MarzannaPG 17.10.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 W planie zagospodarowania przestrzeni zapisano: "Zaopatrzenie w energie cieplną - systemami indywidualnymi z wymagiem zastosowania urządzeń o wysokiej spawności grzewczej ogrzewanych paliwem ekologicznym." W związku z tym, czy mogę palić drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.10.2004 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Hej, nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.10.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Paliwem ekologicznym nie jest paliwo stałe (koks, węgiel, brykiety, drewno), czyli te które dają dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.10.2004 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Boże, czy to znaczy, że nie mogę mieć kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.10.2004 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Paliwem ekologicznym nie jest paliwo stałe (koks, węgiel, brykiety, drewno), czyli te które dają dym. A jakaś podstawa prawna albo co? Przecież ja się buduję na wsi! Dookoła gumy palą w piecach a u nas (na 4 działkach wydzielonych z 1ha pola) zapisali paliwo ekologiczne. Ktoś kiedyś pisał o piecach ekologicznych na drewno. Co tu robić, przecież za gaz z butli można pójść z torbami a ziemnego tam nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.10.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Zaraz, zaraz.... a kto to powiedział, że drewno nie jest paliwem ekologicznym? Drewno jest świetnym paliwem ekologicznym gdyż powstaje w procesie fotosyntezy z wody i dwutlenku węgla. W trakcie, gdy drzewo rośnie, gromadzona jest w nim energia która może być uwolniona w procesie spalania. Powstający dwutlenek węgla może ponownie być budulcem biopaliwa. Drewno jako jako paliwo może być odtwarzane w sposób ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.10.2004 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Znów dwie przeciwstawne opinie! A podstawa prawna? Zwróccie uwagę, że ja mam taki zapis w warunkach zabudowy a decyzja co do grzania tuż tuż! Dla mnie to kwestia życia i śmierci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 19.10.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Wg mnie chcą Cię zmusić do ogrzewania gazem A co do palenia drzewem czy węglem - ile wynosi sprawność kotła na węgiel czy drzewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.10.2004 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Chcą mnie zmusić, ale czy mogą? Kto zna prawną definicję paliwa ekologicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 20.10.2004 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 A czy jedynym zrodlem ogrzewania bedzie kominek na drewno? Jesli tak to nie moze. Drewno jest paliwem ekologicznym dopiero jako pelety czy groszek czy inne badziewie. My robimy tak. W zapisie planu stoi 'przechodzenie na paliwo ekologiczne, odchodzenie od piecow na paliwo stale'. Doprowadzaja wlasnie siec gazowa. Bedizmey mieli piec na paliwo stale - oficjalnie jako tymczasowe rozwiazanie, bedzie tez piec dwufunkcyjny gazowy. Nie wyobrazam sobie kuchni bez gazu. No i do grzania wody gaz jest 'latwiejszy' w obsludze. Mozna sobie zaprogramowac grzanie i nie trzeba codziennie pieca czyscic.A kominek tylko dla przyjemnosci, bedzie w salonie i nie chce tam codziennie przerzucac popiolu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.10.2004 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 A czy jedynym zrodlem ogrzewania bedzie kominek na drewno? Jesli tak to nie moze. Drewno jest paliwem ekologicznym dopiero jako pelety czy groszek czy inne badziewie. My robimy tak. W zapisie planu stoi 'przechodzenie na paliwo ekologiczne, odchodzenie od piecow na paliwo stale'. Doprowadzaja wlasnie siec gazowa. Bedizmey mieli piec na paliwo stale - oficjalnie jako tymczasowe rozwiazanie, bedzie tez piec dwufunkcyjny gazowy. Nie wyobrazam sobie kuchni bez gazu. No i do grzania wody gaz jest 'latwiejszy' w obsludze. Mozna sobie zaprogramowac grzanie i nie trzeba codziennie pieca czyscic. A kominek tylko dla przyjemnosci, bedzie w salonie i nie chce tam codziennie przerzucac popiolu itd. To jest całkiem inny zapis w planie. Ja nie mam ochoty wywalać kasy na gazówkę, gdy dookoła w mojej wsi wszyscy palą gumami i innym badziewiem, tylko dlatego że sobie urzędnik tak wymiślił za moje pieniądze (płaciłam za zmianę planu i wtedy było inaczej a na głosowaniu w gminie zmienili. Teraz to się mogę po sądzach ciągać tylko). Poszukuję prawnej interpretacji "paliwo ekologiczne". Nie mogę się powoływać tylko na zdanie forumowiczów. Czy ktoś moze podać mi źródło a może jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.10.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Nie ma prawnej definicji paliwa ekologicznego, pytałem kolegi który "zjadł zęby" na prawie ochrony środowiska. To termin raczej publicystyczny, aż wstyd, że takie mętne zapisy ładują do planów zagospodarowania! Oznacza to, że jakie by nie było Twoje ogrzewanie/paliwo, to jeśli urząd się przyczepi, masz moim zdaniem prawie 100% szans na wygraną w sądzie administracyjnym, tyle że możesz stracic sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.10.2004 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 No dobrze, a jak się przyczepi to co? Kara i jaka? Zabroni mi palić/mieszkać? Jestem już zdesperowana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.10.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Nie sądzę, żeby była to kwestia kary. Raczej chodzi o kłopoty na etapie pozwolenia na budowę (w projekcie powinno być wskazane rozwiązanie dotyczące ogrzewania), a jeśli już masz pozwolenie i w projekcie jest np. kocioł gazowy, to problemy mogą być na etapie odbioru budynku. Tzn. jeśli projektant wpisze Ci kocioł na drewno, a starostwo się przyczepi i odmówi pozwolenia na budowę, czeka Cię odwołanie do wojewody (a potem WSA) albo zmiana projektu. A jeśli zrobisz inaczej niż w projekcie, możesz mieć kłopoty z PINB. I wtedy raczej mniejsze szanse na wygranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 22.10.2004 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Tomaszu M. - mam już pozwolenie na budowę. Zapisano w nim: "Zatwierdzam projekt budowlany na budowę domu jednorodzinnego i zbiornika ścieków". Natomiast o gazie jest mowa w warunkach w punkcie: rodzaj inwestycji: "dom jednorodzinny wraz z przyłączami: wod.-kan, gazowym z lokalizacją butli na gaz propan-butan, budynku garażowo- gospodarczego i zbiornika ścieków". Zbiornik na gaz występuje też w planie zagospodarowania terenu, ale kominek znów w projekcie, który zatwierdzono. Zresztą wcześniej (budowę planowaliśmy kilka lat temu) chcieliśmy gazowe ogrzewanie (mało kłopotliwe, komfort grzania), ale przy obecnych cenach a naszych zarobkach jest to nóż w plecy a dom już stoi. Jak uważasz (i inni forumowicze) czy te zapisy skazują mnie na gazówkę? Czy rzeczywiście nie odbiorą mi domu z kominkiem? Każą zrobić ogrzewanie na które praktycznie mnie nie stać. Przypominam, że jest to szczere pole na obrzeżu wsi a dookoła ludziska palą gumami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 23.10.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Jeżeli będziesz palił w piecu lub w kominku węglem lub drewnem to po 2007r. to będziesz płacił kary za zanieczyszczanie środowiska. Na zachód od naszej granicy za taki luksus płacą 100 Euro miesięcznie. W obecnych planch zagospodarowania przestrzennego obowiązkowo dokonywany jest wpis o obowiazku przejścia od 2007r. na ogrzewanie ekologiczne. Dlatego elektrownia Bełchatów wydaje setki milionów zł na ograniczenie emisji spalin. Dlatego konsolidują sie w BOT-ty celem zainwestowania w nowe środki redukujące zanieczyszczenia z ich kominów. Nikt nas nie uprzedza o tak drastycznych zmianach i sposobie taniej zmiany sposoby ogrzewania domów. Społeczeństwo zostaje pozostawione samo sobie i nagle stanie przed nagłym dylematem, czym ogrzewać i za co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.10.2004 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Powiem krótko: Fajnie!Oraz dodam: Ciekawe kto zmusi bieda-rolnika albo babcię staruszkę do opłat za gazowe ogrzewanie, skoro ich dochody nie wystarczą nawet na zmianę instalacji, albo narzucą im kary za palenie węglem.A także rzeknę, co już wiem: węgiel i drzewo nie dają takiej samej emisji dwutlenku do atmosfery, więc nie moze być pomiędzy nimi znak równości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bod10 24.10.2004 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Paliwo ekolgiczne to paliwo odnawialne czyli odpada węgiel, gaz, oleje opałowe oraz prąd (elektrownia pracuje na węgiel a dodatkowo emituje całą masę zanieczyszczeń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.10.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Ekologiczne - to przede wszystkim - nie oddziaływujące szkodliwie na środowisko.W Londynie n.p. szkodliwy był węgiel - bo z mgły i dymu powstawał smog.W Jabłonnie pod W-wą, szklarnie dogrzewano drewnem i węglem.Wczesną wiosną i jesienią dym ograniczał widoczność do 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.10.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Jeżeli będziesz palił w piecu lub w kominku węglem lub drewnem to po 2007r. to będziesz płacił kary za zanieczyszczanie środowiska. Na zachód od naszej granicy za taki luksus płacą 100 Euro miesięcznie. W obecnych planch zagospodarowania przestrzennego obowiązkowo dokonywany jest wpis o obowiazku przejścia od 2007r. na ogrzewanie ekologiczne. Dlatego elektrownia Bełchatów wydaje setki milionów zł na ograniczenie emisji spalin. Dlatego konsolidują sie w BOT-ty celem zainwestowania w nowe środki redukujące zanieczyszczenia z ich kominów. Nikt nas nie uprzedza o tak drastycznych zmianach i sposobie taniej zmiany sposoby ogrzewania domów. Społeczeństwo zostaje pozostawione samo sobie i nagle stanie przed nagłym dylematem, czym ogrzewać i za co? jacek_w, czy to co napisałeś o karach za palenie w kominku jest oparte na konkretnych przepisach (typu ustawy, dyrektywy, czy choćby ich projekty) czy na plotkach z magla? Oczywiście, że duże źródła emisji muszą się liczyć ze stopniowym zaostrzaniem norm (chociaż, z tego co wiem, a trochę siedzę w energetyce, konsolidacje typu BOT nie wynikają akurat z planów inwestycyjnych w ochronie środowiska), ale w perspektywie wielu lat nikt nikomu nie zakaże palenia w kominku czy w piecu, przynajmniej na obszarach gdzie jakość powietrza jest zadowalajaca. Według mojej wiedzy nie ma ani obecnie, ani w planach, żadnych przepisów unijnych nakazujących karać za to Kowalskich i Malinowskich. A z innych odpowiedzi wyraźnie widać, że każdy inaczej rozumie "paliwo ekologiczne", co świadczy o całym bezsensie cytowanego zapisu w planie zagospodarowania. Wracając do pytania Marzanny, obawiam się, że skoro w projekcie jest gazówka, to jeśli PINB przyśle kontrolę, mogą być problemy z odbiorem domu bez takiego ogrzewania. Brak ogrzewania gazowego prawdopodobnie kwalifikuje się jako istotne odstępstwo od projektu, wymagające zmiany pozwolenia na budowę. Z kolei ze zmianą pozwolenia mogą być problemy, nie tylko wynikające z mętnych zapisów planu, ale i z tego, że kominki chyba nie są dopuszczane jako jedyne źródło ogrzewania (było o tym już jakiś wątek, spróbuj poszukać na Forum). Więc może warto spróbować zgłosić zakończenie budowy i wierzyć że się nie przyczepią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts