Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagospodarowanie wokół domu

Recommended Posts

Witam, zawsze staram się pomóc forumowiczom jeśli tylko umiem, tym razem ja potrzebuje pomocy.

Mój dom prawie skończony, niestety żeby wejść do domu trzeba się mocno nagimnastykować bo okropne błoto wokół budynku.

Wiem że można zlecić projekt kostki i chodników firmie wykonującej kostkę ale na razie muszę złapać oddech finansowy zanim zrobię porządek wokół domu, wiem że można zlecić projekt u producenta kostki ale taki projekt jest przeważnie robiony na najdroższych modelach a jak ogród nie mały to koszt też jest spory.

Potrzebuje złapać koncepcję ogrodu abym teraz mógl nawieź trochę kamienia i utwardzić drogę żeby dało się wejść do domu.

Screenshot_20190127-205643.jpg

Cała działka ma 16,5 ara , ale powiedzmy połowę odcinam na czysty trawnik reszta do ogarnięcia.Niestety pomysłu brak jedynie co chce to po lewej stronie zrobić ciąg w którym ma być wylewka na której ma być garaż blaszany 6x6 wiata 5x6 oraz otwarte miejsce na samochód 3x6 czyli budowla o wymiarach ok 14 m x 6,3 m.Dodatkowym utrudnieniem jest fakt iż teren jest mokry glina nie przyjmuje wody więc dom jest podniesiony, gdzie stan zero jest na wysokości 90 cm co wiąże się z zrobieniem schodów i tarasu na wysokości prawie metra, nie chcę nawozić ziemią całej działki tylko chciałem aby dom był obsypany ze wszystkich stron wraz ze zrobioną opaską z kostki lub czymś podobnym.

Czy macie jakieś propozycję jak to zagospodarować cała działka to 35 m szerokości i ok 50 długości.