Petros601 03.02.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Witam Serdecznie Kupiłem nowy dom od dewelopera w stanie deweloperskim (5 pokoi, 140 mkw + strych + garaż 32mkw)Dom jest przystosowany do zamontowania kominka na drewno. Nie posiada rekuperatora.Kominka nie chcemy ale rekuperator by się przydał.Czy da się wykorzystać kanał wentylacyjny kominka do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem?Chodzi nam o to aby zrobić prostą rekuperację bez podwieszania sufitów. Nawiew tylko w salonie i na piętrze w holu żeby nie robić instalacji w każdym z pokoi. Jest to do zrobienia czy totalna głupota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 05.02.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Glupota. Wentylacje mechaniczna trzeba zrobic dobrze albo wcale. Nawiewy i wywiewy musza byc odpowiednio rozmieszczone. Rekuperator to tylko dodatek do systemu, ktory, jesli zroobisz tak jak to opisales - bedzie dzialal byle jak.Co planowales zrobic z kominami wentylacji grawitacyjnej, ktore zapewne tam juz sa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 05.02.2019 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Kwestia jest taka że dom stoi w stanie deweloperskim. Nie chcę robić sufitów podwieszanych. Jak zrobić rekuperację przynajmniej częściową o mniejszej wydajnośći. Budynek 2 kondygnacyjny ze poddaszem nieużytkowym (strych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Niestety nie da się z tego zrobić "rekuperacji częściowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.02.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Czy w pokojach, salonie są kanały wentylacyjne takie do "komina" na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 05.02.2019 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Nie wiem Oglądałem dom 3 razy i zapomniałem zapytać / zobaczyć. Dom jest na etapie tynkowania i wylewek. Jeśli są takie kanały wentylacyjne do "komina" rozumiem że można je podłączyć do rekuperatora? A jeśli nie ma to trzeba kuć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.02.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Nie wiem Oglądałem dom 3 razy i zapomniałem zapytać / zobaczyć. Dom jest na etapie tynkowania i wylewek. Jeśli są takie kanały wentylacyjne do "komina" rozumiem że można je podłączyć do rekuperatora? A jeśli nie ma to trzeba kuć ? Jeżeli takie będą to można je wykorzystać do wentylacji mechanicznej, stawiając rekuperator na "strychu" poddaszu. Trzeba się jednak dobrze temu przyjrzeć co i jak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 11.02.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Zwykle kominy wentylacyjne sa w lazienkach i kuchni. W pokojach zwykle nie ma, ale jak sa to mozna je wykorzystac.Jak nie chcesz dawac sufitow podwieszanych to instalacje mozna rozprowadzic po podlodze pietra pod wylewkami i poddasza. EDIT:kanaly w pustakach sa robione z mysla o wywiewach, nie sa szczelne i sa brudne. W nie i tak trzeba wkladac rury wentylacyjne. Edytowane 15 Lutego 2019 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts