Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie połowy starego domu

Recommended Posts

Witajcie, nie znalazłem podobnego wątku tu na Forum więc mam do Was pytanie, prośbę o pomoc :-)

Jestem właścicielem starego domu mieszkalnego, połowa tego domu nadaje się tylko i wyłącznie do wyburzenia, druga połowa może zostać do remontu. Dom ma około 7 metrów wysokości i jest zlokalizowany jedną ścianą na granicy działki z sąsiadem. Bryła domu to prostokąt o wymiarach 14m x 7m, ja chciałbym wyburzyć połowę tego domu ale tą połowę nie od strony sąsiada lecz od strony mojego ogrodu. Czy na wyburzenie takiej części potrzebne jest pozwolenie? Prawdą jest, że odległość budynku od granicy działki wynosi 0 metrów ale burzona część oddalona jest od granicy o co najmniej 7 metrów :-)

Prośba o pomoc :-)

Pozdrowienia.

Miałem podobnie, ale bez budynku w granicy. Nie wiem czy nie lepiej będzie mieć pozwolenia na przebudowę budynku niż na rozbiórkę, wszakże to jeden budynek. Ale z tym pójdź do projektanta, który Ci to dobrze określi. Rada z moich doświadczeń: niech się nie sugerują starymi planami przy inwentaryzacji, tylko niech dobrze wszystkie ściany sprawdzą czy są tam, gdzie powinny. U mnie okazało się, że jednej ściany nośnej z planów brak :) dobrze, że ręcznie rozbierane było, a nie maszyną :) powodzenia!