Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sprzęt do wkręcania wkrętów ciesielskich

jammo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kup ten Ryobi najgorszy chińczyk to to nie jest. A Od zakrętarki różni się tylko końcówką 1/2 a tak na bity. Kolega dalej nie ma pojęcia co to za sprzęt

Kamil skoncz juz, klucz udarowy pobija w pionie, bo tak dla wykrecania jest lepiej, a zakretakra w kierunku zakrecania w plaszczyznie.

Zreszta ten element moze byc roznie skonstruowany i dzialac lepiej lub gorzej. Nie wprowadzaj w blad.

https://joemonster.org/filmy/59836

Ryobi jest pomiędzy marketowymi a profesjonanymi ,zwróć uwagę na niefortunnie montowane baterie,po jakimś czasie zaczną się ruszać lub nawet wypadać...Te 400 NM wystarczy do odkręcenia "normalnie" dokręconych śrub w kołach osobówki,ale jak przeciągnięte lub zapieczone to już nie pójdzie.Inną kwestią jest waga,czym więcej NM tym sprzęt mniej poręczny,znajomy ma szrot i klucze Millwauke ok. 1500 NM,jak sam mówi jeszcze nie było takiej śruby która by nie puściła albo się urwała,ale sprzęt jest nieporęczny i przy dłuższej pracy boli ręka.Musisz Sobie określić do czego głównie będziesz potrzebował sprzętu,pamiętaj też o odpowiednich końcówkach do klucza...

Nie napaliłem się na , i chciałbym dać za ten sprzęt jak najmniej.Na razie robię przymiarki ale głównie chodzi o to, że kupując jakiś sprzęt chciałbym mieć z niego od czasu do czasu jakiś pożytek jak zajdzie taka potrzeba. Zakrętarka wpadła mi na myśl głównie i tylko z tego powodu, żebym mógł sobie postawić ten garaż z belek. Potem już na pewno nie będę nic więcej stawiał, więc ta zakrętarka będzie wtedy prawie bezużyteczna. Żeby nią można było chociaż np. wiercić, czy to w betonie , czy to w cegle, nawet takimi mniejszymi wiertłami jak pod kołki w ścianie, gdzie potrzebny jest udar, to bym się nad tym nie zastanawiał. Ale z tego co słyszałem, one się do tego nie nadają. Dlatego i tylko dlatego zacząłem myśleć bardziej o kluczu, gdyż mam w domu dwa auta i koła zimowe na osobnych felgach w obydwu. Mając taki klucz, można by samemu zmieniać koła w domu. Co do baterii, to wystarczyła by jedna, gdyż używając jej do budowy garażu nic mnie nie będzie goniło a takie większe akumulatory trochę wytrzymają.Obecnie wszystko się szybko ładuje więc to nie problem odczekać z pół godzinki. Koła też zmieniam dwa razy do roku :D. Jak bym miał jakiś zakład to ok, masz rację, ale obecnie już nic nie robię firmowo, tylko tak dla siebie w domu. Mam parę dobrych sprzętów w domu np. wiertarkę z udarem i szlifierkę kontową DeWelta , wkrętarko wiertarkę Boscha Profesjonal, mam też sprzęt trochę gorszy ale nie zły tzn. szlifierkę trzpieniową i większą wiertarkę udarową do wiercenia i kucia w betonie z Graphite (jeszcze parę lat wstecz zajmowałem się ślusarką, bramy kute i ogrodzenia ) więc wiem jak sprawuje się sprzęt marketowy taki jak Black Decker, Topex, Yato itp. które miewałem na początku, a które wytrzymały czasem miesiąc intensywnej pracy i poszły z dymem. Potem jak zainwestowałem w DeWellt to kłopoty się skończyły. Jednak sprawa to taka, że przy firmie sprzęt jest intensywnie eksploatowany, więc można kasę zainwestować, bo sprzęt potem to odrobi, a to co teraz chcę robić, to jest tylko i wyłącznie praca jednorazowa, więc wolałbym uniknąć kosztów wydanych na narzędzia , które będą potem bezużyteczne. Większy budżet mógłby być, ale tylko i wyłącznie w przypadku, jeżeli dany sprzęt będę mógł wykorzystać też przy innej okazji jak np. w garażu. Inaczej kupiłbym Yato i też by mi na spokojnie wystarczyło przy tej jednej robocie.

Powiem ci tak, kupisz dobry sprzet, to bedzie wygodnie pracowac, a po robocie odsprzedasz za 200 mniej zeby nie lezal.

Kupisz zlom to wydasz 500-800 i po 2 latach wyrzucisz.

Nie ma co przedluzac, juz wszystko powiedzialem na ten temat.

Powiem ci tak, kupisz dobry sprzet, to bedzie wygodnie pracowac, a po robocie odsprzedasz za 200 mniej zeby nie lezal.

Kupisz zlom to wydasz 500-800 i po 2 latach wyrzucisz.

Nie ma co przedluzac, juz wszystko powiedzialem na ten temat.

dokładnie, a jak jeszcze trafisz na dobrą używkę w dobrej cenie (ale tu oczywiście ryzyko) to po robocie odsprzedasz za te same albo i lepsze pieniądze

oczywiście wyrobów typu yato, einhell, ryobi i innej maści chińczyków raczej nie odsprzedasz korzystnie...

dokładnie, a jak jeszcze trafisz na dobrą używkę w dobrej cenie (ale tu oczywiście ryzyko) to po robocie odsprzedasz za te same albo i lepsze pieniądze

oczywiście wyrobów typu yato, einhell, ryobi i innej maści chińczyków raczej nie odsprzedasz korzystnie...

Tak, tylko że teraz, to praktycznie wszystko jest w 80% Chińskie. Nawet Bosch, czy DeWellt produkują w Chinach ze względu na tanią siłę roboczą :yes:

To ciekawe, bo właśnie zagłębiłem się w temat silników szczotkowych i bez szczotkowych i wcale tych drugich tak znowu nie polecają, szczególnie w sytuacjach gdzie sprzęt będzie mało używany.Z tego co piszą, serwis takiego sprzętu jest bardzo drogi, więc najbardziej polecany tym, którzy go intensywnie użytkują czyli tak, aby w czasie gwarancji można było zrobić jeszcze główne naprawy i wymiany podzespołów, bo potem jest to nieopłacalne.

Tak, tylko że teraz, to praktycznie wszystko jest w 80% Chińskie. Nawet Bosch, czy DeWellt produkują w Chinach ze względu na tanią siłę roboczą :yes:

oczywiście, ze tak, ale mimo to nie jest to powód do stawiania na równi niskobudżetowych chinoli z markowym sprzętami typu dewalt czy bosch, wierz mi, mimo że sa wyproduowane w tym samym kraju znacznie się różnią

co do szczotkowych vs bezszczotkowych to poza nieco niższą ceną zakupu nie widzę żadnych zalet szczotkowych, a za naciągane uważam argumenty o wyższym koszcie serwisu, czy przeznaczeniu do profeski jedynie, swoją opinię opieram głównie na narzędziach dewalta (najstarsze bezszczotkowe z 2012 czy 2013 r) nieco mniej na makicie i boschu

To ciekawe, bo właśnie zagłębiłem się w temat silników szczotkowych i bez szczotkowych i wcale tych drugich tak znowu nie polecają, szczególnie w sytuacjach gdzie sprzęt będzie mało używany.Z tego co piszą, serwis takiego sprzętu jest bardzo drogi, więc najbardziej polecany tym, którzy go intensywnie użytkują czyli tak, aby w czasie gwarancji można było zrobić jeszcze główne naprawy i wymiany podzespołów, bo potem jest to nieopłacalne.

Tak? A jakie wady ma taki bezszczotkowy silnik? Co chcialbys w nim serwisowac?

Oprocz tego ze ma wieksza sprawnosc, zuzywa mniej pradu, ma wiekszy moment obrotowy i jest sam w sobie bezobslugowy to jakie sa jego wady?

Edytowane przez Di.

• 2 weeks później...
Witam kolegów, co do zakupu mojego sprzęciku , to jeszcze się zastanawiam :rolleyes:, ale zrobiłem kiedyś próbę tej mojej wkrętarko- wiertarki BOSCH Profesjonal 140-Li aby sprawdzić co jest w stanie wkręcić w drewno. Odnośnie wkręcania nią wkrętów takich cienkich , tych czarnych jak do karton gips i takich 4,5,6mm to jeszcze było, no ale już 8mm trochę dłuższe to już klapa totalna. Wkręciła z 6 cm i lampki mrugały, chociaż aku był cały naładowany. To 50 Nm co podają w opisie , to jest chyba tylko na papierku :rolleyes:. Do drobnych i cienkich wkrętów jest ok, ale tak podumałem, i zdecydowałem, że chyba wystawię cały ten swój komplet Bosch na sprzedaż (ma jeszcze gwarancję do sierpnia 2020r) i kupię jakąś dobrą mocną wiertarko-wkretarkę z udarem . Mam wiec pytanie do kolegów. Znalazłem taką Makitę, i chciałbym wiedzieć, czy taka wiertarko-wkrętarka Makita DHB 458 (wkrecanie twarde 91 Nm) poradzi sobie z takimi wkrętami( 200/250/300 x 8 mm ) przy skręcaniu np.więźby, krokwi i szerszych kantówek? https://allegro.pl/oferta/makita-wiertarko-wkretarka-dhp458z-18v-wiertla-7828295263

Oczywiście, że robota będzie sporadyczna bardziej jednorazowa, a długości tych wkrętów to podałem tak na oko, bo jeszcze nie wiem jakie wymiary krokwi zamówię.Od belki na kalenicy, do mur łaty będzie po skosie około 4m, więc może nawet nie trzeba będzie podparcia w środku przy szerszych krokwiach.Miałem robić 14x7cm , ale może zrobię zbliżone do 17-18 cm. Zobaczę co wyjdzie mi z projektu. Przy takiej szerokości krokwi i nacinaniu nie więcej jak 1/3 lub 1/4 wystarczą chyba wkręty około 230mm. Jeszcze wczoraj byłem przekonany do zakretarki DTD 153Z https://allegro.pl/oferta/makita-dtd153z-wkretarka-zakretarka-udarowa-170nm-7787698243, ale stwierdzam, że jej potem tak nie wykorzystam w domu do innych prac jak tej mocnej wkrętarko-wiertarki, tym bardziej , że chyba sprzedam swoją Bosch. Jest jeszcze zgrabny kluczyk z Makity 280Nm też może by i kręcił, https://allegro.pl/oferta/klucz-udarowy-makita-dtw285-280nm-body-7842805222?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane, ale niektórzy koledzy mi odradzają zakup klucza do takiej roboty, chociaż potem, też by się w garażu przydał, tym bardziej, że ma 3-stopniową regulację prędkości i udaru. Edytowane przez jammo

Oczywiście, że robota będzie sporadyczna bardziej jednorazowa, a długości tych wkrętów to podałem tak na oko, bo jeszcze nie wiem jakie wymiary krokwi zamówię.Od belki na kalenicy, do mur łaty będzie po skosie około 4m, więc może nawet nie trzeba będzie podparcia w środku przy szerszych krokwiach.Miałem robić 14x7cm , ale może zrobię zbliżone do 17-18 cm. Zobaczę co wyjdzie mi z projektu. Przy takiej szerokości krokwi i nacinaniu nie więcej jak 1/3 lub 1/4 wystarczą chyba wkręty około 230mm. Jeszcze wczoraj byłem przekonany do zakretarki DTD 153Z https://allegro.pl/oferta/makita-dtd153z-wkretarka-zakretarka-udarowa-170nm-7787698243, ale stwierdzam, że jej potem tak nie wykorzystam w domu do innych prac jak tej mocnej wkrętarko-wiertarki, tym bardziej , że chyba sprzedam swoją Bosch. Jest jeszcze zgrabny kluczyk z Makity 280Nm też może by i kręcił, https://allegro.pl/oferta/klucz-udarowy-makita-dtw285-280nm-body-7842805222?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane, ale niektórzy koledzy mi odradzają zakup klucza do takiej roboty, chociaż potem, też by się w garażu przydał, tym bardziej, że ma 3-stopniową regulację prędkości i udaru.

Tak jak młotek napisal, bierz i bedzie dzialac. Jesli chcesz sprzet uniwersalny to bierz wiertarko-wkretarke. Jak nie dasz rady wkrecac bezposrednio, to bedziesz nawiercal najpierw otwory wstepnie i tyle. Przy jednorazowej robocie wystarczy, a pozniej zostanie ci wiertarka. Oczywiscie to nie dziala tak samo jak wkretarka, udar wiertarki dziala na pobijanie, bo to udar do wiercenia nie do wkrecania, ale co z tego. Za duzo dylematu.

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.Zdecydowałem dzisiaj, że wezmę jednak zakrętarkę z Makity model BTD 147 z silnikiem bez szczotkowym, i do tego ładowarkę + 2 akumulatory 3Ah. Ten model ma max 170 Nm, ale ma za to 3 zmienne zakresy obrotów i częstotliwości udaru, więc będzie można też wkręcać i drobne rzeczy, jak i meble skręcić. Swoją wkrętarkę Bosch wystawiłem na sprzedaż, więc jak ją sprzedam, to dokupię sobie wtedy jeszcze wiertarko-wkrętarkę z udarem, oczywiście też z Makity, więc posłużą do niej te same baterie i ładowarka od zakrętarki. Na razie jak potrzebna będzie wiertarka, to mam taka mniejszą z DeWellta z udarem, pozdrawiam.

Nowy komplet urządzeń z Makity zakupiony .Zakrętarka bez szczotkowa BTD 147 18V o mocy 170Nm, oraz oryginalna ładowarka DC18RC + 2 oryginalne baterie 3Ah , walizka gratis. Na początku postu podałem cenę 500zł a skończyło się na 950 zł :D, ale nic, lubię mieć zawsze coś lepszego niż jednorazówki, chociaż nawet nie będzie często używane. Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam , temat do zamknięcia

Nowy komplet urządzeń z Makity zakupiony .Zakrętarka bez szczotkowa BTD 147 18V o mocy 170Nm, oraz oryginalna ładowarka DC18RC + 2 oryginalne baterie 3Ah , walizka gratis. Na początku postu podałem cenę 500zł a skończyło się na 950 zł :D, ale nic, lubię mieć zawsze coś lepszego niż jednorazówki, chociaż nawet nie będzie często używane. Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam , temat do zamknięcia

Gratuluje zakupu. Moge podpytac gdzie udalo ci sie kupic taki zestaw w tak dobrej cenie? Podobny sprzet widzialem tak za 900 zamo body i 1600 z bateriami i ladowarka. dobrze sie teraz wkreca?

Zakrętarkę kupiłem osobno na allegro .Początkowo miałem brać tą DTD 152 bo trafiłem taką za 355 zł na allegro, ale ona miała silnik szczotkowy i 165 Nm , potem trafiłem na taką prywatną ofertę tej BTD 147 za 449 wraz z walizką. Samą walizkę na allegro trzeba dać minimum 80 zł + przesyłka, więc stwierdziłem, że to będzie lepsza oferta, gdyż zakrętarka ma silnik bez szczotkowy no i regulację obrotów, która może się przydać przy drobniejszych pracach, gdzie nie potrzeba takiej siły dokręcania, no i jest walizka gratis. Tu masz link do tej mojej aukcji na której ją kupiłem. Tam na dole jest pokazana. https://allegro.pl/oferta/makita-btd...tor-7834516816, a ładowarka z akumulatorami kupiłem tu, https://allegro.pl/oferta/makita-zes...30b-7811935333. Te akumulatory z ładowarką mam już u siebie a zakrętarka ma być po południu, pozdrawiam.

Mam jeszcze pytanie odnośnie bitów do tej zakrętarki udarowej.Czy taki komplet z DeWelta coś warta, czy raczej kupować pojedyncze sztuki. https://allegro.pl/oferta/dewalt-dt71702-dt71572-bity-koncowki-wkretarki-45e-7392127541?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Akcesoria+i+osprz%C4%99t+-+Bity&ds_rl=1256542&gclid=CjwKCAiAkrTjBRAoEiwAXpf9Ce9EzqSQAzWzw32JgKrITLHZlGDA1qYvYjH3WeZPIg0yGdv2RgKaERoCqLEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Ja mam niby bity z zestawie kluczy takich w walizce, ale nie wiem czy do udarowej będą takie same jak do normalnej wkrętarki.

Co do wkręcania, to próbę zrobię raczej dopiero jutro, jak zakrętarka będzie u mnie w domu, pozdrawiam. Napiszę tu jak się sprawowała :).

Edytowane przez jammo