Bua 02.02.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Witam, Jestem w trakcie budowy domu (na ten moment SSO - okna wchodzą w przyszłym tygodniu). Niestety gazownia w Krakowie to jakiś głęboki PRL (2017 rok złożenia wniosku to dla nich pryszcz bo może za dwa lata się im uda zrobić przyłącz) i pomimo wcześniejszych planów pieca gazowego - rezygnuję (chcę się wprowadzić do domu ) Dlatego też chcę się zdecydować na PC powietrze/woda. ostałem od różnych firm szeroki rozrzut wycen - od Vaillanta za 50k po Nibe za 35k (widziałem też że w Krk są firmy które oferują Panasoniki z montażem poniżej 30k). Różne firmy też różnie szacują moc pompy (10 kW vs 14 kW) Dom powstaje na północ od Krakowa Parter podłogówka, góra klimakonwektory, garaż nie ogrzewany (ocieplony + ciepła brama) Fundament z 20 cm XPS od zewnątrz na 180cm głębokie (nie pytajcie - spadek terenu) Posadzka - 30 cm (proporcje styropian/wylewka do wyboru, myślałem 20/10) Okna U < 1 Ściany Porotherm 25cm na zaprawie + styropian 20 cm (nie będę na styropianie oszczędzał) 20 + 10 cm wełny na poddaszu Rekuperacja Dom na lekkim zboczu z ekspozycją południową nieosłonięty 130 m2 parter + garaż wysunięty poza bryłę 34m2 + poddasz 56 m2 użytkowej. Całkowita 260 m2. Kubatura ~ 700m2 Ep - 74,82 kWh/(m2) Wiem pierwszy post dodacie OZCCCC ! Pomijając to martwi mnie jedna sprawa w PC - czynnik chłodniczy i nowe regulacje. Chciałbym się jakoś wywinąć od niepotrzebnych komplikacji związanych z potrzebą rejestracji i kontroli r410a. Przy najbardziej optymistycznej wersji nie wydaje mi się abym trafił spasowaną pompę z ilością czynnika mniejszą niż 2.4 kg. Pytanie jak wy do tematu podchodzicie zakładając/posiadając PC? Czy rozważać jedynie sprzęt pracujący na R32? Nie ukrywam ale myślałem nad Panasonic T-Cap (odpowiednio dobrany). Teraz niestety nie mam jasności sytuacji. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 02.02.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 po co ci t-cap ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 02.02.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Wiesz z pompą to nie jest tak jak z piecem gazowym. Pompę dobiera się na styk - u mnie różnica między projektem a zrobionym OZC to 2kWDużo nie dużo - ale łatwo przestrzelić a koszt audytu przy budowie śmieszny. Poza tym audytor może podpowiedzieć jakie okna, jakie ocieplenie i sobie przeliczysz czy jest sens np. dopłacać do okien i ile będzie się zwracać. Ile dać styropianu ile wylewek itp. Mnie kilka błędów kosztowało właśnie te 2kW.Co do czynnika to będzie on jeszcze dostępny do któregoś tam roku - i chyba bym się tym nie sugerował. Co do czynnika R32 to tylko daikin i LG monoblok więc nie ma zbyt dużego wyboru. Kraków ma program PONE gdzies mi się rzuciło w oczy - może warto temat zorientować.P.S. ja też szukam swojej pompy - więc jestem czystym teoretykiem. Z ofert które otrzymałem to najbardziej profesjonalnie podeszli z handlowcy z Nibe, Daikina oraz Hewalaxa. Dobór pompy na podstawie projektu oraz parametrów ocieplenia, szacunkowy koszt ogrzewania, dobór mniejszej i większej pompy z porównaniem kosztów - pełna profeska. Pozostali strzelali sobie z doborem mocy jak im się podobało sugerując im większa pompa tym lepiej - tylko dla nich czy dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 03.02.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Witam, Jestem w trakcie budowy domu (na ten moment SSO - okna wchodzą w przyszłym tygodniu). Niestety gazownia w Krakowie to jakiś głęboki PRL (2017 rok złożenia wniosku to dla nich pryszcz bo może za dwa lata się im uda zrobić przyłącz) i pomimo wcześniejszych planów pieca gazowego - rezygnuję (chcę się wprowadzić do domu ) Dlatego też chcę się zdecydować na PC powietrze/woda. ostałem od różnych firm szeroki rozrzut wycen - od Vaillanta za 50k po Nibe za 35k (widziałem też że w Krk są firmy które oferują Panasoniki z montażem poniżej 30k). Różne firmy też różnie szacują moc pompy (10 kW vs 14 kW) Dom powstaje na północ od Krakowa Parter podłogówka, góra klimakonwektory, garaż nie ogrzewany (ocieplony + ciepła brama) Fundament z 20 cm XPS od zewnątrz na 180cm głębokie (nie pytajcie - spadek terenu) Posadzka - 30 cm (proporcje styropian/wylewka do wyboru, myślałem 20/10) Okna U < 1 Ściany Porotherm 25cm na zaprawie + styropian 20 cm (nie będę na styropianie oszczędzał) 20 + 10 cm wełny na poddaszu Rekuperacja Dom na lekkim zboczu z ekspozycją południową nieosłonięty 130 m2 parter + garaż wysunięty poza bryłę 34m2 + poddasz 56 m2 użytkowej. Całkowita 260 m2. Kubatura ~ 700m2 Ep - 74,82 kWh/(m2) Wiem pierwszy post dodacie OZCCCC ! Pomijając to martwi mnie jedna sprawa w PC - czynnik chłodniczy i nowe regulacje. Chciałbym się jakoś wywinąć od niepotrzebnych komplikacji związanych z potrzebą rejestracji i kontroli r410a. Przy najbardziej optymistycznej wersji nie wydaje mi się abym trafił spasowaną pompę z ilością czynnika mniejszą niż 2.4 kg. Pytanie jak wy do tematu podchodzicie zakładając/posiadając PC? Czy rozważać jedynie sprzęt pracujący na R32? Nie ukrywam ale myślałem nad Panasonic T-Cap (odpowiednio dobrany). Teraz niestety nie mam jasności sytuacji. Pozdrawiam Serdecznie Z tego co wiem to nowe Daikiny są owszem na R32 ale tylko mniejsze moce, tak przynajmniej powiedział mi regionalny przedstawiciel. Jeśli się faktycznie okaże, że potrzebujesz 12-14 kw to możesz nie mieć w tej kwestii wyboru. Poza tym, przy takiej powierzchni i podłogówce/klimakonwektorach to nie sądzę aby był sens iść w T-Cap czy Zubadan itp. Tańsze modele powinny sobie dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.02.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Niektóre firmy nie proponują nowych czynników bo szykują większa rewolucje która zamknie temat F gazów Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bua 03.02.2019 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Wiesz z pompą to nie jest tak jak z piecem gazowym. Pompę dobiera się na styk - u mnie różnica między projektem a zrobionym OZC to 2kW Dużo nie dużo - ale łatwo przestrzelić a koszt audytu przy budowie śmieszny. Poza tym audytor może podpowiedzieć jakie okna, jakie ocieplenie i sobie przeliczysz czy jest sens np. dopłacać do okien i ile będzie się zwracać. Ile dać styropianu ile wylewek itp. Mnie kilka błędów kosztowało właśnie te 2kW. Co do czynnika to będzie on jeszcze dostępny do któregoś tam roku - i chyba bym się tym nie sugerował. Co do czynnika R32 to tylko daikin i LG monoblok więc nie ma zbyt dużego wyboru. Kraków ma program PONE gdzies mi się rzuciło w oczy - może warto temat zorientować. P.S. ja też szukam swojej pompy - więc jestem czystym teoretykiem. Z ofert które otrzymałem to najbardziej profesjonalnie podeszli z handlowcy z Nibe, Daikina oraz Hewalaxa. Dobór pompy na podstawie projektu oraz parametrów ocieplenia, szacunkowy koszt ogrzewania, dobór mniejszej i większej pompy z porównaniem kosztów - pełna profeska. Pozostali strzelali sobie z doborem mocy jak im się podobało sugerując im większa pompa tym lepiej - tylko dla nich czy dla mnie. Co do programów to wszystkie o ile dobrze je zrozumiałem są skierowane do posiadaczy istniejących budynków raczej niż do budujących. Dzięki za info odnośnie firm które mają dobre podejście, dotychczasowe rozmowy z firmami oferującymi PC nie były szczególnie zachwycające pod względem podejścia. Zapewne zrobię OZC (Jeśli ktoś z was może polecić kogoś z Krakowa będę wdzięczny). Co do czynnika patrząc na inne odpowiedzi, mam wrażenie że wyjścia innego niema patrząc na PC, co nie napawa euforią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bua 03.02.2019 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Niektóre firmy nie proponują nowych czynników bo szykują większa rewolucje która zamknie temat F gazów Większa rewolucja brzmi ciekawie. Pytanie kiedy takowa może nadejść oraz z czym ona się będzie wiązała dla posiadaczy obecnie stosowanych rozwiązań. Chciałbym zamknąć inwestycję i wprowadzić się w tym roku więc dużo czasu oczekiwania na branżę nie posiadam ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bua 03.02.2019 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Z tego co wiem to nowe Daikiny są owszem na R32 ale tylko mniejsze moce, tak przynajmniej powiedział mi regionalny przedstawiciel. Jeśli się faktycznie okaże, że potrzebujesz 12-14 kw to możesz nie mieć w tej kwestii wyboru. Poza tym, przy takiej powierzchni i podłogówce/klimakonwektorach to nie sądzę aby był sens iść w T-Cap czy Zubadan itp. Tańsze modele powinny sobie dać radę. Tego się właśnie obawiałem odnośnie R32, generalnie też ciężko znaleźć katalogi/cenniki z informacjami o cenach wariantów na R32. Co do T-Cap/Zubadan - czy mógłbyś rozwinąć temat/pokierować i pomóc zrozumieć w jaki typ/model powinienem celować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 03.02.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Tego się właśnie obawiałem odnośnie R32, generalnie też ciężko znaleźć katalogi/cenniki z informacjami o cenach wariantów na R32. Co do T-Cap/Zubadan - czy mógłbyś rozwinąć temat/pokierować i pomóc zrozumieć w jaki typ/model powinienem celować? Chodziło mi np o Power Inwerter od Mitsu czy zwykłe Panasonic (nie T-Cap) czy chociażby Daikin. Generalnie to trochę się też dziwię skąd u ciebie przy takiej powierzchni i ociepleniu pompa 14kw. Ja mam dużo gorzej ocieplony dom, nieco większy, na grzejnikach i mam pompę 14kw (choć i tak niektórzy twierdzą, że za dużą.) Ja poszedłem w Zubadana bo mam spore zapotrzebowanie i do tego grzejniki więc wyższe temp zasilania i chciałem żeby przy mrozach pompa sobie z tym radziła. W tym miesiącu było u mnie -9 stopni najniżej i Zubadan bez grzałek dawał radę a zasilanie było wtedy koło 54 - 55 stopni. (Grzeje wg krzywej) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7646901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 03.02.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Niektóre firmy nie proponują nowych czynników bo szykują większa rewolucje która zamknie temat F gazów Możesz rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7647055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 03.02.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Możesz rozwinąć ? Prawdopodobnie chodzi o CO2. Już są urządzenia na rynku ale koszt chyba sporo większy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7647138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 03.02.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Nie ukrywam ale myślałem nad Panasonic T-Cap (odpowiednio dobrany). Teraz niestety nie mam jasności sytuacji. Pozdrawiam Serdecznie No to pomyśl nad monoblokiem, albo panasem sdc. Może styknie mocy dla modeli z r410a poniżej 2.4kg. Panas zapowiada przejście na r32. Co do innych możliwości to daikin ma r32. I chyba jest lepszą ale też ciut droższą opcją. Co do regulacji to nie wiem co cie przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7647152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Możesz rozwinąć ? Nie wiem dokładnie , ale np stiebel prowadzi prace nad czym nowym i nie wchodzi w r32 bo chce za jednym razem wejśc w coś na dłuższy czas. Może CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244870-pompa-ciep%C5%82a-r410a-rozterka-kupuj%C4%85cego/#findComment-7647319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts