Patryk Woźniak 05.02.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Dzień dobry. Jestem tutaj całkowicie nowy, kompletnie nie zam się na budowaniu ale potrzebuję rady. Posiadam dosyć stary dom. Ok. 10 lat temu został ocieplony styropianem. Teraz stan kleju jest zły. Widać prześwity styropianu, jest dużo nierówności. Dlatego chciałbym dowiedzieć się:Czy mogę nałożyć na to po prostu nową kleju i Wyrównać? Pracę zamierzam wykonać wiosną. I mam jeszcze jedno pytanie: Jak mogę poprawić wygląd tej elewacji tanim kosztem? Nie mówię tutaj o malowaniu czy naklejania czegokolwiek bo po prostu nie mam na to pieniędzy. Chodzi mi o względne wyrównanie powierzchni. Czy np. sprawdziłby się podkład gruntujacy?Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 06.02.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Witam,Trudno cokolwiek napisać bez oglądnięcia elewacji. Proszę o kilka zdjęć elewacji, takich z bliska , żeby było widać stan podłoża.Na podstawie informacji obawiam się, że wymagane by było oczyszczenie podłoża do gołego styropianu, następnie zagruntowanie go i wtedy nałożenie nowej warstwy zbrojonej. Nie ryzykowałbym nakładania nowej warstwy i dalej tynku na tak słabym podłożu:( Duże ryzyko odspojenia się wszystkiego. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk Woźniak 06.02.2019 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jak widać nie wygląda to dobrze. Nie zależy mi na osiągnięciu jakiegoś super efekty estetycznego ale chciałbym to poprawić. Nie ukrywam, że kwestie finansowe mają tutaj duże znaczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk Woźniak 06.02.2019 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Widzę że zdjęcia się nie dodały. Spróbuję to naprawić https://m.fotosik.pl/zdjecie/6b3ca9d0264410f5 https://m.fotosik.pl/zdjecie/adc511db1009ed48 https://m.fotosik.pl/zdjecie/51d59d64f711c9bd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 06.02.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Witam,Wygląda to strasznie:(. W tym momencie należało by sprawdzić jak warstwa trzyma się styropianu i czy nie kruszy się. Jeśli jest dość mocno przytwierdzona, nie pyli się i nie kruszy to można by było ją zostawić. Ważne, żeby zastosować dobry grunt głębokopenetrujący np. FAST GRUNT G żeby wzmocnić całość podłoża. Dalej to już standardowe procedury, czyli warstwa zbrojona, grunt i tynk.Jeszcze jedno wg mnie warto by bylo sprawdzić jak zamocowany jest również sam styropian. czy trzyma się mocno, jak byl klejony, ile kleju itd. Szkoda, żeby po zrobienie całej elewacji okazało się, że zacznie pękać bo styropian ledwo się trzymał na dwóch plackach.Jeśli okazało by się, że płyty klawiszują i słabo się trzymają to dodatkowo należało by je wzmocnić np. klejem PU wstrzykiwanym pod płyty. Robota trochę żmudna ale niestety niezbędna w tego typu przypadkach. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk Woźniak 06.02.2019 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Dziękuję za odpowiedź.Ze względu na to, że kompletnie się na tym nie znam pozwoli Pan, że jeszcze dopytam.1.Generalnie wartstwa dobrze trzyma się styropianu, jest jednak jedno niezbyt duże miejsce gdzie widać kruszenie się. Czy w takim przypadku należałoby ściągnąć w tym miejscu tą warstwę do samego styropianu i nałożyć ją całkowicie na nowo?2.Czy dobrze zrozumiałem, że po zagruntowaniu powierzchni polecanym przez Pana gruntem mogę nakładać nową warstwę kleju +siatkę? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 07.02.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 WitamJeśli stary klej jest miejscowo słaby i kruszy się należy go usunąć, gdyż będzie obniżał w tym miejscu przyczepność nowej warstwy. Krótko mówią w tym miejscu po nałożeniu nowej warstwy siatki i tynku mogło by nastąpić miejscowe odspojenie wszystkich warstw.Co do drugiego pytania odpowiem, że TAK po zagruntowaniu całości musi Pan wykonać nową warstwę zbrojoną z dobrą siatką.Proszę zwrócić uwagę na sposób wykonania warstwy zbrojonej, żeby zachować minimalna grubość 3mm i dokładnie zatopić siatkę. Jest to jeden z ważniejszych elementów w całym procesie. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts