Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daleko od wentylacji - zamiana kuchennego komina przez developera

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio borykam się z problemem wentylacji w aneksie kuchennym. Otóż na początku jak oglądałem mieszkanie otwory wentylacyjne były w tym samym miejscu w którym zostały oznaczone na rzucie mieszkania(na zdjęciu prawy komin). Po pół roku przy odbiorze mieszkania okazało się że komin w kuchni został załatany i dosztukowany dziwny prostopadłościan w przedpokoju do którego mam się podłączyć okapem. Słyszałem że wentylacja musiała zostać przesunięta, ale bez podania sensownego argumentu "bo developer nie pamięta" a jak się nie podoba to można nie kupować mieszkania mimo że już znaczną część wydałem na kredyt itd. Wracając do meritum zastanawiam się czy okap będzie miał ciąg jeśli zostanie umieszczony nad płytą indukcyjną a do wentylacji będzie ok 3m i parę zakrętów. Czy raczej powinienem się zastanowić nad filtrem węglowym i nie ciągnąć rury?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

2019-02-04 15.29.27.jpg

Ale cała kuchnia jest na tej ścianie gdzie podejścia wodne? Rury (do wentylacji bytowej i okapowej) przeprowadzone są kosztem kubatury przyległej sypialni?

Odpowiadając na pytanie to obecne okapy mają strasznie dużą moc i potrafią wyciągnąć 800m3/h, a nawet i więcej. Także da sobie radę.

A jeśli stan mieszkania nie zgadza się z wprowadzonymi zmianami lokatorskimi (o ile takie wprowadzałeś) to powinien wyglądać jak na rzutach załączonych do umowy. Nie powinieneś odbierać mieszkania i wpisać to w usterki.

Tak, na całej ścianie jest kuchnia tam gdzie są przyłącza. Developer do umowy nie załączył rzutu tylko obrys mieszkania. W rzucie który dostaliśmy wcześniej wentylacja wyglądała tak jak na załączonym zdjęciu. Walczyliśmy z nim, ale wyżej wspomniałem że dostaliśmy wybór kupić mieszkanie albo nie ;/

Niestety martwi mnie też to że będziemy musieli prowadzić rurę kosztem mniejszych szafek :(

zeglarska.jpg

Ogólnie jest to budynek z wentylacją grawitacyjną? I ta sypialnia ma swoją wentylację czy to ślepy komin? Ile kondygnacji ma budynek? Po kominie kuchennym i łazienkowym wnoszę, że jest parter, 1 i 2 piętro. Druga sprawa na zdjęciu widać dwa wyjścia. One są podłączone do jednego komina? Nie można łączyć wentylacji bytowej z okapową. Z jednej strony nie ma znaczenia czy poprowadzić rurę z okapu w lewo czy prawo bo jest taka sama odległość. Tylko brzydko wygląda taka kostka podwieszona do sufitu.

Edit: Jeśli jest to wentylacja grawitacyjna to nie możesz stosować urządzeń wymuszających ruch powietrza.

Edytowane przez grzesio1712