Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solary + bufor

elofura

Recommended Posts

W instalacji jaką posiadam w domu.Kominek z płaszczem wodnym + bufor 1000 litrów zbiornik na ciepła wodę 300 litrów. Wszytsko ze sobą połączone przez sprzęgło hydrauliczne. Mam wyprowadzoną instalację pod solary ze zbiornika na cipeła wodę i z bufora (zawór trójdrożny esbe). Brakuje mi sterownika, grupy pompowej + kolektorów na dach. I teraz chciałbym dokupić brakujące elementu systemu. Sterownik chciałbym tak dobrać żeby miał możliwość przekierowania po nagrzaniu CWU na bufor. I teraz nie wiem czy każdy sterownik ma taką opcję czy nie. Jakiej formy wybrać kolektory próżniowe i jak policzyć ile ich musiałbym mieć. Pomoże ktoś?

NIe wiem jak to teraz rozumieć. Mam zbiornik 300 litrów + bufor 1000. Czyli mam w sumie 1300 litrów do zmaganyzowania ciepła. Kolega marinbbb powyżej pisze że ma tylko 400 litrów, a ja mam 3 x wiecej. Więc przyjmę że potrzebuje 4 lub 5 szt kolektorów 30 rurowych (Powierzchnia apertury: 3,68 m2). Tak? A jaką grupę pompową ze sterownikiem polecilibyście?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
A niech się gotuje latem - może już nawet w marcu się gotować. W styczniu 20mk dało u klienta około 330kWh na zbiorniku 800 litrów z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody użytkowej.

...

No i w styczniu było 330kWh a w lutym już 1430kWh... i 1h przestoju ;-)

Łącznie 1800 z czego wczoraj do 11:00 40kWh.

• 2 years później...

Witam,

Posiadam bufor o pojemności netto 850L. Bufor ten ma górną wężownicę miedzianą CWU 3,4 mkw, oraz dolną wężownicę miedzianą o powierzchni wymiany 1.7 mkw. Chciałbym dogrzewać w okresie letnim bufor kolektorami płaskimi ( południowy wschód ) poprzez medium glikol. Zastanawiam się nad 3 bądź 4 kolektorami o powierzchni 2mkw renomowanego producenta. Czy wg Was to wystarczy, bądź czy nie przewymiaruje układu solarnego ? Zużycie cwu w domu trzeba liczyć na 4 osoby ( 2+2), prysznic + wanna ( 50/50 ).

Edytowane przez Sandek

• 5 months później...