Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod panele winylowe

brtk_brtk

Recommended Posts

Witam wszystkich,

pojawiłem się tu bo sporo czasu spędziłem w internecie na szukaniu odpowiedzi ale mam już mętlik w głowie i już nie wiem jak sobie poradzić z poniższym zagadnieniem. Kupiłem panele winylowe (Krono Xonic) ale żeby mieć wierzch podłogi na tej samej wysokości w całym domu muszę podnieść panele o około 5-6mm. Zwykłe tradycyjne panele są sztywne, panele winylowe które kupiłem również mają co prawda swoją sztywność ale gdy złapie się za jeden koniec to widać że drugi koniec panela wyraźnie opada przez co mam wątpliwość odnośnie tego że gdybym podłożył pod takie panele tradycyjną piankę jaką się daje pod zwykłe panele to podłoga za bardzo by sprężynowała. Panele w moim przekonaniu zbyt mocno by pracowały.

W związku z powyższym co według Was byłoby najlepszym podkładem pod takie panele? Wiem że różni producenci mają swoje podkłady pod takie panele ale są one drogie a do tego cienkie więc musiałbym położyć kilka warstw. Koszty dosyć spore. Trudno jest mi uwierzyć że nie ma innego sposobu na podkład pod takie panele.

Dodam tylko że nie chcę robić dodatkowej wylewki bo nie znam się na tym i nie mam dostępu do zaufanego budowlańca, który by mi w najbliższym czasie pomógł. To pewnie prosty zabieg ale nie powierzyłbym go komuś kogo jakości wykonania nie znam.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

Edytowane przez brtk_brtk

Witam wszystkich,

pojawiłem się tu bo sporo czasu spędziłem w internecie na szukaniu odpowiedzi ale mam już mętlik w głowie i już nie wiem jak sobie poradzić z poniższym zagadnieniem. Kupiłem panele winylowe (Krono Xonic) ale żeby mieć wierzch podłogi na tej samej wysokości w całym domu muszę podnieść panele o około 5-6mm. Zwykłe tradycyjne panele są sztywne, panele winylowe które kupiłem również mają co prawda swoją sztywność ale gdy złapie się za jeden koniec to widać że drugi koniec panela wyraźnie opada przez co mam wątpliwość odnośnie tego że gdybym podłożył pod takie panele tradycyjną piankę jaką się daje pod zwykłe panele to podłoga za bardzo by sprężynowała. Panele w moim przekonaniu zbyt mocno by pracowały.

W związku z powyższym co według Was byłoby najlepszym podkładem pod takie panele? Wiem że różni producenci mają swoje podkłady pod takie panele ale są one drogie a do tego cienkie więc musiałbym położyć kilka warstw. Koszty dosyć spore. Trudno jest mi uwierzyć że nie ma innego sposobu na podkład pod takie panele.

Dodam tylko że nie chcę robić dodatkowej wylewki bo nie znam się na tym i nie mam dostępu do zaufanego budowlańca, który by mi w najbliższym czasie pomógł. To pewnie prosty zabieg ale nie powierzyłbym go komuś kogo jakości wykonania nie znam.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

Mam vinyl'e u siebie położyłem je na podkładzie standardowym pod panele(zielony,drewnopochodny)...i to był wielki błąd,pod szafą tzn. pod nóżkami szafy zrobiły się wytłoczenia na głębokość kilku mm,puściły łączenia paneli....porażka.W innych miejscach gdzie stoją meble też widać wytłoczenia.Teraz bym położył twardy podkład w postaci OSB,MDF o grubości 6 mm...

Dziękuję że podzieliłeś się doświadczeniem. Potwierdziłeś moje obawy,

No właśnie dlatego nie chcę używać tradycyjnego podkładu bo będą się pewnie działy rzeczy jak u Ciebie.

Piszesz o płycie MDF ale boję się że jak ją ułożę to pomimo równej podłogi krawędzie płyt nie będą się schodziły idealnie i później jak położę panele to będą się odznaczały miejsca łączenia płyt.

Myślałem jeszcze o korku ale mam wątpliwość czy nawet najtwardszy 200kg/m3 nie jest zbyt miękki?

Innym pomysłem są płyty XPS twarde ale może lepsze niż MDF?

Płyty MDF mają gęstość od 700 kg/m3...Przy grubości 6mm nie dostaniesz płyt łączonych na pióro,wpust tylko do czoła.Możesz położyć na płytę cienki podkład...powinno się zgubić.Jeszcze jedno,zachowaj czystość podczas montażu...u mnie dostał się pod panele jakiś paproch i stał sie bardzo widoczny przez warstę paneli :) O XPS się nie wypowiem co do ich stosowania jako podkład,nie montowałem,nie użytkowałem...