Grzegorz.T 04.02.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Witam, potrzebuję waszej pomocy odnośnie izolacji poddasza zebrałem trochę informacji w internecie na podstawie których wykonałem szkic poglądowy jak ja to widzę ale potrzebował bym waszej podpowiedzi. Sprawa ma się tak że wiązary są już wy deskowane jest położone 10+5 cm styropianu na przemian. pod wiązarami chciał bym jeszcze dodatkowo dać co najmniej 20 cm wełny . Problem polega na tym jak ma być zamocowana folia na "dole" dachu tam gdzie jest spad. Jakoś nie mam pomysłu jak powinno być to wykonane. Proszę o informacje czy szkic jest ok i jak mam odprowadzić lub jak wykończyć tą folie paroizolacyjną? izolacja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.02.2019 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Takie rozwiązanie było przewidziane przez projektanta? Jaki jest system wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 05.02.2019 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 właśnie temat nie był do końca dopatrzony przez z chcę to ogarnąć sam. Wentylację chce zastosować mechaniczną wentylatory z czujnikami wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 06.02.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 właśnie temat nie był do końca dopatrzony przez z chcę to ogarnąć sam. Wentylację chce zastosować mechaniczną wentylatory z czujnikami wilgotności. Przyznam, że nie do końca rozumiem. Jak takie zagadnienie nie zostało rozpatrzone na etapie projektu? Analiza przepływów wentylacji dachu jest kluczowa dla trwałości konstrukcji przykrytej "czepkiem" z papy i EPS-a. Bez głębszych rozważań. Można to było na dwa sposoby. Albo "wyczerpać" problem w układzie nakrokwiowym (czyli ocieplić np. 15-18 cm PIR) albo wykonać termoizolację na poziomie stropika podwieszanego z pianki OK lub celulozy. Robienie szczeliny, bez zagwarantowania właściwej cyrkulacji jest po pierwsze złe pod względem trwałości a po drugie wpuszczanie zewnętrznego powietrza pod jedną warstwę termoizolacji znacznie zmniejsza jej skuteczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 06.02.2019 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Analizowałem jeszcze raz projekt i w projekcie jest izolacja nad stropem podwieszanym 20 cm (stanowczo za mało) . Ale na etapie zamykania dachu doradzono mi że aby poprawić trwałość papy lub w przyszłości membramy dachowej mam położyć EPS nie wiem czy to była dobra decyzja ale już nie ma odwrotu jest już po fakcie. Czyli rozumiem że ten schemat z szczelina(3cm) między deska a wełna nie jest dobrym rozwiązaniem? Zamysł jest taki że wentylatory maja załączać się tylko przy określonych parametrach (mechaniczna wentylacja poddasza).Zainteresowało mnie rozwiązanie z celuloza mógł byś mi powiedzieć jak powinno to wyglądać? Co do samej piany jakoś nie mam przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 06.02.2019 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Znalazłem jeszcze coś takiego wygląda to powiedzmy tak jak u mnie czy takie rozwiązanie było by ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 06.02.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Jedno co gwarantuje pokazany układ to zgnicie szalowania (deskowania) i postępująco więźby. Gdyby to były prefabrykaty z okładzinami na bazie sklejek czy OSB oraz dobrze funkcjonująca WM, to przy wsparciu modlitewnym można by zaryzykować. Czyje to autorstwo ten szkic? To przykład jak graficzny "fake" funkcjonuje na prawach prawdy tylko dlatego, że większość śmiertelników nie potrafi zrobić takiego szkicu Nie wiem czy to niewiedza czy głęboka niefrasobliwość autora. Wracając do przypadku forumowicza. Zbyt mało danych na postawienie diagnozy i rozwiązania, a i tak najlepiej zaprosić dobrego konsultanta, bo tu, na Forum, w większości przypadków jest wiedza googlowa, czyli w pomieszanie pierdół z domysłami. Pozdrav, SM Edytowane 12 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 06.02.2019 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Autorem wyżej przedstawionego szkicu jest sam muratopl Chyba poprostu zadzwonię do kierownika budowy niech ogarnie mi ten temat albo da jakiś namiar na osobę która będzie wstanie podpowiedzieć coś sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 07.02.2019 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 cały czas myślę jak to ogarnąć i przyszedł mi jeszcze jeden pomysł pod deskami zrobić izolację około 5 cm taką samą na 2 końcach aby uzyskać tam dobrą wentylację. Pod tą konstrukcją zamontować wełnę 15 cm. dodatkowo nad sufitem podwieszanym dać dodatkowe 15 cm. Zastanawia mnie tylko to czy takie odległości pomiędzy izolacjami mają sens? Zadaje sobie również pytanie czy nie dać nad sufitem podwieszanym to 30 cm i będzie po temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 08.02.2019 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Zadaje sobie również pytanie czy nie dać nad sufitem podwieszanym to 30 cm i będzie po temacie ? 30cm CZEGO? Waty mineralnej? Za mało co najmniej o 50%, Pianki OK - OK , celulozy 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 09.02.2019 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 najlepszym rozwiązaniem będzie już wspomniana celuloza w najniższym punkcie mam tylko 37 cm więc przestrzeń będzie cała wypełniona w najwyższym punkcie mam 67 cm więc tam dam 40 cm. całość od spodu będzie zamknięta płytą OSB na której powstanie stelaż pod płyty GK czy myślicie że gdybym zastosował tam jeszcze dodatkowo wełnę np 5-10 cm ma to sens chodzi mi o zlikwidowanie dodatkowych mostków które powstają na samym drewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.02.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) najlepszym rozwiązaniem będzie już wspomniana celuloza w najniższym punkcie mam tylko 37 cm więc przestrzeń będzie cała wypełniona w najwyższym punkcie mam 67 cm więc tam dam 40 cm. całość od spodu będzie zamknięta płytą OSB na której powstanie stelaż pod płyty GK czy myślicie że gdybym zastosował tam jeszcze dodatkowo wełnę np 5-10 cm ma to sens chodzi mi o zlikwidowanie dodatkowych mostków które powstają na samym drewnie? 1. Celuloza o podwyższonej gęstości, dobrej jakości. 2. Dobra, sprawdzona firma z dobrym sprzętem. 3. Nie wiem jak z mostkami (trzony went,/kom., fajermurki) Trzeba zadbać o "golfy" i "mankiety" np. z EPS. 4. Nie wolno pominąć, dobrze wykonanej, paroizolacji, ułożonej bezpośrednio pod OSB. Poniżej ruszt z przestrenią na instalacje elektryczną/WM 5. Płyty GKF (w korytarzu i nad schodami x2) a w łazienkach GKFI. ... i będzie dobrze bez waty, której ABSOLUTNIE nie wolno montować pod OSB. Pozdrav SM Edytowane 12 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz.T 28.02.2019 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 dzięki wielkie za odpowiedź jakiej firmy celulozę mógł byś zaproponować ? jeżeli chodzi o ognio murki sprawa wygląda tak że są wycieplone od wewnątrz styropianem 10 cm i góra też ma już na sobie 10 cm od strony elewacji będzie 20 cm więc są całe w koło zamknięte. Jeżeli chodzi o komin to chodzi o to że na wysokości wiązarów okleić go w koło EPSem ?? nad dachem komin też jest wycieplony. Jaki materiał możesz polecić na paroizolację płyt OSB ? Taki miałem plan jeżeli chodzi o instalcję elektryczną i WM. W sypialniach zastanawiałem się nad płytami z włókna drzewnego podobna dodatkowo dobra izolacja akustyczna. Może ktoś coś powiedzieć Czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.02.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 dzięki wielkie za odpowiedź jakiej firmy celulozę mógł byś zaproponować ? jeżeli chodzi o ognio murki sprawa wygląda tak że są wycieplone od wewnątrz styropianem 10 cm i góra też ma już na sobie 10 cm od strony elewacji będzie 20 cm więc są całe w koło zamknięte. Jeżeli chodzi o komin to chodzi o to że na wysokości wiązarów okleić go w koło EPSem ?? nad dachem komin też jest wycieplony. Jaki materiał możesz polecić na paroizolację płyt OSB ? Taki miałem plan jeżeli chodzi o instalcję elektryczną i WM. W sypialniach zastanawiałem się nad płytami z włókna drzewnego podobna dodatkowo dobra izolacja akustyczna. Może ktoś coś powiedzieć Czy to dobry pomysł ? Wetne sie. Jsi celuloza to Thermoflock. To inna liga. Tez kiedyś myślałem ze celuloza to celuloza na ch. drązyc temat. Ale jak sie z 5 przeleci to widac różnice. Sprężystosc przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts