PanGarnek 04.02.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Witam Prawie juz sie zdecydowalem na pellet i jednak... na powaznie rozwazam grzanie domu gazem - butla z propanem.Z wyliczyen wychodzi mi, ze pelletem +- wyjdzie z 5tys rocznie przy:dom dobrze docieplony, 209 m2 + 41 garaz + 9 kotlownia.Do tego poddasze uzytkowe z strychem nad garazem i kotlownia. Gaz mi wyszedl ok 7tys za sezon dla takiego domu. Z tego co wyczytalem do butle warto kupic na wlasnosc i kupowac gaz bez zobowiazan. Ma to sens?Dodatkowo zastanawiam sie nad rozmiarem. Sa: 2700 l, 4850 l, 6400 lNa sezon bede potrzebowal ok 3700l gazu. Wiec idealny by byl ten 4850. Niestety to kolos i chyba bym musial go wkopac w ziemie. Montuja ludzie ten rozmiar czy raczej kazdy bierze 2700 i napelnia sie 2x w roku? Robi to roznice w cenie? Jakbym mial wieksza jedna dostawe czy 2x po 2700? Otwarty jestem na wszelkie komentarze bo do tej pory skupialem sie na pellecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.02.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Za 3 700 litrów propanu zapłacisz ok. 1 000 - 2 000 zł mniej w zależności jak uda Ci się 'wstrzelić' w ceny.Od 3 lat cena propanu waha się niezależnie od sezonu, tym samym inwestowanie w większy zbiornik nie ma racjonalnego uzasadnienia. Tak naprawdę propan kupujesz gdy się kończy lub wydaje Ci się, że aktualna cena jest tą najlepszą. Czyli zbiornik 2 700 litrów.Reszta przeliczeń bez komentarza - za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 04.02.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Za 3 700 litrów propanu zapłacisz ok. 1 000 - 2 000 zł mniej w zależności jak uda Ci się 'wstrzelić' w ceny. Od 3 lat cena propanu waha się niezależnie od sezonu, tym samym inwestowanie w większy zbiornik nie ma racjonalnego uzasadnienia. Tak naprawdę propan kupujesz gdy się kończy lub wydaje Ci się, że aktualna cena jest tą najlepszą. Czyli zbiornik 2 700 litrów. Reszta przeliczeń bez komentarza - za mało danych. Wiecej danych: Zabudowa : 209 m2 + 41 garaz + 9 kotlownia. 260cm wysokosc u gory poddasze uzytkowe, sufit 230cm wysokosci u gory, duzo skosow, raczej mala kubatura, strych nad garazem. Sciany 24 ceramika + 20 grafit. dach 25cm welna 0.032 W/mK. Podloga 15 cm stropian. Okna 3 szybowe. Wszedzie podlogowka. Wentylacja grawitacyjna Wyszlo mi, ze pelletem 5 tys a gazem okolo 7 tys. Ciekaw jestem na ile to moze byc wiarygodne wyliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 04.02.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 7 tys. za gaz, przy dobrym ociepleniu ? jak liczysz że tyle wychodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.02.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Mogę się odnieść tylko do ceny propanu przy ilości 3 700 litrów i to z dużym rozrzutem.Reszta to tylko mniejsze lub większe szacunki.Nie wiem jak /kto/ liczył zapotrzebowanie domu na ciepło, jaką przyjąłeś cenę pelletu, sprawności kotłów na pellet i gaz, ciepło spalania gazu i wartość opalową pelletu. PrzykładCena pelletu może się wahać od 700 zł do 1 100+ zł/tonę. Podając koszt ogrzewania pelletem = 5 000 zł może oznaczać zużycie ponad 7 ton, ale też 4,5 tony.Podobnie z wartością opałową 4,5 kWh/kg ale i 5,1 kWh/kg.Z ciepłem spalania propanu jest trochę łatwiej bo wynosi ok 7,05 kWh/litr i nie podlega wahaniom. Gorzej z ceną - duża zmienność w czasie.Trudne do oszacowania, a przy tego rodzaju wyliczankach różnice mogą wynosić 30 i więcej procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 04.02.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) u mnie dom połowe mniejszy, pierwszy sezon i zużyłem od połowy października 25% z butli 2700 (jeśli wierzyć wskaźnikowi), za litr płaciłem w maju 1,40 zl, spaliłem dodatkowo 2m3 drewna Dodatkowo jeszcze jest kuchnia gazowa ale jej zużycie pewnie nie jest jakieś znaczące. Edytowane 4 Lutego 2019 przez bronson90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 04.02.2019 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Mogę się odnieść tylko do ceny propanu przy ilości 3 700 litrów i to z dużym rozrzutem. Reszta to tylko mniejsze lub większe szacunki. Nie wiem jak /kto/ liczył zapotrzebowanie domu na ciepło, jaką przyjąłeś cenę pelletu, sprawności kotłów na pellet i gaz, ciepło spalania gazu i wartość opalową pelletu. Przykład Cena pelletu może się wahać od 700 zł do 1 100+ zł/tonę. Podając koszt ogrzewania pelletem = 5 000 zł może oznaczać zużycie ponad 7 ton, ale też 4,5 tony. Podobnie z wartością opałową 4,5 kWh/kg ale i 5,1 kWh/kg. Z ciepłem spalania propanu jest trochę łatwiej bo wynosi ok 7,05 kWh/litr i nie podlega wahaniom. Gorzej z ceną - duża zmienność w czasie. Trudne do oszacowania, a przy tego rodzaju wyliczankach różnice mogą wynosić 30 i więcej procent. Patrze na cene propan dla slaskiego to widze, ze waha sie 1,8-1,9zl w ostatnim czasie. Czy to cena ostateczna jaka moge przyjac do obliczen czy sa koszta dodatkowe? Cena przy wlasnej butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 04.02.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Ostatnia cena jaką płaciłem za gaz 2,38złpoprzednie były niższe.Ile wg. twoich obliczeń, kosztowałoby roczne zużycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.02.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Nie wiem skąd masz taka cenę.Transakcyjna powinna się wahać w okolicach 1,50 - 1,60 zł/litr brutto, Nie znam dokładnych cen dla ŚląskaPrzy dostawie innych kosztów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts