Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacją pomiędzy wiązarami

Grzegorz.T

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję waszej pomocy odnośnie izolacji poddasza zebrałem trochę informacji w internecie na podstawie których wykonałem szkic poglądowy jak ja to widzę ale potrzebował bym waszej podpowiedzi. Sprawa ma się tak że wiązary są już wy deskowane jest położone 10+5 cm styropianu na przemian. pod wiązarami chciał bym jeszcze dodatkowo dać co najmniej 20 cm wełny . Problem polega na tym jak ma być zamocowana folia na "dole" dachu tam gdzie jest spad. Jakoś nie mam pomysłu jak powinno być to wykonane.

Proszę o informacje czy szkic jest ok i jak mam odprowadzić lub jak wykończyć tą folie paroizolacyjną?

6TbygD5.jpg

jzjpqmk.jpg

izolacja.pdf

właśnie temat nie był do końca dopatrzony przez z chcę to ogarnąć sam. Wentylację chce zastosować mechaniczną wentylatory z czujnikami wilgotności.

Przyznam, że nie do końca rozumiem. Jak takie zagadnienie nie zostało rozpatrzone na etapie projektu? Analiza przepływów wentylacji dachu jest kluczowa dla trwałości konstrukcji przykrytej "czepkiem" z papy i EPS-a. Bez głębszych rozważań. Można to było na dwa sposoby. Albo "wyczerpać" problem w układzie nakrokwiowym (czyli ocieplić np. 15-18 cm PIR) albo wykonać termoizolację na poziomie stropika podwieszanego z pianki OK lub celulozy. Robienie szczeliny, bez zagwarantowania właściwej cyrkulacji jest po pierwsze złe pod względem trwałości a po drugie wpuszczanie zewnętrznego powietrza pod jedną warstwę termoizolacji znacznie zmniejsza jej skuteczność.

Analizowałem jeszcze raz projekt i w projekcie jest izolacja nad stropem podwieszanym 20 cm (stanowczo za mało) . Ale na etapie zamykania dachu doradzono mi że aby poprawić trwałość papy lub w przyszłości membramy dachowej mam położyć EPS nie wiem czy to była dobra decyzja ale już nie ma odwrotu jest już po fakcie. Czyli rozumiem że ten schemat z szczelina(3cm) między deska a wełna nie jest dobrym rozwiązaniem? Zamysł jest taki że wentylatory maja załączać się tylko przy określonych parametrach (mechaniczna wentylacja poddasza).

Zainteresowało mnie rozwiązanie z celuloza mógł byś mi powiedzieć jak powinno to wyglądać? Co do samej piany jakoś nie mam przekonania.

Jedno co gwarantuje pokazany układ to zgnicie szalowania (deskowania) i postępująco więźby. Gdyby to były prefabrykaty z okładzinami na bazie sklejek czy OSB oraz dobrze funkcjonująca WM, to przy wsparciu modlitewnym można by zaryzykować.

Czyje to autorstwo ten szkic? To przykład jak graficzny "fake" funkcjonuje na prawach prawdy tylko dlatego, że większość śmiertelników nie potrafi zrobić takiego szkicu :D Nie wiem czy to niewiedza czy głęboka niefrasobliwość autora.

Wracając do przypadku forumowicza. Zbyt mało danych na postawienie diagnozy i rozwiązania, a i tak najlepiej zaprosić dobrego konsultanta, bo tu, na Forum, w większości przypadków jest wiedza googlowa, czyli w pomieszanie pierdół z domysłami.

Pozdrav,

SM

Edytowane przez mat3006

cały czas myślę jak to ogarnąć i przyszedł mi jeszcze jeden pomysł

pod deskami zrobić izolację około 5 cm taką samą na 2 końcach aby uzyskać tam dobrą wentylację. Pod tą konstrukcją zamontować wełnę 15 cm.

dodatkowo nad sufitem podwieszanym dać dodatkowe 15 cm. Zastanawia mnie tylko to czy takie odległości pomiędzy izolacjami mają sens?

Zadaje sobie również pytanie czy nie dać nad sufitem podwieszanym to 30 cm i będzie po temacie ?

SLuk4pW.jpg

najlepszym rozwiązaniem będzie już wspomniana celuloza w najniższym punkcie mam tylko 37 cm więc przestrzeń będzie cała wypełniona w najwyższym punkcie mam 67 cm więc tam dam 40 cm.

całość od spodu będzie zamknięta płytą OSB na której powstanie stelaż pod płyty GK czy myślicie że gdybym zastosował tam jeszcze dodatkowo wełnę np 5-10 cm ma to sens chodzi mi o zlikwidowanie dodatkowych mostków które powstają na samym drewnie?

najlepszym rozwiązaniem będzie już wspomniana celuloza w najniższym punkcie mam tylko 37 cm więc przestrzeń będzie cała wypełniona w najwyższym punkcie mam 67 cm więc tam dam 40 cm.

całość od spodu będzie zamknięta płytą OSB na której powstanie stelaż pod płyty GK czy myślicie że gdybym zastosował tam jeszcze dodatkowo wełnę np 5-10 cm ma to sens chodzi mi o zlikwidowanie dodatkowych mostków które powstają na samym drewnie?

1. Celuloza o podwyższonej gęstości, dobrej jakości.

2. Dobra, sprawdzona firma z dobrym sprzętem.

3. Nie wiem jak z mostkami (trzony went,/kom., fajermurki) Trzeba zadbać o "golfy" i "mankiety" np. z EPS.

4. Nie wolno pominąć, dobrze wykonanej, paroizolacji, ułożonej bezpośrednio pod OSB. Poniżej ruszt z przestrenią na instalacje elektryczną/WM

5. Płyty GKF (w korytarzu i nad schodami x2) a w łazienkach GKFI.

... i będzie dobrze bez waty, której ABSOLUTNIE nie wolno montować pod OSB.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006

• 3 weeks później...

dzięki wielkie za odpowiedź

jakiej firmy celulozę mógł byś zaproponować ?

jeżeli chodzi o ognio murki sprawa wygląda tak że są wycieplone od wewnątrz styropianem 10 cm i góra też ma już na sobie 10 cm od strony elewacji będzie 20 cm więc są całe w koło zamknięte. Jeżeli chodzi o komin to chodzi o to że na wysokości wiązarów okleić go w koło EPSem ?? nad dachem komin też jest wycieplony.

Jaki materiał możesz polecić na paroizolację płyt OSB ? Taki miałem plan jeżeli chodzi o instalcję elektryczną i WM.

W sypialniach zastanawiałem się nad płytami z włókna drzewnego podobna dodatkowo dobra izolacja akustyczna. Może ktoś coś powiedzieć Czy to dobry pomysł ?

dzięki wielkie za odpowiedź

jakiej firmy celulozę mógł byś zaproponować ?

jeżeli chodzi o ognio murki sprawa wygląda tak że są wycieplone od wewnątrz styropianem 10 cm i góra też ma już na sobie 10 cm od strony elewacji będzie 20 cm więc są całe w koło zamknięte. Jeżeli chodzi o komin to chodzi o to że na wysokości wiązarów okleić go w koło EPSem ?? nad dachem komin też jest wycieplony.

Jaki materiał możesz polecić na paroizolację płyt OSB ? Taki miałem plan jeżeli chodzi o instalcję elektryczną i WM.

W sypialniach zastanawiałem się nad płytami z włókna drzewnego podobna dodatkowo dobra izolacja akustyczna. Może ktoś coś powiedzieć Czy to dobry pomysł ?

Wetne sie. Jsi celuloza to Thermoflock. To inna liga. Tez kiedyś myślałem ze celuloza to celuloza na ch. drązyc temat. Ale jak sie z 5 przeleci to widac różnice. Sprężystosc przede wszystkim