Gość oczyszczalnia 01.11.2004 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Mając kawałek ogródka lub parkingu można zastosować skrzynie do wody deszczowej firmy WAVIN, system AZURA. System magazynuje wode i rozsącza w gruncie. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.11.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 A czy ktoś z Was praktykował odprowadzenie wody z rynien do studni kopanej? Jako taki rezerwuar wody bo latem potrafi jej zabraknąć w studni wtedy taka nałapana z letniej burzy deszczówka jak znalazł. Jakieś za i przeciw? Hmmm tylko czy to sie w naszej porze deszczowej nie będzie przelewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 A może chodzi o kanalizację ogólnospławną / tj. bytowo-gospodarcza+deszczowa/? Wtedy można wody opadowe tam odprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 11.04.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Witam, Wg mnie nie ma potrzeby ocieplania rur odprowadzajacych wode z rynien. U siebie tego nie robilem. Rury - zwykle, szare, kanalizacyjne fi100 - zakopane sa na glebokosci 40-50 cm i odprowadzaja wode do studni chlonnej. Natomiast nie odporowadzalbym wody z rynien do szamba. Z jednodobych opadow z dachu ok 250 m2 moze splynac ok 10 m3 wody co zapelni cale szambo Pozdrowienia Witam, Planuję rozprowadzić wodę z rynien poprzez drenaż rozsšczajšcy (takie żółte karbowane rury w kręgu). Na jakiej glebokoci zakopać rury i jakiej długoci? Czy nie powinny być jednak poniżej strefy przemarzania? Z drugiej strony jak teraz wykopałem taki dół - 1,2 m - to pokazała się woda i dren, który włania na wiosnę ma być najbardziej przydatny, może nie spełnić swojej roli. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twin 11.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 miałem taką sytuację, a więc troche moich spostrzezen po kolei:1. oczywiście jest to chyba "legalne inaczej" co nie zmienia faktu ze wiekszosc tak ma (jak wiekszosc rzeczy w tym kraju)2. jezeli do szamba i potem do deszczowki, to sie szambo nie zapycha, zwroc tylko uwage do ktorego kregu (jezeli jest ich kilka) - jak do pierwszego, to czasem te kanaly miedzy kregami sie jednak zapychaja, i wtedy moze ci wybijac w lazience3. nie mialem ocieplonej, co prawda byl to niewielki kawaleki - nic nie zamarzalo - po pierwsze jezeli pada deszcz, musi miec nieujemna temperature, a czy widziales kiedys zamarznieta szybko plynaca wode?4. odprowadzanie na zamkniete podworko faktycznie konczy sie potopem i zalaniem piwnic (pewnie sa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 19.04.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Podczepię się pod ten wątek z podobnym problemem i pytaniem o sens instalacji, która mi się nasunęła. Chciałbym odprowadzać deszczówkę do gruntu, ale bez studni chłonnej (z różnych względów nie mogę jej już zakopać).Otóż mam w planie odprowadzić wodę z rynien do studzienek drenarskich (np Pipelife 2m z zasobnikiem 70 litrów) za pomocą zwykłych rur PCV fi 100, a ze studzienek poprowadzić po 3 rury drenarskie wgłąb działki (po 4 metry każda rura - w sumie 12 metrów na każdą studzienkę. Rury drenarskie oczywiście w geowłókninie, tłuczeń i te sprawy. Układ takie jednorazowo może przyjąć ponad 5 metrów sześciennych wodyCo sądzicie o takiem rozwiązaniu?A może jakiś inny pomysł na rozprowadzenie wody w gruncie? Nie ma niestety żadnego rowu melioracyjnego, ani tym bardziej kanalizacji burzowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 19.04.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Istnieją dwa autonomiczne systemy kanalizacji: burzowa i ściekowa. Każda służy oczywiście dla odprowadzenia czegoś innego. Jest jeszcze trzeci system tzw. kanalizacja ogólnospławna, obecnie już niezbyt często spotykany. W tym systemie ścieki i deszczówka płyną tymi samymi rurami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts