jacek_w 17.11.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Tomaszu M. obecnie nie istnieją jeszcze żadne przepisy o karaniu za palenie w piecu węglem i drewnem, ale przepisy Unijne nakładają na nasz kraj po wejściu do Unii stworzenia tego prawa. Unia dała nam czas do 2007r. na storzenie takich przepisów i przygotowanie się do ich obowiązywania. Przepisy te będą obowiązujące dla firm i dla osób prywatnych. Dlatego w wszystkich nowych planach zagospodarowania przestrzennego ma znaleźć się taki zapis o zmianie używanych paliw na ekologiczne. Sejm się nie śpieszy do uchwalenia takiej ustawy, gdyż ujawnienie faktu wyznaczania kar za np. paleniem węglem w piecu byłby teraz jego unicestwieniem przez wielkie zamieszki, które wynikły z wskazania o zamiarze karania spoleczeństwa. Nasze społeczeństwo jest jeszcze za biedne, aby ten cios przeżyć. Przed wyborami do Sejmu nikt tego tematu nie podejmie. Ale pod koniec następnej kadencji Sejmu będzie to jego obowiązkiem, ale to nastąpi w 2007r. Tak samo będzie z podatkiem katastralnym (podatek zależny od wartości nieruchomości), który od 2007r. miał wejść ale z ostatnich wieści może wejść dopiero 2010r. Dlatego wszelkie wzmianki o tych podatkach i karach są mierne i okolicznościowe. Wszelkie drobne wzmianki o tych podatkach już podnosi adneralinę w społeczeństwie, a co dopiero oficjalne ich ogłoszenie. W Polsce duża część społeczeństwa używa węgiel i drewno do opalania pieców służących do ogrzewania domów. Jest to najbiedniejsza część społeczeństwa i dlatego wejście ustawy o karach dla tego spoleczeństwa będzie szokiem. To jest powód o nie ujawnianiu publicznemu tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.11.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Dzięki Jacku_w. Byłoby mi łatwiej przyjąć te niewygodne politycznie prawdy, gdybyś mógł wskazać jakieś konkretne przepisy np. dyrektywy UE (bo rozumiem, że chodzi o dyrektywę, skoro konieczna jest implementacja do polskiego systemu prawnego przez uchwalenie ustawy i to już do 2007 r.), z których wyraźnie wynika to o czym piszesz. Z tego co wiem o Unii, nakładanie obowiązków na państwa członkowskie odbywa się przez wydawanie dyrektyw i innych przepisów prawa, a nie np. przez poufne pisma do rządów czy parlamentów. A według mojej ograniczonej wiedzy nie ma przepisów unijnych zakazujących ludziom palenia w piecach, kominkach, kozach itp. węglem lub drewnem albo nakładających kary lub opłaty z tego tytułu. Stąd powyższa prośba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.11.2004 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 [quote name="A z innych odpowiedzi wyraźnie widać, że każdy inaczej rozumie "paliwo ekologiczne", co świadczy o całym bezsensie cytowanego zapisu w planie zagospodarowania. Wracając do pytania Marzanny, obawiam się, że skoro w projekcie jest gazówka, to jeśli PINB przyśle kontrolę, mogą być problemy z odbiorem domu bez takiego ogrzewania. Brak ogrzewania gazowego prawdopodobnie kwalifikuje się jako istotne odstępstwo od projektu, wymagające zmiany pozwolenia na budowę. Z pierwszym cytatem zgadzam się w 100%, jak z tego wynika nie ma definicji, stąd każdy może sobie interpretować jak chce, gorzej gdy na moją niekorzyść.Co do drugiej części to mam wątpliwości, bo wyjaśniam jeszcze raz: projekt domu przewiduje kominek, że takowy ma być o źródle ciepła jako takim nic nie wspomina, nie ma tam żadnego projektu rozprowadzania gazu. O wymogach paliwa ekologicznego jest za to mowa w warunkach zabudowy a sam zbiornik narysowany jest w projekcie zagospodarowania działki. Słyszałam o zgłaszaniu istotnych odstępstw od projektu, ale budowanego domu. Czy ktoś kiedyś występował o zmiany w projektcie zagospodarowania działki. Czy jest to jakiś strasznie ważny papier? Przecież tam niczego nie ma, żadnych rzędnych ,wymiarów, ot kilka kwadracików na większym prostokącie z opisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.11.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Czy ktoś kiedyś występował o zmiany w projektcie zagospodarowania działki. Czy jest to jakiś strasznie ważny papier? Przecież tam niczego nie ma, żadnych rzędnych ,wymiarów, ot kilka kwadracików na większym prostokącie z opisem. Hmm, w porzadnie zrobionym projekcie zagospodarowania powinny byc i rzedne i wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.11.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Marzanno, To ciekawe, że projekt milczy o sposobie ogrzewania, bo zgodnie z przepisami projekt powinien zawierać m.in. "rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń budowlanych: sanitarnych, grzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z sieciami zewnętrznymi i punkty pomiarowe, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń budowlanych; Myślę, że ewentualne problemy z PINB nie są związane z planem zagospodarowania. Jak jest coś wrysowane na planie, to moim zdaniem oznacza to, że w tym miejscu masz prawo daną rzecz (wiatę, śmietnik, zbiornik, itp.) umieścić, a nie że masz obowiązek to zbudować do chwili odbioru domu. Myślę, że mogą się czepić na podstawie przepisów o warunkach technicznych budynków: "§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące [b]piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami[/b].2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego..." Zauważ, że w ust. 2, tym, w którym "dopuszcza się", nie ma mowy o kominkach. Stąd może być wniosek, że sam kominek nie wystarczy jako źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.11.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 ............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.11.2004 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Poszukuję prawnej interpretacji "paliwo ekologiczne". Nie mogę się powoływać tylko na zdanie forumowiczów. Czy ktoś moze podać mi źródło a może jakiś link? TAK DOKŁADNIE... wszyscy wiedzą o co chodzi ale nie wiedzą jak to ująć chodzi o paliwo stałe ... nie znane mi są linki ale poszperam bo mnie to też zaciekawiło w praktyce wygląda to na gaz prąd olej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.11.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Tomaszu M. - mam już pozwolenie na budowę. Zapisano w nim: "Zatwierdzam projekt budowlany na budowę domu jednorodzinnego i zbiornika ścieków". Natomiast o gazie jest mowa w warunkach w punkcie: rodzaj inwestycji: "dom jednorodzinny wraz z przyłączami: wod.-kan, gazowym z lokalizacją butli na gaz propan-butan, budynku garażowo- gospodarczego i zbiornika ścieków". Zbiornik na gaz występuje też w planie zagospodarowania terenu, ale kominek znów w projekcie, który zatwierdzono. Zresztą wcześniej (budowę planowaliśmy kilka lat temu) chcieliśmy gazowe ogrzewanie (mało kłopotliwe, komfort grzania), ale przy obecnych cenach a naszych zarobkach jest to nóż w plecy a dom już stoi. Jak uważasz (i inni forumowicze) czy te zapisy skazują mnie na gazówkę? Czy rzeczywiście nie odbiorą mi domu z kominkiem? Każą zrobić ogrzewanie na które praktycznie mnie nie stać. Przypominam, że jest to szczere pole na obrzeżu wsi a dookoła ludziska palą gumami... jaki nóż w plecy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.11.2004 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.11.2004 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Marzanno, To ciekawe, że projekt milczy o sposobie ogrzewania, bo zgodnie z przepisami projekt powinien zawierać m.in. Zauważ, że w ust. 2, tym, w którym "dopuszcza się", nie ma mowy o kominkach. Stąd może być wniosek, że sam kominek nie wystarczy jako źródło ciepła. Co do pierwszej części postu, moja wina, nie przyjrzałam się projektowi, rzeczywiście jest mowa o gazowej instalacji grzewczej, przy czym zastanawiam się, czy istnieją projekty zakładające ogrzewanie piecem na węgiel i osobiście w to wątpię. Dodam jeszcze raz, że projekt zakłada również istnienie kominka i został z tym kominkiem zatwierdzony. Co do drugiej części odpowiedzi, w pewnym numerze Ładnego Domu (nie pamiętam którego) poświęconemu m.in. kominkom z płaszczem wodnym stwierdzono, że dopuszcza się je jako jedyne źródło ciepła traktując jak piec, no ale ja pieca chyba nie mogę ze względu na te paliwo ekologiczne. Chyba będę zmuszona zrobić tę gazówkę do odbioru a potem jak pójdę z torbami to ją zlikwidować. Wielkie dzięki wszelkim urzędnikom i państwu polskiemu, że zmusza mnie do ogrzewania gazem, jednocześnie windując niebotycznie jego ceny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 21.11.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 ............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 27.11.2004 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 [ prawo własności twojej działki nabyłaś z ograniczonymi prawami do których zaliczyć należy prawo miejscowe czyli plan miejscowy. pozdrawiam i życzę bardziej optymistycznego spojrzenia na ekologię a właśnie z powodu tego ciągłego spalania przez wszystkich śmieci w piecach i kotłach wprowadza się takie zapisy i SŁUSZNIE Niestety nie jest tak do końca, jeśli chodzi o prawo własności mojej działki. Nabyłam ją bez jakichkolwiek obwarowań, ponieważ była to ziemia rolna, przekształciłam ją na mój koszt płacąc niemałe pieniądze (duże też nie, ale dlatego, ze było nas 4 do podziału kosztów) urbaniście, który zrobił takie zapisy, jakie jemu i nam odpowiadało. Następnie gmina bez jego wiedzy (o naszej nie wspominając) podczas uchwalania zmiany planu zmieniła zapis dotyczący właśnie instalacji pieców, każąc palić paliwem ekologicznym, o czym dowiedzieliśmy się długo po fakcie, kiedy dostaliśmy odpis planu. Na nasze protesty padła odpowiedź, że teraz możemy na nowo zmieniać plan, ale i tak nie zgodzą się na inne paliwo. Nie jestem wrogiem ekologii, chętnie ogrzewałabym dom gazem, bo to nie jest uciążliwe, nie brudzi się w domu, nie wymaga składowania opału i oczywiście służy środowisku jak najbardziej. Ale jeżeli panstwo (tu gmina jako jego jeden z organów) nakłada na mnie taki obowiązek, bo jest 'proekologiczne', to powinno mi umożliwić rozwiązanie ekologiczne, chocby przez nie windowanie niebotycznie cen gazu, jego dotowanie lub cokolwiek innego. Nie sądze też, że jakiś ubogi małorolny tak sobie upodobał palenie w piecu, że nawet jakby gaz był tańszy od węgla, to nie wyrzuciłby w diabły węglarki i nie przestawiłby się na mniej kłopotliwy system. Niestety, prawa rynku są twarde. Ludzie będą palili śmieci, jeżeli im to się będzie opłacać. A stosowanie samego kija, czyli kar za zanieczyszczanie środowiska niczego nie zmieni, sprowadzi tylko do zabawy w berka, pogrywanie sobie z prawa itp. I ekologia będzie tylko dla błędnych rycerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.01.2005 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Szanowni forumowicze, jeszcze pomęczę was moim problemem. Otóż zamierzam jako ten błędny rycerz ruszyć do boju ze smokiem urzędniczym tzn. spróbować zmienić decyzję o ogrzewaniu gazem na piec na drewno. Co powinnam zrobić, jakie powinny być moje kroki i do kogo skierowane: do gminy (ona wtedy wydawała pozwolenie na budowę i nadal wydaje warunki) czy do powiatu (oni teraz wydają pozwolenia i odbiory)? Dla podsumowania mojej sytuacji: Pozwolenie na budowę. Zapisano w nim: "Zatwierdzam projekt budowlany na budowę domu jednorodzinnego i zbiornika ścieków". W warunkach o gazie jest mowa w punkcie: rodzaj inwestycji: "dom jednorodzinny wraz z przyłączami: wod.-kan, gazowym z lokalizacją butli na gaz propan-butan, budynku garażowo- gospodarczego i zbiornika ścieków". Zbiornik na gaz jest wyrysowany w projekcie zagospodarowania działki. W planie zagospodarowania przestrzeni jest mowa o wymogu zastosowania paliwa ekologicznego Jak zadziałać wobec powyższego? Co należałoby zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Marzanno, z braku dostępu do źródła podam Ci trop - jako ekologiczne uznawane są piece o wysokiej sprawności spalania. Jak doczytam, to Ci powiem dokładnie - parametry i źródło.PozdrawiamBabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 03.02.2005 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Marzanno, z braku dostępu do źródła podam Ci trop - jako ekologiczne uznawane są piece o wysokiej sprawności spalania. Jak doczytam, to Ci powiem dokładnie - parametry i źródło. Pozdrawiam BabaB Mogłabyś więcej info? Będę bardzo wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.02.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Piece lub paleniska opalane drewnem sa ekologiczne . W wielu krajach np Niemcy Austria Czechy stosowane sa paleniska o wysokiej sprawnosci ok 90% [tzw biopaleniska] . W tamtych krajach sa CECHY skupiajace ZDUNÓW i taka głupota jak wymuszanie intalowania piecy na gaz ziemny jako "jedyne słuszne ekiologicznie " jest awykonalne. Napewno w zamyśle Rady Gminy ustalajacej zapis o "ekologicznym " paliwie było wykluczenie opalania weglem lub bardzo popularnym ostatnio MIAŁEM . Jeśli znajde wolny czas to postaramsie zdobyc przepisy z krajów "starej UE" o paleniskach na drewno. pozdrawiam mistrz zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Marzanna, przepraszam, że nie odpowiadałam tak długo. Dogrzebałam się do definicji "Paliwem ekologicznym" nazywane jest paliwo z surowców odnawialnych, np słoma czy wierzba energetyczna. Drewno też odnawialne , więc raczej się zakwalifikuje. Podejrzewam jednak, że gminie chodzi nie tyle o rodzaj paliwa, co ograniczenie emisji szkodliwych substancji, czyli ja bym stawiała raczej na urządzenia. Oto są np warunki otrzymania dofinansowania z funduszy UE przy zmianie kotła na "ekologiczny" , w przypadku kotłów na paliwa stałe trzeba przedstawić: - DTR kotła z określeniem parametrów dopuszczalnych do spalania paliw stałych (???) - zaświadczenie z Instytucji posiadającej certyfikat Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji, potwierdzające warunki ekologicznego spalania w danym typie pieca w tym gwarantowany wskaźnik emisji pyłu poniżej 60g/GJ Podejrzewam, że najistotniejsza jest informacja dotycząca poziomu emisji pyłu. Zobacz, czy piec który posiadasz (zamierzasz kupić) ma przyzany Znak Ekologiczny lub Europejski Znak Ekologiczny. Kotły spełniające normy powinny mieć Świadectwo Badań na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego. Takie certyfikaty wydawane są też dla kominków. Takie informacje wystarczają przy uzyskaniu dopłat UE, powinny być wystarczające i dla gminy. Na stronie http://www.pcbc.gov.pl/index1.htm znajdziesz spis aktów prawnych związanych z certyfikacja w dziedzinie ekologii m.in. (niestety, tu sporo czytania) To na razie tyle, mogę pogrzebać głębiej BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 18.04.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Odgrzewam bo mam podobny problem.W planie zagospodarowania jest napisane: "Zaopatrzenie w ciepło ze źródeł indywidualnych. Dla ochrony powietrza atmosferycznego należy stosować ogrzewanie olejem opałowym, gazowe lub elektryczne".I co to za zapis?? Czy w tym przypadku można ogrzewać dom piecem na ekogroszek, albo ziarna zbóż?? I czy kluczowe jest tutaj "dla ochrony powietrza"?Proszę fachowców o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 18.04.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Odgrzewam bo mam podobny problem. W planie zagospodarowania jest napisane: "Zaopatrzenie w ciepło ze źródeł indywidualnych. Dla ochrony powietrza atmosferycznego należy stosować ogrzewanie olejem opałowym, gazowe lub elektryczne". I co to za zapis?? Czy w tym przypadku można ogrzewać dom piecem na ekogroszek, albo ziarna zbóż?? I czy kluczowe jest tutaj "dla ochrony powietrza"? Proszę fachowców o pomoc. Hm my też mamy podobny zapis Nie wiem czy można eko-groszek, bo w naszym planie jest paliwo o niskiej zawartości siarki a to jest właśnie eko-groszek. Musisz zadzwonić do Gminy i się spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 19.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Odgrzewam bo mam podobny problem. W planie zagospodarowania jest napisane: "Zaopatrzenie w ciepło ze źródeł indywidualnych. Dla ochrony powietrza atmosferycznego należy stosować ogrzewanie olejem opałowym, gazowe lub elektryczne". I co to za zapis?? Czy w tym przypadku można ogrzewać dom piecem na ekogroszek, albo ziarna zbóż?? I czy kluczowe jest tutaj "dla ochrony powietrza"? Proszę fachowców o pomoc. Zapis jest conajmniej ... "ciekawy". Tyle że nie ma żadnej wątpliwości czym można ogrzewać. Kluczowe nie jest "dla ochrony powietrza", ponieważ nie ma tu zapisu typu "w szczególności stosowac...". Jest napisane prosto i wyraźnie: ogrzewanie olejem opałowym, gazowe lub elektryczne. Czyli dopuszczone są te trzy sposoby ogrzewania - koniec kropka. NIe eko-gorszek, nie ziarna zbóż. Oddzielną kwastią jest zasadnośc stwierdzenia, że ogrzewanie olejem opałowym jest stosowane "dla ochrony powietrza atmosferycznego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts