Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Jestem tuż przed budową domu do stanu deweloperskiego systemem zleconym. Wykonawca ma swoją ekipę i wewnętrznego kierbuda. Analizuję umowę. W umowie z wykonawcą muszę przedstawić osobę reprezentującą zamawiającego, czyli mnie i tutaj to chyba powinien być inspektor nadzoru, który w moim imieniu będzie odbierał etapy. I teraz szukam dobrego inspektora w Łodzi a dodatkowo chciałbym się od Was dowiedzieć ile powinno być etapów budowy. I jak powinny być rozłożone w czasie.

Czy 8 miesięcy do stanu deweloperskiego jest standardem ?

Dom piętrowy, 180m2, architektura minimalistyczna, nowoczesna, płaski dach. Porotherm 25cm, styropian 20cm.

I tutaj jeden inspektor, proponuje takie etapy:

Jeśli chodzi o etapy to proponowałbym odbierać następujące etapy:

1. Roboty fundamentowe wraz z izolacją

2. Roboty murowe + zbrojenie stropu

3. Konstrukcja i pokrycie dachu + montaż stolarki okiennej

4. Instalacje podtynkowe i podposadzkowe

5. Tynki i wylewki

6. Elewacja i tereny zewnętrzne

7. Odbiór końcowy

Drugi inspektor do stanu surowego zamkniętego, to znaczy dom pod dachem bez okien i drzwi jest to około 10 wizyt.

To co masz to "papierowy" kierownika a nie inspektor nadzoru. Inspektor powinien bywać na budowie często, w tym wizyty nie zapowiedziane. Budowie nie wolno zalać żadnego zbrojenie bez odbioru inspektora. A wizyta typu "Roboty fundamentowe wraz z izolacją" nie wiem co znaczy ale nie zabezpiecza Cię przed partactwem.

kolejne punkty podobnie

No dobra ale nie mylmy wizyt z etapami odbioru. Czy mam rozumieć, że dobrą praktyką jest 30 etapów odbioru ?

Mam dwóch kandydatów na inspektorów, którzy proponują więcej wizyt. Kolejny przykład, tym razem na 19 wizyt.

zakres podstawowy

 ław fundamentowych,

 ścian fundamentowych

 izolacji przeciwwilgociowej ścian fundamentowych

 ścian konstrukcyjnych parter

 strop nad częścią parteru

 schody wewnętrzne parter

 ścian konstrukcyjnych piętro

 ścian działowych budynku parter

 ścian działowych budynku piętro

 konstrukcji więźby dachowej

 montaż stolarki okiennej i ślusarki drzwiowej zewnętrznej

zakres rozszerzony

 izolacji termicznej ścian fundamentowych

 podkład betonowy posadzki parter

 poszycie dachu wraz z podkonstrukcją

 tynków wewnętrznych

 posadzki

 ocieplenia ścian zewnętrznych

 podkonstrukcji pod poszycie dachu

No dobra ale nie mylmy wizyt z etapami odbioru.

Skoro tak do tego pochodzisz to może być i te 7 etapów które zaproponowałeś na początku. Chodzi głownie o to żeby inspektor na bieżąco doglądał budowy, co oznacza że powinien tam przynajmniej raz na dwa-trzy dni. Jak sobie wyobrażasz np. etap "poszycie dachu wraz z podkonstrukcją" z jedną wizyta? Przecież jak coś spartolą na początku, to już będzie nie do poprawy, albo koszty będą olbrzymie...

No dobra ale nie mylmy wizyt z etapami odbioru. Czy mam rozumieć, że dobrą praktyką jest 30 etapów odbioru ?

Mam dwóch kandydatów na inspektorów, którzy proponują więcej wizyt. Kolejny przykład, tym razem na 19 wizyt.

zakres podstawowy

 ław fundamentowych,

 ścian fundamentowych

 izolacji przeciwwilgociowej ścian fundamentowych

 ścian konstrukcyjnych parter

 strop nad częścią parteru

 ścian konstrukcyjnych piętro

 ścian działowych budynku parter

 ścian działowych budynku piętro

 konstrukcji więźby dachowej

 montaż stolarki okiennej i ślusarki drzwiowej zewnętrznej

zakres rozszerzony

 izolacji termicznej ścian fundamentowych

 podkład betonowy posadzki parter

 poszycie dachu wraz z podkonstrukcją

 tynków wewnętrznych

 posadzki

 ocieplenia ścian zewnętrznych

 podkonstrukcji pod poszycie dachu

Możesz zrobić i 75 etapów ale jak będzie odbierał gotowe nic nie będziesz wiedział poza tym czy jest np prosto krzywo. Dwa przykłady

1. ścian konstrukcyjnych parter to może odebrać jedną wizytą na koniec ścian /lub nie odebrać/

2  strop nad częścią parteru

Te dwa punkty to raczej jeden, ale wizyt ze 3 minimum...............1-odbiór szalunków , w sesnie ich lokalizacja a nie czy nie spadną, 2 zbrojenia , 3 zalewanie, wibrowanie .............

Zapytaj jak ktoś za jedną wizytę planuje odebrać strop..........