wentylatory i sprężarka. Sama pompa z paru metrów wyraźnie traci na głośności. U mnie do sąsiada jest ze 20 metrów. Pod płotem nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 12.04.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Witam. Proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła powietrze woda do modernizowanego domu. Dane budynku: Strefa klimatyczna trzecia okolice Kamiennej Góry dolnośląskie. Dom budowany w latach 85 ,parter i piętro ze skosami od wysokosci 1,15 strych nieogrzewany niepodpiwniczony w zabudowie szeregowej po obydwu stronach sąsiedzi. Powierzchnia użytkowa 90m2 ,podloga parteru 20cm żużlu,10cm betonu ,ściany 25cm suporex +5cm wełny+12cm suporex+10cm grafitowego ,zero problemów z wilgocią. Drzwi zewnętrzne do nieogrzewanego wiatrolapu stalowe cieple u=1,3 wiatrolap 3m2 i drugie drzwi do mieszkania drewnopodobne z uszczelkami z wypelnieniem welna u=?.Okna na dole nowe trzyszybowe trzyuszczelkowe na styropianowych parapetach z cieplym montażem od strony wejsciowej jedno 1,4m na 1,4m od strony tarasu jeden fix 1,4m na 1,9m i drzwi balkonowe .Strop nad parterem gruby ok.45cm jakies plyty betonowe na nich szlaka i wylewka.Na górze na skosach 30 cm wełny 3 okna 1,4m na 1,4m stare plastiki dwuszybowe docelowo będą takie jak na dole ,strop nad pietrem 25cm wełny. Instalacja miedziana z grzejnikami stalowymi płytowymi c22. 8szt wys 60cm ,łączna dlugosc 7 metrów. Narazie bez cwu gdyż grzeje w taniej taryfie bojler w miarę nowy a koszt nowego zasobnika i instalacji do niego to ok.5 tys wiec narazie wole grzac jak teraz. Dom wydaje mi sie cieply utrzymuje w nim 21,5 do 22,5 stopnia do tej pory spalalem ok.1,3 tony węgla potem zalozylem do kotla palnik na pelet i markowego peletu poszło 1,2 t jak ten pelet przeliczylem na kwh przyjmujac z 85% sprawnosci w starym kotle z dolozonym palnikiem to wychodzi mi ok.5000kwh przypominam bez cwu. Instalatorzy proponuja mi 5kw 7kw 9kw wiec rozbieznosc spora już nie wiem których słuchać. Wiekszosc chce zastosowac buforek 50l i druga pompke obiegowa na grzejniki. Robilem próbe teraz w styczniu tydzien mielismy temperatury w dzien minus 6 w nocy minus 10,14 a nawet raz 17, na grzejniki dawalem 37 stopni i to wystarczalo przy 13 godzinach grzania palnik dawal w tym czasie 3kw na godzine szlo 8kg na dobę.Grzejniki nie byly w stanie oddac wiecej przy takim zasilaniu jak podnosilem moc palnika na 4kw zaraz sie podnosila zadana i kociol sie wylaczal. Witam, W sprawie doboru powietrznej pompy ciepła do Pana domu, zachęcam do kontaktu z naszym Autoryzowanym Instalatorem. Instalator pomoże w doborze odpowiedniego urządzenia oraz wykona jego instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts