Gość Liotrek Pesiak 05.02.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Dobry wieczór Mam pytanie związane z zasilaniem lampy ściennej (kinkietowej). Otóż, interesuje mnie model analogiczny do załączonego poniżej: Niestety, zakładam, iż domyślnie ma on być podłączony do włącznika światła (przewód zasilający jest niewidoczny dla użytkownika). Chciałbym jednak, aby lampa ta była podłączona do gniazdka elektrycznego. Czy istnieje możliwość "dorobienia" tej lampie przewodu z wtyczką, która będzie podłączana w interesujący mnie sposób? Z góry dziękuję za odpowiedź & przepraszam za kłopot! Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 06.02.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Czy mam rozumieć, że planowane przeze mnie przedsięwzięcie jest niemożliwe do zrealizowania? A może niejasno się wyraziłem? ;/ Tak czy inaczej będę wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 06.02.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Podejrzewam że lampa pod osłoną na złączkę do podłączenia przewodów. Więc pewnie wystarczy podłączyć tam kabel zakończony wtyczką. Oczywiście dochodzi kwestia estetyki kabla i jego wyprowadzenia z obudowy. O ile właściwie zrozumiałem problem, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Nie ma najmniejszego problemu na wykonanie czegoś takiego Wewnątrz takiej oprawki jest kostka. Do tej kostki podłączasz przewód zasilania niebieski do niebieskiego, czarny lub brązowy do takiego samego w lampce. Na przewodzie montujesz włącznik i wtyczkę - lub kupujesz odpowiedni odcinek przewodu z wtyczką i włącznikiem już zamontowanym:) Zawieszasz na haczyku i gotowe. Bardzo często jest możliwość takiej opcji - lampy tego typu są przewidziane do takich działań - nie musi konkretnie wystawać tylko przewód ze ściany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jeszcze znalazłem taki filmik jest na pewno pomocny w tym co planujesz(jeśli oczywiście masz już przewód o odpowiedniej długości a nie posiada włącznika a na tym filmie Coś co jest dokładnie 100% tego czego szukasz. tylko z innym kinkietem. Pozdrawiam i życzę twórczego działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Coś co jest dokładnie 100% tego czego szukasz.https://www.youtube.com/watch?v=17TfAS-OygE tylko z innym kinkietem. Pozdrawiam i życzę twórczego działania Człowieku, opanuj się. Ten Twój filmik wyraźnie pokazuje, że lampka jest w I klasie ochronności, a Ty proponujesz założenie wtyczki i przewodu 2-żyłowego. Litości! Panie, strzeż nas przed takimi "elektrykami" PS. A dodawanie komentarzy do tego filmu jest wyłączone. Gość wiedział, że dostanie joby za coś takiego! Film został zgłoszony jako niebezpieczna "porada" dla ewentualnych nieświadomych naśladowców. Edytowane 7 Lutego 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 07.02.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Dziękuję zarówno za rady jak i przestrogi Teraz już podołam! W razie, gdyby ktoś jeszcze chciał mi jakoś doradzić, oczywiście z chęcią przeczytam Udanego wieczoru Wam wszystkim! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Tak, należy sprawdzić, jakie symbole widnieją na nalepce wewnętrznej strony obudowy lampki, a dopiero później zastanawiać się, JAK ją podłączyć.To jest podstawa ochrony przeciwporażeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 08.02.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Pozwólcie, że zadam jeszcze jedno pytanie... Czy mogę podłączyć włącznik/wyłącznik światła do przewodu trójżyłowego? Jeśli tak, to będę niezmiernie wdzięczny za choćby zdjęcie zestawu przewód+włącznik dla tego wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.02.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Tak, można.Obostrzenia takiego układu to :- by były rozłączane oba przewody robocze (L i N) ze względu na możliwość podłączania do różnych gniazd, w których faza może być raz z lewej, raz z prawej strony. Mowa oczywiście o wyłączniku.- trzyzacskowa wtyczka lampki MUSI być podłączana do gniazda posiadającego styk/bolec ochronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 09.02.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Czyli mam rozumieć, że przez sam wyłącznik nie przechodzi przewód PE? Jeżeli tak, to jak go puścić, by wszystko wyglądało schludnie? Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.02.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Dlaczego nie przechodzi ?Jeżeli jest na tyle miejsca, by (bez przecinania) ułożyć go wzdłuż wewnątrz łącznika, to po problemie. Edytowane 9 Lutego 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 10.02.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Okej, dzięki za informację- teraz chyba jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts