mirekn 07.08.2002 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Mam otwarte pytanieCzy ktoś trafił na producenta szamb, który daje pisemną gwarancję na swoj produkt. Wszyscy, do których dzwoniłem niezmiennie zapewniają o zaletach swoich produktów np. 100% szczelności, ale nie ma wsród nich takiego, który określił by czego gwarancja dotyczy, jak długo jest ważna, jaki jest sposób załatwiania reklamacji etc. Mam za sobą trochę przygód budowlanych i mając teraz przed sobą wydatek min. 4tys. (szambo +instalacja) chciałem mieć pewność, że nie kupuję kota w worku. W internecie jest strona firmy PROBUD z Poręby. Czy ktoś kupił od nich szambo? Jeśli tak, to jakie macie opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 07.08.2002 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Witaj.Zainstaluj lepiej przydomową oczyszczalnię ścieków naprawdę niewiele droższa(oczywiście z instalacją) a ile mniej kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 07.08.2002 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Oczyszczalnia jest droższa, droższa. Też myślałem o oczyszczalni, ale mi przeszło: grunt totalnie nieprzepuszczalny, spadek terenu znaczny, wizja skanalizowania wsi za 3-5 lat...Kupiłem w Probudzie Poręba dwa zbiorniki - 10 m3 trzykomorowy jako szambo, i 4 m3 na deszczówkę.Z punktu widzenia budowlańca bez uwag, czyli standard przyzwoity. Negocjacja telefoniczna, zapłata przelewem, przyjeżdża samochód z żurawikiem i po prostu montuje w gotowym wykopie. W zbiorniku na deszczówkę musiałem wytłuc dodatkowe otwory (przelew, pobór wody). Beton jest dobry, jak nie b. dobry.No i do tego cena - niższa jak u wszelkich innych producentów. Teraz mnie ogarnia śmiech na widok cen zbiorników z tworzyw szt. ...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.08.2002 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Zadzwoń do firmy P.P.H.U WI-POL0-22 644-77-42 ul. Gawota 38Oferują zbiorniki 8 i 10 m3 z atestem. Uwaga, nie jak większość tych którzy sprzedają szamba mówiąc, że mają atet (to tylko atest na materiały). Oni maja atest na wyrób. Sprzedaja również projekt szamba potrzebny do pozwolenia na budowę dla tych którzy nie maja kanalizacji (100zł, które odliczaja później jak się kupi zbiornik). Można zamówić z płytą najezdną, czyli po zakopaniu można jeździć samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 08.08.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Krzysztof, dzięki za namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 08.08.2002 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Ja też kupiłem szambo w Probudzie. Przywieźli, wstawili do dołu, płytę górną mam najazdową i za wszystko (zbiornik dwukomorowy 10 m3, przywóz do Krakowa i wzmocnienie pokrywy) zapłaciłem 3150 PLN. Dostałem protokół odbioru do podpisania, a na fakturze deklarację, że zbiornik jest dopuszczony do stosowania w polskim budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekn 08.08.2002 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Chyba się zdecyduje na ten Probud. Tylko dlaczego u nich te ścianki są takie cienkie (zaledwie 10cm). Większość producentów ma 15cm. Czy to ma jakieś znaczenie i wpływa np. na szczelność zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcio1 08.08.2002 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 W mojej wsi sa plany co do kanalizacji (za 2-3 lata). W zwiazku z tym nie chce zbyt duzo inwestowac w szambo. Czy ktoś zna jakis prosty i tani sposób, na zbudowanie szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.08.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Chyba najtaniej wychodzi z kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.08.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Porównałem obie oferty i wychodzi, że z Probudu jest taniej o ok. 550 złPod uwagę brałem cenę zbiornika i dostarczenia na miejsce.Probud tylko wstawia zbiornik do dołu, który trzeba wykopać, natomiast w przypadku firmy, o której pisałem wcześniej jest to kompleksowa usługa, przy której gwarantują poprawny montaż nawet w przypadku pojawienia się wody w wykopie (wysoki ich poziom).Wybudowanie kominka i przyłączenie rury kanalizacyjnej nie jest wliczone w obu przypadkach, z tym, że w przypadku Probudu trzeba to robić na własna rękę, a druga firma może wykonać usługę kompleksową łącznie z podłączeniem węża zakończonego końcówką pasującą do węży Panów szambelanów, którą umieszcza się w linii ogrodzenia co pozwala na opróżnianie szamba podczas naszej nieobecności bez wchodzenia na posesję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.08.2002 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Czy ten Probud działa tylko lokalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.08.2002 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Jestem w grupie warszawskiej, więc powyższą analizę robiłem przy założeniu dostarczenia zbiornika do Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.08.2002 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Ooops, zapomniałem, bo coś się ostatnio nie udzielasz "na klubie", jak mawiają posłowie. Rzuć namiary na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.08.2002 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 W całej kalkulacji nie wziąłem pod uwagę tego, że Jk Probud dowiezie szambo, to wstawi do przygotowanego dołu, za wykopoanie którego trzeba zapłacić, czyli koszty pracy gościa kpoarką pomniejszą wsomniane 500 zł, ale nie wiem o ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.08.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Polecam stronę http://www.probud.pl Są tam zdjęcia, schematy, wymiary, ceny itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 12.08.2002 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Krzysztofh, w naszym rejonie wykop pod szambo robiony przez Unikop kosztuje 180 zł. Ja właśnie zasypałam szambo w sobotę. Koszt całkowity razem z zasypaniem: 2540 zbiornik 10 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.08.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Anula.Czy Ty masz szambo z Probudu?Ja muszę mieć zbiornik, po którym będę jeździł autem, więc chyba zdecyduję się na firmę WI-POL, która daje atest na całość z płytą najazdową. Mają to w standardzie.W trakcie rozmowy telefonicznej z Probudem dowiedziałem się, że oni musieliby dozbroić płytę, czyli standardowo nie robią takich zbiorników z płyta najazdową, co rodzi obawy o ostateczny efekt.Jeszcze daleko do mojego szamba, więc mogę badać rynek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 12.08.2002 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Ja mam szambo z wiadomej firmy spod Radomia, płyta tez najazdowa bo oczywiście nie ma miejsca na szambo gdzie indziej niz przed garażem. Jeszcze na życzenie zrobili mi właz w niestandardowym miejscu (musiałam miec w rogu bo inaczej nie dałoby rady zachowac przepisowych odległości). Wipol tez sprawdzałam i jest drożej. Szamba w naszej okolicy oferuje tez firma która sie ogłasza w Międzylesiu. Tam cena za całość 3000 z atestem. Tel kom 0602653921 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts