Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To, że coś występuje naturalnie w ziemi, nie oznacza, że jest niegroźne dla człowieka. Ropa naftowa też jest naturalnym składnikiem. Siarka, kwasy w wulkanach też.

Nie napisałem że coś co występuje naturalnie to musi być nieszkodliwe.

Zacytowałem tekst likowany przez Adama.

Dyskutujemy o szkodliwości aluminium z filtrów kominowych zastosowanych podobno w produkcji silikatów.

Nie dyskutujemy o szkodliwości dla życia i zdrowia człowieka ropy naftowej, siarki, kwasów itp.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, coś zacytowałeś...

Wiesz już CO?

Doczytałeś?

Bo gadasz nie na temat od jakiegoś czasu i masz do mnie pretensje, ze to widzę.

Mniemasz, nie doczytujesz...

Po co?

Masz rzetelną wiedzę na temat - kładź kawę na ławę.

Chętnie się czegoś dowiem i ja i inni.

Rewelacje typu - wlazło to wylezie - są mało odkrywcze.

Adam M.

No, coś zacytowałeś...

Wiesz już CO?

Doczytałeś?

Bo gadasz nie na temat od jakiegoś czasu i masz do mnie pretensje, ze to widzę.

Mniemasz, nie doczytujesz...

Po co?

Masz rzetelną wiedzę na temat - kładź kawę na ławę.

Chętnie się czegoś dowiem i ja i inni.

Rewelacje typu - wlazło to wylezie - są mało odkrywcze.

Adam M.

To przedstaw kawę na ławę co i jak jest aby wszyscy niedouczeni, w tym ja, dowiedzieli się.

Podaj też o było najważniejsze w tych dwóch linkach a których to informacje nie zrozumiałem.

"Aluminium" w szczepionkach ?

Ty naprawdę odczuwasz wstręt do poczytania czegoś ze zrozumieniem tekstu?

Uważasz, ze koń ma dużą głowę - to niech on myśli?

Ja wiem, ze większość na lekcjach fizyki i chemii w szkole spała. Ty, jak widać po wpisach - też.

Mylisz nagminnie zwykłą glinę z klamką aluminiową.

Choć chemicznie to jest prawie to samo.

To "prawie" robi tu jednak sporą różnicę!

Tu masz trochę na temat.

Albo uwierz we wnioski albo zakop się w odnośniki i prześledź badania.

(obawiam się jednak, że jest to poza zakresem Twej percepcji)

https://szczepienia.wybudzeni.com/zwiazki-aluminium/

Adam M.

Napisz coś konkretnego a nie wynurzenia w stylu:

Ja wiem, ze większość na lekcjach fizyki i chemii w szkole spała. Ty, jak widać po wpisach - też.

...

(obawiam się jednak, że jest to poza zakresem Twej percepcji)

...

Tu masz o tym co to jest FDA

I co te twoje linki mają do "toksyczności" silikatów?

Co do silikatów ma FDA?

A przy okazji: FDA dopuszcza szczepionki czy nie dopuszcza?

nie karm trolla

OK, znowu dałem się wciągnąć w "dyskusję".

Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników poprzez ich ośmieszenie lub kierowane pod ich adresem wyzwisk, co z kolei, ma prowadzić do wywołania kłótni. Stosowane obecnie metody, opierają się na wysyłaniu napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów na dany temat czy też poprzez stosowanie różnego rodzaju zabiegów erystycznych.

Masz rację !!

Ta erystyka bardzo pasuje.

Lamer (z ang. lame – kulawy) – potoczne i pejoratywne określenie osoby niekompetentnej - a przy tym starającej się uchodzić za dobrze obeznaną - w określonej dziedzinie lub mało inteligentnej, niedojrzałej, upośledzonej społecznie.

...

Lamer to termin wywodzący się prawdopodobnie ze slangu subkultury hakerów.

Dobre i nawet pasuje.

Tylko kto jest lamerem ;)

(źródło - wikipedia)

Rozumiem.

Znaczy - czegoś nie wiem...

Napisz, proszę, w jakim procesie biochemicznym organizmu żywego bierze udział aluminium.

Adam M.

Włoski azbestu też nie biorą udziału w procesie biochemicznym organizmu żywego, a jednak uważa się je za groźne dla naszych płuc. Proszę mieć bardziej otwarty umysł na różne zagrożenia.

A jeśli chodzi o aluminium, to z uwagi na mój dziesięcioletni zawodowy "stosunek" z aluminium w różnych postaciach (wlewki podgrzane do okolic 600*C, pył, wióry, rozpuszczanie w ługu sodowym) nauczyłem się, że nie jest to pierwiastek, do którego wolno mi mieć obojętny stosunek.

To, oczywiście, wiem.

Stykałem się z odlewnią i szlifowaniem alu.

Hale gdzie to się robi maja specyficzny zapach, pomimo faktu, że metale nie pachną...

Ale posługując się językiem ścisłym - NAPRAWDĘ alu nie bierze udziału w procesach biochemicznych istot żywych na tej Ziemi.

Nie jest przyswajane i metabolizowane w procesach życiowych.

Wprowadzone do organizmu 'sztucznie" jest alergenem i toksyną trudno usuwalną.

Z tym się zgodzisz chyba?

Jest jakiś pierwiastek, do którego można mieć stosunek obojętny?

Który to pierwiastek?

Adam M.

A przy okazji: FDA dopuszcza szczepionki czy nie dopuszcza?

Dopuszcza ale w Stanach, z tego co kojarzę, to w EU mamy EMA (co nie oznacza, że FDA, czy US Pharmacopeia approval nie ma żadnej wartości w EU, np. elastomery z dopuszczeniem FDA 21 CFR part 177, czy USP Class VI są mile widziane w przypadku urządzeń mających kontakt z żywnością lub lekami).

Ci co byli w wojsku i używali aluminiowe menażki żyją krócej, kobiety stosujące dezodoranty częściej chorują na raka piersi,. piloci bo siedzę w kabinach duraluminiowych samolotów mają częściej alzheimera, sąsiad ma dach kryty blachą aluminiowa dożył 70 lat chociaż średnia dla mężczyzn = 74 lata itd.

Mam dom z cegły silikatowej i to 25 cm. Nie mogę spać po nocach co dalej ze mną, na co zejdę z tego świata

Ja wiem, ze większość na lekcjach fizyki i chemii w szkole spała

No nie wiem czy to tylko wina spania na lekcjach. Ze swojej całej drogi edukacyjnej konstatuję bowiem, że o ile w każdym przedmiocie trafiają się nauczyciele gorsi, lepsi a czasem nawet z powołaniem i pasją, tak wszyscy fizycy co do jednego sprawiają wrażenie jakby nauczali za karę.

Pomijam kwestię, że nauczanie fizyki tkwi mentalnie w XIX wieku.

Tak swoją drogą, jaką niby funkcję miałoby pełnić aluminium w procesie technologicznym produkcji silikatów? Chyba nie stanowi ten proces jakiejś tajemnicy i przeciętnie wykształcony człowiek może ocenić czy dorzucanie tam dodatkowych składników ma sens?

Co do promieniowania, wszystko promieniuje jakoś tam. Zgrubnie rzecz ujmując w uproszczeniu im większa obróbka tym może być większe. I tak ceramika i BK promieniują bardziej niż silikat i beton. Różnice na tyle niweielkie, że nie ma co zawracać sobie naszej rozczochranej.