Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BARDZO PROSTY ALARM

thalex

Recommended Posts

A ja bym zastosowal ciche powiadomienie na telefon GSM i pojechal przywitac sie z gosciem na dzialce (oczywiscie z gazrurka)

W ten sposób kombinowałem przy którejś z rzędu kradzieży radia z samochodu (w tym czasie grasował u nas jakiś gówniarz).

Przy spisywaniu protokołu na policji zapytałem policjanta jak widzi taki układ, że zakładam w samochodzie alarm z cichym powiadomieniem. Po tym jak słyszę sygnał wychodzę z domu z dubeltówką i staram się gościa wystraszyć (gdybym udał wkurzonego i lekko ześwirowanego to chyba by się przestaszył:). Policjant odpowiedział sensownie. Po pierwsze gówniarz może mnie oskarżyć o groźbę karalną (i pewnie w sądzie karnym bym "umoczył"), po drugie co w sytuacji gdy się NIE wystraszy i zechce zaatakować (nóź, śrubokręt, cokolwiek...)

Mimo wszystko strzelać do człowieka z powodu kradzieży radia, czy w przypadku domu np okien, grzejników czy czegoś innego, to chyba nieco przesadzone:))

O obronie koniecznej można mówić przy (w prawie dokładnie określonym) zamachu ze strony innego człowieka. Tutaj byłoby to wyjście "naprzeciw zamachowi".

W naszym pięknym kraju rzecz niedopuszczalna.

Pozdrawiam

Tomek

P.S. Za jakiś czas tego naszego gnojka złapano. Miał na koncie ponad 20 kradzierzy radioodtwarzaczy samochodowych w okolicy. Sprawę umorzono...

T.

A ja zawsze myslalem ze jak zlodziej jest na twojej posesji lub twojej wlasnosci(auto w srodku) to mozesz chama ustrzelic i nic ci nie zrobia. Czyz tak nie jest. Tlko strzelac by ... bo tak to o okaleczenie oskarzy w sadzie.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja zawsze myslalem ze jak zlodziej jest na twojej posesji lub twojej wlasnosci(auto w srodku) to mozesz chama ustrzelic i nic ci nie zrobia.

Naoglądałeś się amerykańskich filmów :D

Pozdrawiam

Tomek

No a jakie mam ogladac, polskich niestety nie wyswietlaja w hameryce.

• 2 weeks później...

Na giełdach samochodowych.

na giełdach elektronicznych.

w sklepach z elekroniką gdzie sprzedają radia samochodowe, głośniki itp

no i pewnie na Allegro.

koszt to kilkanaście złotych (dokładnie nie pamiętam)

Przypomnę, że powinna być piezoelektryczna,

dynamiczna jest głośniejsza ale ma większy pobór prądu i musiałby być inny tranzystor a wtedy też jest większy pobór prądu w czasie czuwania.

Te 0,25 czy 0,30 mm to rozumiem chodzi o pow. przekroju (w mm 2) czy o grubość/średnice??

chodzi ośrednicę, druty nawojowe określa się średnicą

Czy ten drut to musi być drut czy może być jakaś cienka linka??

obojętne co, ważne aby przy próbie włamania uległo zerwaniu, im cieńszy tym lepszy. Poprzez tę pętelkę płynie bardzo mały prąd.

Jak daleko może być syrena od tej całej elektroniki??

odległość praktycznie nie gra roli

Jakim kablem połączyć syrenę z elektroniką??

dowolnym, ale nie cieńszym niż telefoniczny.

Ja już mam wszystko...tylko jeszcze tego nie złożyłem i nie odpaliłem..mieszkam w bloku i mam bardzo małą córeczkę :-)

Ale po tym co "obmacałem" w sklepie stwierdzam i odradzam, zresztą każdy zainteresowany to pewnie sam stwierdzi, że żaden kabelek telefoniczny nie zda się na "pętle", nawet ten najcieńszy jest sprzedawany w dwóch żyłach w izolacji...można się o niego potknąć a nie przerwać :-) faktycznie nadaje się nawojowy...a ten kupić można wyłącznie u tych co przewijają silniki...i to raczej max 0,25 mm pieknie się rwie :-) 0,3 już tak nie za bardzo....kupiłem go sobie 150 m. aby później przenieść go na na ogrodzenie, kiedy już będzie właściwy alarm w domu...pytanie tylko czy to może być zasilane prądem innym niż stały?? Może z zasilacza?? Inaczej się nie wyrobi na baterie :-)

Kupiłem też tą syrenę o której pisał zbychu i w tym samym sklepie :-)

Koszt tej syreny dla odbiorcy indywidualnego to: 50,00 zł brutto. Ale przy tym co mi już zginęło a w sumie nie musiało tak łatwo..to nic... :cry:

A właśnie...trafiło się że wył??

Tak, kilka razy w przeciągu 2 lat ale u mnie pętelka stanowi tylko część alarmu. Obecnie mam alarm bardziej rozbudowany.

pytanie tylko czy to może być zasilane prądem innym niż stały?? Może z zasilacza?? Inaczej się nie wyrobi na baterie

Tak z zasilacza można zasilać (np 12V) ale wtedy po wyłączeniu prądu nie masz zasilania, moim zdaniem bateria wystarczy na kilka miesięcy, trzeba wypróbować

Kupiłem też tą syrenę o której pisał zbychu i w tym samym sklepie

Koszt tej syreny dla odbiorcy indywidualnego to: 50,00 zł brutto

ta proponowana przeze mnie kosztuje ok.15zł

Dodam jeszcze że, do pętelki w szereg można dołączać kontaktrony i wyłączniki krańcowe, np przy drzwiach wejściowych.

• 2 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...
Podciągam ,bo pomysł dobry i godny propagowania.

Ja postaram się (jak znajdę trochę czasu) wcielić go w życie do ochrony tui rosnących wzdłuż płotu, bo jakieś 1,5 miesiąca temu ukradli mi 22 sztuki, ale zły jestem do dzisiaj!! :evil:

Witam !!!

Aby cię pocieszyć powiem że mi parę miesięcy temu ukradli 25 tujek , a złość mi juz minęła.Pomysł z drucikiem zastosowałem przy zabezpieczeniu okien dachowych . wejście na górę "okablowałem i na razie śpię spokojnie .

:lol:

pozdro D.RZ

a da się do tego ustrojstwa podłączyć np więcej niż jedną pętle tego drutu? czy do tego trzeba zmienić parametry użytych części? bo można np takie tuje, okna, piec, grzejniki itd potraktować oddzielną pętlą

Jasne! - da się!!

Brakuje mi czasu aby "popościć" na forum ale zapewniam Was wszystkich, że warto stosować profilaktykę w postaci alarmu, w postaci atrap alarmu i w postaci alarmu niekonwencjonalnego.

Mam doświadczenie na swojej budowie i chętnie podpowiem jak zabezpieczyć budowę. Jeżeli ktoś miałby jakiekolwiek pytania odpowiem szybciej na pw lub mail-lem.

pozdrawiam gorąco

:D :D

thalex

Podciągam ,bo pomysł dobry i godny propagowania.

Ja postaram się (jak znajdę trochę czasu) wcielić go w życie do ochrony tui rosnących wzdłuż płotu, bo jakieś 1,5 miesiąca temu ukradli mi 22 sztuki, ale zły jestem do dzisiaj!! :evil:

Witam !!!

Aby cię pocieszyć powiem że mi parę miesięcy temu ukradli 25 tujek , a złość mi juz minęła.Pomysł z drucikiem zastosowałem przy zabezpieczeniu okien dachowych . wejście na górę "okablowałem i na razie śpię spokojnie .

:lol:

pozdro D.RZ

Oj, marne to pocieszenie!

Wolałbym, żeby chociaż cudze zostały na miejscu, skoro mnie i tak ukradli!

Ale jak tylko znajdę chwilkę czasu na pewno zastosuję alarm!! :D