Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty ażurowe

Recommended Posts

W tamtym roku miałem robiona kostkę pod domem i dwa pasy z ażurow ok 40m dłuości. Wszystko jest w porządku nie mam nic do zarzucenia, porządna podbudowa z piasku i cementu, zagęszczanie itd, na kostce nic się nie robi, jeżdżą tylko osobowki. Jedynie na odcinku 10m zauważyłem, że ziemia pomiędzy azurami jest wyżej o jakiś 1cm od nich, raczej małe szanse że mróz podniósł ziemię do góry?

Zakładając że się zapadły, zgłaszać na wiosnę, lato do wykonawcy albo je wyrównał czy zostawić? Więcej nie opadnie?

W tamtym roku miałem robiona kostkę pod domem i dwa pasy z ażurow ok 40m dłuości. Wszystko jest w porządku nie mam nic do zarzucenia, porządna podbudowa z piasku i cementu, zagęszczanie itd, na kostce nic się nie robi, jeżdżą tylko osobowki. Jedynie na odcinku 10m zauważyłem, że ziemia pomiędzy azurami jest wyżej o jakiś 1cm od nich, raczej małe szanse że mróz podniósł ziemię do góry?

Zakładając że się zapadły, zgłaszać na wiosnę, lato do wykonawcy albo je wyrównał czy zostawić? Więcej nie opadnie?

Wieszcz co jest podstawą tego że droga będzie służyć wiele lat? Jej SZCZELNOŚĆ czyli nic pod nawierzchnię nie może się dostawać z góry nawierzchni a im więcej wody się pod nią dostaje tym bardziej podłoże jest niszczone a płyty będą osiadać. Przez ażury woda dostaje się do podbudowy nasącza ją i cement i do tego dochodzi mróz i pięknie rozsadza podbudowę i tak stopniowo co zimę jak rdza stal. :D

Jeszcze przy kostce to osiadanie nie jest tak widoczne bo kostki mają małą powierzchnię ale przy płytach będzie to widoczne bardziej bo ich wymiary są większe. Za jakiś czas będziesz musiał to poprawiać :D

Edytowane przez olo75