microlabix 03.02.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Dobry wieczór, wiem, że pewnie takich podobnych tematów na forum już było, udało mi się przeczytać, ale też każda sytuacja i każdy montaż jest jednak inny. W skrócie, z przyczyn niezależnych nie byłem w stanie dojechać na montaż w celach kontrolnych, pomijam już najważniejszy powód czyli przesunięcie daty samej dostawy i montażu ale zostawmy to. W załącznikach przesyłam parę zdjęć z dnia montażu, wykonanych przez żonę, niestety ekipy już nie było na miejscu. Czy ktoś może ocenić sam sposób montażu i wskazać ewentualne błędy. Wiem, powinny być taśmy, co więcej dostawca też o tym wiedział, chociaż było to bardziej w sprawie tego montażu umowa na "gębę" i będę z nim to załatwiał również w ten sposób, gdyż umawialiśmy się trochę inaczej, ale nie ma roztrząsać tego na forum. Aktualnie temp. zewnętrzna jest na plusie, skoro zamontowali na samą piankę, to czy jest sens aby teraz po fakcie doklejać taśmy do "czoła" okien? Ma to jakiś sens i taśmy takie spełnią swoje zadanie, jeśli nie zostały przyklejone do ramy przed montażem. Zapewne, nie uda się już tych okien wyciągnąć.... ale tak czy siak szukam jakiegoś ratunku. Z góry dziękuję za wszelkie opinie ( negatywne i pozytywne ) Niestety wychodzi na to, że mogę dodać jedynie 5 zdjęć do posta, więc muszę podzielić na kilka, z góry przepraszam za to. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 03.02.2019 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 2 Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.02.2019 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Z tego co widzę na szybko: - Brak taśm. Możesz zewnętrzne nakleić od czoła okna. Gorzej będzie w środku. A pamiętaj jednak że to taśma od środka jest najważniejsza. - Brak EPDM na poszerzeniach pod balkonami- Nie założono listew podparapetowych - montaż odbył się na listwach transportowych. Mostek termiczny gwarantowany. Wymienienie tego na zamontowanym oknie jest mozliwe ale bardzo niewygodne. - Nie powinno się stosować klinów drewnianych z miękkiego drewna. My korzystamy wyłącznie z klinów plastikowych. - Na zdjęciach nie widać dokładnie ale kotwy powinny być nie dalej niż 700mm od siebie. - Nie widzę kotw dolnych i górnych. - Kotwy należy montować podwójnie a u ciebie w każdej mamy jedną śrubę. Błędy mają różną wagę ale jest ich dużo. Podsumowując - nie jest to prawidłowy montaż. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Dzień dobry, bardzo dziękuję za rzeczową ocenę sytuacji. 1. Taśmy postaram się ustalić z dostawcą aby jednak wrócili je zamontować, niech myślą jak 2. Czy EPDM da sie założyć bez wyciągania drzwi tarasowych? 3. Czym będzie skutkował montaż na listwach transportowych, rozumiem, że one są mocno elastyczne i zapewne puste w środku. Co zrobić w takiej sytuacji? Bo przecież zapewne trzeba będzie jeszcze osadzić parapety.... 4. Co z tymi klinami drewnianymi? Można je jeszcze wymienić na te z tworzywa sztucznego? nie jestem niestety specjalistą, ale kliny pod oknem muszą już zostać i ich się nie usuwa? Może te drewniane jakoś zabezpieczyć, jakimś impregantem jeśli na usunięcie już zbyt późno? 5. OK, udam się na budowę i pomierzę odległości międy kotwami 6. Sprawdzę inne zdjęcia czy widać istnienie górnych i dolnych. Natomiast mam pytanie - jeśli są listwy montażowe dolne, to dam się da jeszcze to zamontować na kotwach bez usuwania samej listwy? 7. OK, to pewnie cenna uwaga odnośnie stabilności okna. Z dorzuceniem po 2 kołki do każdej kotwy chyba nie powinno być problemu, gdyż widzę odpowiednie miejsca są dostępne Bardzo dziękuję a czas poświęcony na odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.02.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 1 - jak ustalą to się pochwal - ocenimy. 2- bez najmniejszego problemu. To klei się zawsze na poszerzenie. 3- tak są puste w środku i zimne. Na plus policzmy to że DAKO daje transportówki z uszczelką wiec nie powinno być przedmuchów. Ale izolacja żadna. 4 -Okno ma skrzydła ale latać nie potrafi. Musi stać stabilnie oparte na murze. A ta stabilność w przypadku zastosowanych klinów jest umowna. Może być ok ale wcale nie musi. Kliny kompozytowe oprócz tego że dłużej się nie psują mają też tę zaletę że mają specjalnie profilowaną ząbkowaną powierzchnię co zmniejsza prawdopodobieństwo że się rozsuną pod wpływem ruchów konstrukcji. Kliny można bez problemu wymienić na tym etapie. 5 - Proszę pamiętać że norma <700 jest dla okien. Drzwi i balkony <500mm6- Da się je zaczepić o rowki zaczepowe ale śruby mocującej już nie wkręcimy. 7 - Jasne, da się to bez problemu zrobić. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 OK, to jeszcze dla pewności pytania do punktów: 1. Taśmy jako że trzeba będzie kleić do "czoła", wystarczy że zajdą powiedzmy 2cm na okno a resztę na ścianę? Jakieś inne pomysły jak to zrobić aby nie wychodziły spod elewacji późniejszej? Od środka będzie teraz problem, bo tam chyba nie bardzo jak będzie przykryć taką taśmę aby była niewidoczna ? 3. Czy jeśli zostawię taką listwę transportową z uszczelką, to właściwie czym to grozi dla najbliższego otoczenia samego okna? będzie się woda po ścianie lała? 5. Czyli jak rozumiem, mierzę odległości, jeśli jest w ramach to ok, jeśli więcej niż norma mówi, proszę o poprawienie ale to chyba łączy się z demontażem całego okna? 6. Łączy się z powyższym - jeśli nie ma kotw na górze ( dół tak jak Pan opisał, pewnie będzie problematyczny już ) , poproszę o ich zamontowanie, ale czy to też nie powoduje konieczności demontażu? Czy jeśli zamontują kotwy górne ale brak będzie dolnych, to czy nie wpłynie to znowu jakoś na stabilność ramy? Raz jeszcze dziękuję Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.02.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 1- Od zewnątrz bez problemu. Nigdy natomiast nie kleiłem taśm wewnętrznych na ramę okna. Moim zdaniem lepiej będzie osunąć piankę, dokleić taśmę i uzupełnić piankę. 3 - Teoretycznie nie powinno wiać bo jak napisałem DAKO daje (dawało jak z nimi współpracowałem) transportówkę z uszczelką. Warto to potwierdzić. Ale będzie mostek cieplny. Po ścianie lać się nie powinno ale sam profil w dolnej części może się pocić. No i parapet wewnętrzny będzie zawsze sporo zimniejszy niż reszta ścian. 5 - nie powinno być więcej. Jak chłopaki to rozwiążą i jak się pan z nimi dogada - to już wasza sprawa. Jeśli zapną kotwy na same zamki - dramatu moim zdaniem nie będzie ale prawidłowo kotwa powinna być przykręcona do ramy mechanicznie. 6-kotwy górne i dolne są jednakowo ważne. Nie zaniedbywał bym ani jednych ani drugich. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 No nie poprawił mi Pan humoru Będę działał zaraz, dziękuję bardzo za pomoc.... jak widzę, wiele pracy przed nami najpierw jednak muszę skoczyć na budowę i dokładnie samemu sprawdzić jak to wygląda. Do tematu powrócę , jak już odbędę rozmowy z dostawcą.... Udanego dnia! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.02.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 jak widzę, wiele pracy przed nami Choć sam działam od lat w branży budowlanej byłem bardzo zdziwiony ilu rzeczy musiałem się nauczyć jako inwestor kiedy budowaliśmy nowy budynek pod firmę.I to tylko firma była wiec zasadniczo prostszy projekt. :rolleyes: Powodzenia! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Tak, prawdą jest to.... ja w ogóle nie miałem styczności z budowlanką, czarna magia ogólnie.... Pierwsza inwestycja, więc pytam i słucham, zobaczymy jak wyjdzie Raz jeszcze bardzo dziękuję, natomiast jeśli ma Pan jeszcze jakieś rady co do okien, to bardzo proszę pisać jak najwięcej! Ciekawe co będzie przy montażu bramy garażowej i drzwi wejściowych :) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 No z paroma rzeczami które tu padły, to się nie zgadzam. Kolega ma swoje przekonania, ale podał je w taki sposób, że można odnieść wrażenie, że to jedyne właściwe. Raz: cena, bo wokół niej się wszystko kręci. Montaż ze zdjęć, a montaż z dyskusji to minimum dwu a może i trzykrotność różnicy w cenie.Dwa:- jak już oceniamy te elementy montażu które zostały wykonane: - braki w piance łatwo uzupełnić. Kotwy i mocowania dołożyć (to bez problemu można zrobić). Monter może powiedzieć, że zawsze tak wstawia i jest dobrze. Wtedy przezorny inwestor powinien wyciągnąć gwarancję na okna, gdzie jest zapewne zapis: " montaż wykonany zgodnie z instrukcją". Oczywiście taką instrukcję też trzeba mieć z zaznaczonymi niezgodnościami (liczba kotew i mocowań ).- podparcie klinami jest słabe - utrudnia włożenie parapetu (dlatego stosuje się specjalne, proste podkładki lub kliny z tworzywa ułożone równolegle pod oknem). Same kliny z drewna są wg mnie lepsze w pozycjonowaniu okna - pozwalają na lepsza precyzję ustawienia (plastik przeskakuje o ząbek, a czasem potrzeba przesunąć tylko o ćwierć). Z tym, że te kliny (tak jak na zdjęciu na górze) wyjmuje się po montażu. Trzy, czyli rzeczy które trzeba mieć uwzględnione w kosztorysie:- szczelny montaż: od wewnątrz na tym etapie lepiej zastosować uszczelnienie masą. Od zewnątrz bez problemu można dołożyć folie na czoło. Ocieplenie i tak powinno wejść jak najwięcej na ramę okna (te 2 cm to absolutny wymóg) - listwa pod oknem. Można na to mówić transportówka, ale wg mnie jest to klasyczna podparapetówka. Przy odpowiednim montażu parapetów (dopianowanie, a nie wbicie ich do samej listwy w zupełności wystarczy, chociaż pewnie nadal będzie najsłabszym punktem w oknie. Dlatego ja uważam że warto DOMÓWIĆ lepsze rozwiązania - jak ktoś woli to ciepłe listwy lub poszerzenia lub ciepłe parapety. 1 Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Dziękuję za powyższą wypowiedź. Oczywiście, wiem że za pewne rzeczy trzeba dodatkowo zapłacić, ale też umawiałem się troszkę inączej z wykonawcą i kwestia wyprostowania tutaj sprawy z taśmami. Zadzwonię do dewelopera, czy montażyści zostawili mu już gwarancję i instrukcję i przejrzymy to.Wracając do klinów, jak to teraz rozwiązać, skoro te które widoczne są na zdjęciach należałoby usunąć? Czy w ich miejsce mogą trafić równoległe podkładki / kliny z tworzywa już po montażu czy ogólnie jest to nie do zrobienia w tym momencie już?Kwestia uszczelnienia z zewnątrz, ma być to jak rozumiem taśma paroprzepuszczalna a od wewnątrz nie taśma paroizolacyjna a masa ( jaka masa jeśli można zapytać?).Kwestia teraz tej listwy - załóżmy że tak zostaje ( zapytałem w Dako, czy to listwa transportowa z uszczelką oraz czy mają inne, lepsze rozwiązanie, które można domówić ), to wtedy jak zrozumiałem zostawiamy odstęp między listwą a parapetem i odstęp po montażu pianujemy? Jeszcze pytanie odnośnie ciepłego parapetu - tutaj zakładam też, że taki ciepły parapet trzeba było zamontować przed osadzeniem okna? Z góry dziękuję za dalsze podpowiedzi Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.02.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Kolega ma swoje przekonania, ale podał je w taki sposób, że można odnieść wrażenie, że to jedyne właściwe. Raz: cena, bo wokół niej się wszystko kręci. Montaż ze zdjęć, a montaż z dyskusji to minimum dwu a może i trzykrotność różnicy w cenie. Nie, nie uważam że to jedyne słuszne sposoby. Ale słuszne są. Z pierwszego postu wynikało dla mnie że montaż powinien być warstwowy. (taśmy itd.) dlatego piszę tym co dla mnie jest montażem warstwowym. Oczywiście należało napisać "w zależności co masz w umowie" ale umowy brak. Często zdarza mi się po prostu zapominać że posty na tym forum odnoszą się do polskich budów i polskich realiów. 90% montaży wykonujemy w Niemczech i tam pewne skróty nie wchodzą w grę. Nie przeszedłbym zwykłego obioru o blowerdoorze nie wspominając. Kwestia uszczelnienia z zewnątrz, ma być to jak rozumiem taśma paroprzepuszczalna a od wewnątrz nie taśma paroizolacyjna a masa ( jaka masa jeśli można zapytać?). Np SP925 firmy Illbruck. Produkt stosunkowo nowy ale na twój problem to w sumie jak znalazł. Jeszcze pytanie odnośnie ciepłego parapetu - tutaj zakładam też, że taki ciepły parapet trzeba było zamontować przed osadzeniem okna? Ciepły parapet to tak naprawdę nie parapet ale listwa podparapetowa z ewentualną podbudową pod sam parapet. Pełnego systemu raczej bez bez demontażu okien nie zrobisz. Ale same listwy już tak. Lub możesz zostawić tak jak jest i zrobić jak radzi Finlandia czyli pomiędzy parapet a listwę taś piankę lub taśmę rozprężną. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Panowie - bardzo dziękuję za zaangażowanie w mój problem.No niestety, tak to jest jak doświadczenia brak, więc staram się naprawić tyle ile mogę. Idealnie nie będzie, ale postaram się uzyskać max z tego co poleciliście!Sporo się naczytałem uprzednio, ale czytać i wymagać to jedno - wykonawstwo i kontrola to inna rzecz.Odnośnie taśm - dla jasności, były już dogadane po samym zamówieniu, umowa ustna aczkolwiek słowo też powinno mieć swoją wagę.... Wrócę do temat jak uda mi się dogadać zaproponowane tutaj rozwiązania.Na pierwszy ogień idzie taśma paroprzepuszczalna na zewnątrz a od wewnątrz jeśli z taśmą się nie da, pójdzie Illbruck SP925. Edytowane 4 Lutego 2019 przez microlabix Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Panowie, proszę o spokój, po co? Raz jeszcze dziękuję za wskazówki, każdy ma widać inne podejście i zapewne każdy ma rację Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Panowie, proszę o spokój, po co? Raz jeszcze dziękuję za wskazówki, każdy ma widać inne podejście i zapewne każdy ma rację Twój przypadek został już w znacznej części omówiony w pierwszych postach, a teraz jest tylko pretekstem do dyskusji branżowej Czasem spierając się wszyscy zyskujemy na wymianie doświadczeń. ^^ No to może pochwalisz się badaniami szczelności pomiedzy montazem z podwójnymi taśmami a pojedynczymi i jak to przeklada się np na roczne koszty ogrzewania. Chetnie sie oswiecę Przecież wiesz, że takich badań się nie prowadzi, szczególnie na poziomie dystrybucji detalicznej, więc nie wiem co chcesz osiągnąć? Jak dotąd jedyne znane mi badanie szczelności okien przedstawił Oknotest ale są one podważane, bo wyniki jakie wyszły na korzyść "montażu szczelnego" wydają się być niewiarygodnie wysokie. Jednym zdaniem - wyszło montaż szczelny jest znacznie ważniejszy niż lepsze Uw, a że to się kłóci ze światopoglądem znacznej części branży budowlanej uważającej że "pianka wystarczy", to i wyniki są odrzucane.. Edytowane 4 Lutego 2019 przez finlandia uzupełnienie Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.02.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Brak ciepłego montażu, brak ciepłego parapetu, no trochę lipa i szkoda że nie dołożyłeś kilku złotówek do tych elementów. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Dobry wieczór, dziękuję za kolejne posty, może nie do końca konkretnie w moim kierunku ale zawsze dyskusja jest mile widziana. Otrzymałem odpowiedź od DAKO: Dzień dobry, W nawiązaniu do Pańskiego zapytania o listwę transportową w DAKO potwierdzam, że w przypadku naszej stolarki jest ona dokładnie listwą podparapetową. Wszystkie nasze okna wyposażone są w takie 30mm listwy z uszczelką. Pozdrawiam serdecznie Wychodzi więc na to, że Dako nie oferuje żadnej innej listwy, jedynie tę obecną przy moich oknach. Odnośnie posta marcinbbb - tutaj jak już pisałem , nie chodziło o żałowanie złotówek. Zwyczajnie, jako że wpadłem na trop FM dopiero po zamówieniu okien, dalsze rozmowy były prowadzone już mniej formalnie, natomiast pewne ustalenia zostały słownie klepnięte i będę domagał się ich realizacji. W końcu przecież ja za to płacę. Nie każdy jest omnibusem, nie miałem pojęcia że jak zamawia się okna, to trzeba brać pod uwagę wszystko to , co zostało poruszone w tym temacie, ale też w milionie innych, które przeczytałem przez ostatnie 2 miesiące. Teoretyczna wiedza poszerzyła się o jakieś 2000% aczkolwiek , czasami ciężko wywnioskować kto ma rację na FM. Rekuperacja - o to to to, kolejny przykład tego, że jestem trochę w czarnej du.... bo to też temat, który ruszyłem po lekturze FM. Na tę chwilę walczę jednak myślami co tu z nią robić, decyzja o montażu jest - środki są, natomiast nie chcę wydawać około 16.000 na instalację i reku. Takie wyceny mam i to jest wartość minimalna. Kwestia, że nie wiem czy podołam aby to samemu założyć. Ma ktoś pożyczyć wiertnicę diamentową? bo zakładam, że to właśnie nią musiałbym wiercić w betonie dziury.... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.02.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 To proste jak konstrukcja cepa dzień czytania i będziesz wiedział co i jak. Musisz kupić rury plastiki, skrzynki rozprężne i rekuperator. Oraz poświęcić kilka chwil aby zrobić to dla swojego domu w sensie czy kuchnia gazowa czy indykcja.Ale pamiętaj że rekuperator za 10000 PLN zwróci się dopiero twoim wnukom, wybierz tani rekuperator który może sprawność będzie miał mniejszą ale będzie działał. 1 Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
microlabix 04.02.2019 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Wysłałem PW Kuchnia gazowa.... jakoś nie mogę przekonać się do indukcji, dużo gotuję i jakoś gaz ... to gaz... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244917-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-sposobu-monta%C5%BCu/#findComment-7647727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts