marian51980 30.01.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam , jak w temacie ale słowem wstępu mam w domu drewniany parkiet z lat 90 , jest zwarty nic nie odchodzi ale jest po prostu lakier już dużo starty no i ten wzór i styl który mi już nie odpowiada. Nie chcę go odnawiać itp. Stąd postanowiłem położyć na niego panele , jako że remontuję cały parter to w 3 pokojach w stosunku do korytarza kuchni i łazienki potrzebuję go unieść na 17 mm od obecnie położonego parkietu. Co mogę zrobić w tym temacie, panele które chcę kupić mają 8mm wysokości załóżmy podkład 5mm to razem daje 13 mm więc jeszcze z 4 milimetry brakuje. Czy mogę dać np podkład 5 mm + 4mm + panele 8mm żeby otrzymać wymaganą wysokość czy taka kombinacja nie przejdzie . Nie chcę zrywać parkietu i potem robić wylewkę bo będę musiał nadlać w tych 3 pokojach wtedy 1,5 cm a to kupa kasy i na to mnie nie stać. Czy istnieją jakieś mocne podkłady od tych standardowych żeby zrobić takie podniesienie ? Proszę o informacje kogoś kto miał taki problem bądź wie jak go rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 30.01.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Połóż odpowiedniej grubości płytę OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 31.01.2019 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Rozumiem, a jeszcze jakieś inne sposoby ? W ogóle jakiej grubości maksymalnie można dać podkład pod panele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 01.02.2019 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 POdkład z korka można kupić różnej grubosci. Raczej wyjdzie taniej niz bawienie sie z dodatkowymi płytami osb.Poza tym dlaczego panele 8mm? Standard jest obecnie w okolicach 10mm, nawet 12mm nie sa specjalnie dużo droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolo_L 02.02.2019 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Najlepiej podkład z korka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 03.02.2019 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Ok dzięki za informacje, podkład z korka trochę drogi , a co powiecie na STEICO Podkład pod panele STEICO EKOPOR 10mm - tutaj przykładowa wysokość bo są też mniejsze i są o wiele tańsze a reklamowane są jako bardzo wytrzymałe, wystarczy wpisać w google bo nie chciałem reklamować żadnego sklepu, co o tym sądzicie ? miał ktoś może z tym do czynienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 06.02.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Ok dzięki za informacje, podkład z korka trochę drogi , a co powiecie na STEICO Podkład pod panele STEICO EKOPOR 10mm - tutaj przykładowa wysokość bo są też mniejsze i są o wiele tańsze a reklamowane są jako bardzo wytrzymałe, wystarczy wpisać w google bo nie chciałem reklamować żadnego sklepu, co o tym sądzicie ? miał ktoś może z tym do czynienia ? No,nie wiem...Większość producentów zaleca podkład 3-5mm.Chyba diabeł tkwi w gęstości podkładu.W większości podkładów wynosi on 250 kg / m³ proponuję jak kolega wcześniej płytę OSB o odpowiedniej grubości.Panele mogą za bardzo pracować...nie wiadomo,czy wytrzymają zamki w profilu panela. ...i czy,panele nie będą skrzypieć podczas chodzenia:) Edytowane 6 Lutego 2019 przez alek16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts