Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - r410a rozterka kupującego

Bua

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie budowy domu (na ten moment SSO - okna wchodzą w przyszłym tygodniu).

Niestety gazownia w Krakowie to jakiś głęboki PRL (2017 rok złożenia wniosku to dla nich pryszcz bo może za dwa lata się im uda zrobić przyłącz) i pomimo wcześniejszych planów pieca gazowego - rezygnuję (chcę się wprowadzić do domu :))

Dlatego też chcę się zdecydować na PC powietrze/woda.

ostałem od różnych firm szeroki rozrzut wycen - od Vaillanta za 50k po Nibe za 35k (widziałem też że w Krk są firmy które oferują Panasoniki z montażem poniżej 30k).

Różne firmy też różnie szacują moc pompy (10 kW vs 14 kW)

Dom powstaje na północ od Krakowa

Parter podłogówka, góra klimakonwektory, garaż nie ogrzewany (ocieplony + ciepła brama)

Fundament z 20 cm XPS od zewnątrz na 180cm głębokie (nie pytajcie - spadek terenu)

Posadzka - 30 cm (proporcje styropian/wylewka do wyboru, myślałem 20/10)

Okna U < 1

Ściany Porotherm 25cm na zaprawie + styropian 20 cm (nie będę na styropianie oszczędzał)

20 + 10 cm wełny na poddaszu

Rekuperacja

Dom na lekkim zboczu z ekspozycją południową nieosłonięty

130 m2 parter + garaż wysunięty poza bryłę 34m2 + poddasz 56 m2 użytkowej. Całkowita 260 m2. Kubatura ~ 700m2

Ep - 74,82 kWh/(m2)

Wiem pierwszy post dodacie OZCCCC !

Pomijając to martwi mnie jedna sprawa w PC - czynnik chłodniczy i nowe regulacje.

Chciałbym się jakoś wywinąć od niepotrzebnych komplikacji związanych z potrzebą rejestracji i kontroli r410a.

Przy najbardziej optymistycznej wersji nie wydaje mi się abym trafił spasowaną pompę z ilością czynnika mniejszą niż 2.4 kg.

Pytanie jak wy do tematu podchodzicie zakładając/posiadając PC?

Czy rozważać jedynie sprzęt pracujący na R32?

Nie ukrywam ale myślałem nad Panasonic T-Cap (odpowiednio dobrany).

Teraz niestety nie mam jasności sytuacji.

Pozdrawiam Serdecznie

Wiesz z pompą to nie jest tak jak z piecem gazowym. Pompę dobiera się na styk - u mnie różnica między projektem a zrobionym OZC to 2kW

Dużo nie dużo - ale łatwo przestrzelić a koszt audytu przy budowie śmieszny. Poza tym audytor może podpowiedzieć jakie okna, jakie ocieplenie i sobie przeliczysz czy jest sens np. dopłacać do okien i ile będzie się zwracać. Ile dać styropianu ile wylewek itp. Mnie kilka błędów kosztowało właśnie te 2kW.

Co do czynnika to będzie on jeszcze dostępny do któregoś tam roku - i chyba bym się tym nie sugerował. Co do czynnika R32 to tylko daikin i LG monoblok więc nie ma zbyt dużego wyboru. Kraków ma program PONE gdzies mi się rzuciło w oczy - może warto temat zorientować.

P.S. ja też szukam swojej pompy - więc jestem czystym teoretykiem. Z ofert które otrzymałem to najbardziej profesjonalnie podeszli z handlowcy z Nibe, Daikina oraz Hewalaxa. Dobór pompy na podstawie projektu oraz parametrów ocieplenia, szacunkowy koszt ogrzewania, dobór mniejszej i większej pompy z porównaniem kosztów - pełna profeska. Pozostali strzelali sobie z doborem mocy jak im się podobało sugerując im większa pompa tym lepiej - tylko dla nich czy dla mnie.

Witam,

Jestem w trakcie budowy domu (na ten moment SSO - okna wchodzą w przyszłym tygodniu).

Niestety gazownia w Krakowie to jakiś głęboki PRL (2017 rok złożenia wniosku to dla nich pryszcz bo może za dwa lata się im uda zrobić przyłącz) i pomimo wcześniejszych planów pieca gazowego - rezygnuję (chcę się wprowadzić do domu :))

Dlatego też chcę się zdecydować na PC powietrze/woda.

ostałem od różnych firm szeroki rozrzut wycen - od Vaillanta za 50k po Nibe za 35k (widziałem też że w Krk są firmy które oferują Panasoniki z montażem poniżej 30k).

Różne firmy też różnie szacują moc pompy (10 kW vs 14 kW)

Dom powstaje na północ od Krakowa

Parter podłogówka, góra klimakonwektory, garaż nie ogrzewany (ocieplony + ciepła brama)

Fundament z 20 cm XPS od zewnątrz na 180cm głębokie (nie pytajcie - spadek terenu)

Posadzka - 30 cm (proporcje styropian/wylewka do wyboru, myślałem 20/10)

Okna U < 1

Ściany Porotherm 25cm na zaprawie + styropian 20 cm (nie będę na styropianie oszczędzał)

20 + 10 cm wełny na poddaszu

Rekuperacja

Dom na lekkim zboczu z ekspozycją południową nieosłonięty

130 m2 parter + garaż wysunięty poza bryłę 34m2 + poddasz 56 m2 użytkowej. Całkowita 260 m2. Kubatura ~ 700m2

Ep - 74,82 kWh/(m2)

Wiem pierwszy post dodacie OZCCCC !

Pomijając to martwi mnie jedna sprawa w PC - czynnik chłodniczy i nowe regulacje.

Chciałbym się jakoś wywinąć od niepotrzebnych komplikacji związanych z potrzebą rejestracji i kontroli r410a.

Przy najbardziej optymistycznej wersji nie wydaje mi się abym trafił spasowaną pompę z ilością czynnika mniejszą niż 2.4 kg.

Pytanie jak wy do tematu podchodzicie zakładając/posiadając PC?

Czy rozważać jedynie sprzęt pracujący na R32?

Pozdrawiam Serdecznie

Z tego co wiem to nowe Daikiny są owszem na R32 ale tylko mniejsze moce, tak przynajmniej powiedział mi regionalny przedstawiciel. Jeśli się faktycznie okaże, że potrzebujesz 12-14 kw to możesz nie mieć w tej kwestii wyboru.

Poza tym, przy takiej powierzchni i podłogówce/klimakonwektorach to nie sądzę aby był sens iść w T-Cap czy Zubadan itp. Tańsze modele powinny sobie dać radę.

Wiesz z pompą to nie jest tak jak z piecem gazowym. Pompę dobiera się na styk - u mnie różnica między projektem a zrobionym OZC to 2kW

Dużo nie dużo - ale łatwo przestrzelić a koszt audytu przy budowie śmieszny. Poza tym audytor może podpowiedzieć jakie okna, jakie ocieplenie i sobie przeliczysz czy jest sens np. dopłacać do okien i ile będzie się zwracać. Ile dać styropianu ile wylewek itp. Mnie kilka błędów kosztowało właśnie te 2kW.

Co do czynnika to będzie on jeszcze dostępny do któregoś tam roku - i chyba bym się tym nie sugerował. Co do czynnika R32 to tylko daikin i LG monoblok więc nie ma zbyt dużego wyboru. Kraków ma program PONE gdzies mi się rzuciło w oczy - może warto temat zorientować.

P.S. ja też szukam swojej pompy - więc jestem czystym teoretykiem. Z ofert które otrzymałem to najbardziej profesjonalnie podeszli z handlowcy z Nibe, Daikina oraz Hewalaxa. Dobór pompy na podstawie projektu oraz parametrów ocieplenia, szacunkowy koszt ogrzewania, dobór mniejszej i większej pompy z porównaniem kosztów - pełna profeska. Pozostali strzelali sobie z doborem mocy jak im się podobało sugerując im większa pompa tym lepiej - tylko dla nich czy dla mnie.

Co do programów to wszystkie o ile dobrze je zrozumiałem są skierowane do posiadaczy istniejących budynków raczej niż do budujących.

Dzięki za info odnośnie firm które mają dobre podejście, dotychczasowe rozmowy z firmami oferującymi PC nie były szczególnie zachwycające pod względem podejścia.

Zapewne zrobię OZC (Jeśli ktoś z was może polecić kogoś z Krakowa będę wdzięczny).

Co do czynnika patrząc na inne odpowiedzi, mam wrażenie że wyjścia innego niema patrząc na PC, co nie napawa euforią.

Niektóre firmy nie proponują nowych czynników bo szykują większa rewolucje która zamknie temat F gazów

Większa rewolucja brzmi ciekawie. Pytanie kiedy takowa może nadejść oraz z czym ona się będzie wiązała dla posiadaczy obecnie stosowanych rozwiązań. Chciałbym zamknąć inwestycję i wprowadzić się w tym roku więc dużo czasu oczekiwania na branżę nie posiadam ;/

Z tego co wiem to nowe Daikiny są owszem na R32 ale tylko mniejsze moce, tak przynajmniej powiedział mi regionalny przedstawiciel. Jeśli się faktycznie okaże, że potrzebujesz 12-14 kw to możesz nie mieć w tej kwestii wyboru.

Poza tym, przy takiej powierzchni i podłogówce/klimakonwektorach to nie sądzę aby był sens iść w T-Cap czy Zubadan itp. Tańsze modele powinny sobie dać radę.

Tego się właśnie obawiałem odnośnie R32, generalnie też ciężko znaleźć katalogi/cenniki z informacjami o cenach wariantów na R32.

Co do T-Cap/Zubadan - czy mógłbyś rozwinąć temat/pokierować i pomóc zrozumieć w jaki typ/model powinienem celować?

Tego się właśnie obawiałem odnośnie R32, generalnie też ciężko znaleźć katalogi/cenniki z informacjami o cenach wariantów na R32.

Co do T-Cap/Zubadan - czy mógłbyś rozwinąć temat/pokierować i pomóc zrozumieć w jaki typ/model powinienem celować?

Chodziło mi np o Power Inwerter od Mitsu czy zwykłe Panasonic (nie T-Cap) czy chociażby Daikin. Generalnie to trochę się też dziwię skąd u ciebie przy takiej powierzchni i ociepleniu pompa 14kw. Ja mam dużo gorzej ocieplony dom, nieco większy, na grzejnikach i mam pompę 14kw (choć i tak niektórzy twierdzą, że za dużą.)

Ja poszedłem w Zubadana bo mam spore zapotrzebowanie i do tego grzejniki więc wyższe temp zasilania i chciałem żeby przy mrozach pompa sobie z tym radziła.

W tym miesiącu było u mnie -9 stopni najniżej i Zubadan bez grzałek dawał radę a zasilanie było wtedy koło 54 - 55 stopni. (Grzeje wg krzywej)

Pozdrawiam Serdecznie

No to pomyśl nad monoblokiem, albo panasem sdc. Może styknie mocy dla modeli z r410a poniżej 2.4kg. Panas zapowiada przejście na r32. Co do innych możliwości to daikin ma r32. I chyba jest lepszą ale też ciut droższą opcją. Co do regulacji to nie wiem co cie przeraża.