heteranthera 04.02.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Hej, Jestem tuż przed budową domu do stanu deweloperskiego systemem zleconym. Wykonawca ma swoją ekipę i wewnętrznego kierbuda. Analizuję umowę. W umowie z wykonawcą muszę przedstawić osobę reprezentującą zamawiającego, czyli mnie i tutaj to chyba powinien być inspektor nadzoru, który w moim imieniu będzie odbierał etapy. I teraz szukam dobrego inspektora w Łodzi a dodatkowo chciałbym się od Was dowiedzieć ile powinno być etapów budowy. I jak powinny być rozłożone w czasie. Czy 8 miesięcy do stanu deweloperskiego jest standardem ? Dom piętrowy, 180m2, architektura minimalistyczna, nowoczesna, płaski dach. Porotherm 25cm, styropian 20cm. I tutaj jeden inspektor, proponuje takie etapy:Jeśli chodzi o etapy to proponowałbym odbierać następujące etapy:1. Roboty fundamentowe wraz z izolacją2. Roboty murowe + zbrojenie stropu3. Konstrukcja i pokrycie dachu + montaż stolarki okiennej4. Instalacje podtynkowe i podposadzkowe5. Tynki i wylewki6. Elewacja i tereny zewnętrzne7. Odbiór końcowy Drugi inspektor do stanu surowego zamkniętego, to znaczy dom pod dachem bez okien i drzwi jest to około 10 wizyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 To co masz to "papierowy" kierownika a nie inspektor nadzoru. Inspektor powinien bywać na budowie często, w tym wizyty nie zapowiedziane. Budowie nie wolno zalać żadnego zbrojenie bez odbioru inspektora. A wizyta typu "Roboty fundamentowe wraz z izolacją" nie wiem co znaczy ale nie zabezpiecza Cię przed partactwem. kolejne punkty podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Masz rację, wizyt powinno być dużo.Może 30 może 50 lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 05.02.2019 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No dobra ale nie mylmy wizyt z etapami odbioru. Czy mam rozumieć, że dobrą praktyką jest 30 etapów odbioru ? Mam dwóch kandydatów na inspektorów, którzy proponują więcej wizyt. Kolejny przykład, tym razem na 19 wizyt. zakres podstawowy ław fundamentowych, ścian fundamentowych izolacji przeciwwilgociowej ścian fundamentowych ścian konstrukcyjnych parter strop nad częścią parteru schody wewnętrzne parter ścian konstrukcyjnych piętro ścian działowych budynku parter ścian działowych budynku piętro konstrukcji więźby dachowej montaż stolarki okiennej i ślusarki drzwiowej zewnętrznejzakres rozszerzony izolacji termicznej ścian fundamentowych podkład betonowy posadzki parter poszycie dachu wraz z podkonstrukcją tynków wewnętrznych posadzki ocieplenia ścian zewnętrznych podkonstrukcji pod poszycie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.02.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No dobra ale nie mylmy wizyt z etapami odbioru. Skoro tak do tego pochodzisz to może być i te 7 etapów które zaproponowałeś na początku. Chodzi głownie o to żeby inspektor na bieżąco doglądał budowy, co oznacza że powinien tam przynajmniej raz na dwa-trzy dni. Jak sobie wyobrażasz np. etap "poszycie dachu wraz z podkonstrukcją" z jedną wizyta? Przecież jak coś spartolą na początku, to już będzie nie do poprawy, albo koszty będą olbrzymie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.02.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No dobra ale nie mylmy wizyt z etapami odbioru. Czy mam rozumieć, że dobrą praktyką jest 30 etapów odbioru ? Mam dwóch kandydatów na inspektorów, którzy proponują więcej wizyt. Kolejny przykład, tym razem na 19 wizyt. zakres podstawowy ław fundamentowych, ścian fundamentowych izolacji przeciwwilgociowej ścian fundamentowych ścian konstrukcyjnych parter strop nad częścią parteru schody wewnętrzne parter ścian konstrukcyjnych piętro ścian działowych budynku parter ścian działowych budynku piętro konstrukcji więźby dachowej montaż stolarki okiennej i ślusarki drzwiowej zewnętrznej zakres rozszerzony izolacji termicznej ścian fundamentowych podkład betonowy posadzki parter poszycie dachu wraz z podkonstrukcją tynków wewnętrznych posadzki ocieplenia ścian zewnętrznych podkonstrukcji pod poszycie dachu Możesz zrobić i 75 etapów ale jak będzie odbierał gotowe nic nie będziesz wiedział poza tym czy jest np prosto krzywo. Dwa przykłady 1. ścian konstrukcyjnych parter to może odebrać jedną wizytą na koniec ścian /lub nie odebrać/ 2 strop nad częścią parteru schody wewnętrzne parter Te dwa punkty to raczej jeden, ale wizyt ze 3 minimum...............1-odbiór szalunków , w sesnie ich lokalizacja a nie czy nie spadną, 2 zbrojenia , 3 zalewanie, wibrowanie ............. Zapytaj jak ktoś za jedną wizytę planuje odebrać strop.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts