Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rura w ziemi odprow. wod? z rynny powinna by? ocieplona?

ANKAWE

Recommended Posts

Rura do szamba odprowadzająca ścieki z domu nie musi być ocieplona(ścieki są ciepłe).Jeśli chodzi o rynnę z dachu to obowiązkowo musi być wykonane ocieplenie,ponieważ woda z dachu może mieć temperaturę około 0*C i w połączeniu z zamarźniętą ziemią może zapchać odpływ do szamba.A właściwie dlaczego odpływ wody opadowej do szamba ,nie lepiej puścić jej na działkę?

Witam,

Wg mnie nie ma potrzeby ocieplania rur odprowadzajacych wode z rynien. U siebie tego nie robilem. Rury - zwykle, szare, kanalizacyjne fi100 - zakopane sa na glebokosci 40-50 cm i odprowadzaja wode do studni chlonnej. Natomiast nie odporowadzalbym wody z rynien do szamba. Z jednodobych opadow z dachu ok 250 m2 moze splynac ok 10 m3 wody co zapelni cale szambo

Pozdrowienia

Czy odcinek rury zakopanej w ziemi (2m) odprowadzający wodę z rynny do szamba powinien być ocieplony? Jeżeli tak to czym? Czy może być użyta rura ta sama co w systemie rynnowym czy musi być to rura kanalizacyjna?

Nie.

Nie ociepla się takiej rury.

Srednica tej rury nie powinna być mniejsza niż użytych w systemie rynnowym i nie ważne z jakiego materiału jest rura.

Po pierwsze - nie widzę sensu w ocieplaniu rury. Należy zachować tylko spad a woda sama spłynie.

Wątpliwa jest dla mnie natomiast legalność realizacji Twojego pomysłu. Nawet jeśli szambo masz podłączone do kanalizacji (a nie tzw. szambo dziurawe) to i tak nie wolno zrzucać tam wód opadowych.

Oczyszczanie ścieków zbyt drogo kosztuje by jeszcze powiększać masę zrzucanych ścieków o deszczówkę.

Poczytaj swoją umowę z Przedsiębiorstwem Kanalizacyjnym.

Istnieją dwa autonomiczne systemy kanalizacji: burzowa i ściekowa.

Każda służy oczywiście dla odprowadzenia czegoś innego.

Gdyby jednak "jakimś cudem" deszczówka z tej kamienicy była odprowadzana do kanalizacji ściekowej to nie jest to w żadnym bądź razie przyzwoleniem dla innych.

Przypomne ponownie - poczytaj umowę.

Ps. a może to właśnie do "burzówki" w Twojej ulicy chcesz podpiąć zarówno szambo jak i rynny?

Niestety ale jest to dość powszechne. Na mojej ulicy też da się wyczuć "smrodek" wydobywający się z kratek kanalizacji burzowej z poboczy jezdni. Rozcięczenie zawartości szamba deszczówką ma w zamyśle właścicieli tych szamb zmniejszyć uciążliwości zapachowe i utrudnić wykrycie podłączenia.

Właśnie przypomniał mi się pewien grill na którym byłem przed dwoma laty u znajomych.

Ci znajomi także mają taki "system naczyń połączonych" w którym rynny są doprowadzone pod ziemią aż do szamba by (jak już uprzednio pisałem) rozcieńczyć ścieki przed wyprowadzeniem ich do jakiegoś rowu.

Było piękne, słoneczne popołudnie a następnie ciepły wieczór który spędziliśmy na tarasie przed domem zaciągając w nozdrza zapach smażonych kiełbasek, żeberek, łopatki oraz zawartości szamba które „capiło” na najbliższą okolicę z rynien.....

A u nas zażądał ocieplenia rur odprowadzających deszczówkę do zbiornika - urząd wydający pozwolene na budowę :o kazali skorygować projekt naszemu architektowi, podać dokładną głębokość na które te rury miały przebiegać i skończyło się na tym, że musieliśmy te rury obsypać keramzytem, co tanie nie było. I teraz czytam, że to było bez sensu??? Co czego się nas ten urząd przyczepił?

nie rozumiem... :-?

Wowka ma rację, przepisy (ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków) zabraniają odprowadzania deszczówki do kanalizacji sanitarnej. Co nie przeszkadza, że są w wielu miastach miejsca, gdzie nie da się być w zgodzie z prawem, bo brak odrębnej kanalizacji burzowej.