Lukasz11 01.02.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Mam małą działkę 20x28 metrów. 20m to szerokość frontu Malo trochę, ale za to działka w dobrej lokalizacji i nie zamierzam jej sprzedawać.Myślę o budowie domu z pełnym pietrem LUB z poddaszem z jedną lukarna (o szerokości pokoju) - skosy byłyby lane z betonu.Dodatkowo dach kryty dachówka bez deskowania. Wiem, że to pytanie do konstruktora, ale chce mieć jakieś wyobrażenie na temat możliwości konstrukcyjnych.Czy w takim domu dałoby się wybudować ściany nośne zewnętrzne i wewnętrzne z silikatu o grubości 18cm?Czy nie byłoby problemu choćby z podparciem stropu oraz prowadzenia w ścianach wszelkich instalacji?Czy jest możliwość wykonania l anych skosów, jeśli na poddaszu byłaby lukarna o szerokości pokoju? Może te pytania są nie na miejscu i na pewno trzeba pytać konstruktora w konkretnym przypadku, ale najpierw chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Tak, ściany zewnętrzne i wewnętrzne mogą być z silikatu grubości 18cm.Z oparciem nie będzie problemu ale z poziomymi bruzdami będzie problem. Z pionowymi nie powinno być problemu.Z lukarnami tez nie.Jaka ma być szerokość pokoju? 3m czy 6m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 01.02.2019 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Wstępnie myślałem, że szero kość pokoju między ścianami zewnętrznymi lukarna to tak coś między 3 a 3,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Są różne typku lukarnyhttps://www.google.com/search?q=lukarna&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-pbiD7ZrgAhWC5KQKHZIwBZ4Q_AUIDigB&biw=1920&bih=1075 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 03.02.2019 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Myślałem o takiej lukarnie, jak w tym przykładowymi projekcie.Da się tu zrobić lukarnę i skosy wymurowac lub wylać z betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Ten przykładowy projekt to ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 03.02.2019 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Salsa-ii,1263.html Np taki. Z linkiem będzie łatwiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Tak, teraz wiadomo o czym myślisz Raczej da się zaprojektować i wykonać skosy z żelbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.02.2019 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 A orientujesz się choć z grubsza, jak to wygląda kosztowo?O ile droższy jest dach z taką właśnie lukarna w porównaniu do dachu bez lukarny?O ile droższy jest dach taki dwuspadowy z betonowymi skosami od dachu dwuspadowego wykonczonego wełna i płytami g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 05.02.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 To betonu na skosach nie chcesz wykanczac i ocieplac?Mysle ze do ceny normalnego dachu, ktory i tak trzeba zbudowac, musisz dorzucic cene lania skosow, robota, podpory, zbrojenia, beton.Dalej i tak musisz jakos wykonczyc, wiec tutaj cena sie mniej wiecej pokryje.Chcesz wykonac same lane skosy ale bez lanego stropu do nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.02.2019 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 To betonu na skosach nie chcesz wykanczac i ocieplac? Mysle ze do ceny normalnego dachu, ktory i tak trzeba zbudowac, musisz dorzucic cene lania skosow, robota, podpory, zbrojenia, beton. Dalej i tak musisz jakos wykonczyc, wiec tutaj cena sie mniej wiecej pokryje. Chcesz wykonac same lane skosy ale bez lanego stropu do nich? No ale skosy i strop. Ocieplone styropianem chyba. Dochodzi koszt betonu, zbrojenia, szacunków i podpór. Oraz styropianiu. Odpada za to koszt wykańczania poddasza welna i płytami g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.02.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No ale skosy i strop. Ocieplone styropianem chyba. Dochodzi koszt betonu, zbrojenia, szacunków i podpór. Oraz styropianiu. Odpada za to koszt wykańczania poddasza welna i płytami g-k Przy lanych mniej hałasu od wiatru, deszczu i np startujących czy lądujących samolotów. Ja mam lane a zięciunio zaoszczędził i teraz żałuje. No ale wybór zależy od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.02.2019 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Ja jestem zdecydowany na lane skosy na poddaszu. Znam ich zalety.Pytanie tylko do orientujacych się w temacie, na przykładzie projektu, który podałem - o ile wychodzi to drożej od skosów z plyt g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts