tom_bombadil 04.02.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Witajcie Pytanie dotyczy mieszkania w bloku na parterze. Budynek ma 4 kodygnacje + podasze. Mamy indywidualne piony wentylacyjne. W mieszkaniu nie ma gazu: kuchnia indukcyjna, ciepłą woda z MEC. W oknach 2 nawiewniki stale otwarte. Ponieważ wentylacja lubiła płatać figle (w postacie cofki) trzeba spróbować ją jakoś wyregulować. W mieszkaniu są 3 kratki: 1 - Aneks z salonem 25m2 Tu jest zainstalowany okap kuchenny i rurą 150mm ma iść sobie do komina. Podczas korzystania z okapu będziemy otwierać okno. Który wariant wybrać: 1a - Wprowadzić rurę do komina a tym samym pozbawić się naturalnej stałej wentylacji? 2b - kratka dzielona - u góry wchodzi rura od okapu, a poniżej osobna (z możliwością zamknięcia) kratka. Czy stosowanie dzielonej kratki ma sens? CHodzi o coś takiego https://www.bat.pl/media/uploaded_files/products/gs4745_1.jpg Czy powietrze wtłaczane przez okap nie będzie wychodzić tą dolną częścią kratki ? Z tym, że ja planowałe zrobić to w ten sposób że na górze jest kołnierz w który wchodzi rura, a poniżej osobna niewielka kratka, którą można zamknąć. Pytanie czy to ma sens. 2 - Łazienka i WC Tu będzie działał wentylator wyłączany z opóźnieniem i mam 2 opcje. Podczas korzystania z wentylatora będziemy otwierać okno. W łazience raczej nie będziemy za wiele suszyć - chyba że tylko tyle by podnieść wilgotność w mieszkaniu do optymalnych poziomów. Od tego mamy suszarnię, z której korzystają chyba tylko 2 mieszkania i duży balkon. Tu mam dwie opcje: 2a - Instaluję zawór zwrotny w postaci cienkiego płatka z tworzywa. W ten sposób jak wentylator nie będzie działał to nie będzie wentylacji naturalnej. 2b - Wentylator bez zaworu zwrotnego. Istnieje ryzyko cofki i jest obecna stała wymiana powietrza przez kratkę. Światło kratki zostało ograniczone do kanału fi100 w który wsuwa się wentylator. 3 - Schowek Tu jest kratka z żaluzją otwieraną i zamykaną ręcznie (0 lub 1). Myślę czy nie wymienić ją na anemostat lub taką kratkę, której żaluzją można sterować w sposób płynny. Cel to zbilansowanie wszystkiego jak należy. Myślałem by regulować wentylacje osobno dla lata i zimy. Będę wdzięczny za sugestie, zwłąszcza jak podejść do tego aneksu i kratki przy okapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 07.02.2019 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Ktoś podłączał okap przez "podwójną" kratkę? https://www.bat.pl/media/uploaded_files/products/gs4745_1.jpgCofa się przez to powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts