Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rura w ziemi odprow. wod? z rynny powinna by? ocieplona?

ANKAWE

Recommended Posts

A czy ktoś z Was praktykował odprowadzenie wody z rynien do studni kopanej? Jako taki rezerwuar wody bo latem potrafi jej zabraknąć w studni wtedy taka nałapana z letniej burzy deszczówka jak znalazł.

Jakieś za i przeciw?

Hmmm tylko czy to sie w naszej porze deszczowej nie będzie przelewać?

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
Witam,

Wg mnie nie ma potrzeby ocieplania rur odprowadzajacych wode z rynien. U siebie tego nie robilem. Rury - zwykle, szare, kanalizacyjne fi100 - zakopane sa na glebokosci 40-50 cm i odprowadzaja wode do studni chlonnej. Natomiast nie odporowadzalbym wody z rynien do szamba. Z jednodobych opadow z dachu ok 250 m2 moze splynac ok 10 m3 wody co zapelni cale szambo

Pozdrowienia

Witam,

Planuję rozprowadzić wodę z rynien poprzez drenaż rozsšczajšcy (takie żółte karbowane rury w kręgu). Na jakiej glebokoœci zakopać rury i jakiej długoœci? Czy nie powinny być jednak poniżej strefy przemarzania? Z drugiej strony jak teraz wykopałem taki dół - 1,2 m - to pokazała się woda i dren, który właœnia na wiosnę ma być najbardziej przydatny, może nie spełnić swojej roli.

Pzdr

miałem taką sytuację, a więc troche moich spostrzezen po kolei:

1. oczywiście jest to chyba "legalne inaczej" co nie zmienia faktu ze wiekszosc tak ma (jak wiekszosc rzeczy w tym kraju)

2. jezeli do szamba i potem do deszczowki, to sie szambo nie zapycha, zwroc tylko uwage do ktorego kregu (jezeli jest ich kilka) - jak do pierwszego, to czasem te kanaly miedzy kregami sie jednak zapychaja, i wtedy moze ci wybijac w lazience

3. nie mialem ocieplonej, co prawda byl to niewielki kawaleki - nic nie zamarzalo - po pierwsze jezeli pada deszcz, musi miec nieujemna temperature, a czy widziales kiedys zamarznieta szybko plynaca wode?

4. odprowadzanie na zamkniete podworko faktycznie konczy sie potopem i zalaniem piwnic (pewnie sa)

• 2 weeks później...

Podczepię się pod ten wątek z podobnym problemem i pytaniem o sens instalacji, która mi się nasunęła. Chciałbym odprowadzać deszczówkę do gruntu, ale bez studni chłonnej (z różnych względów nie mogę jej już zakopać).

Otóż mam w planie odprowadzić wodę z rynien do studzienek drenarskich (np Pipelife 2m z zasobnikiem 70 litrów) za pomocą zwykłych rur PCV fi 100, a ze studzienek poprowadzić po 3 rury drenarskie wgłąb działki (po 4 metry każda rura - w sumie 12 metrów na każdą studzienkę. Rury drenarskie oczywiście w geowłókninie, tłuczeń i te sprawy. Układ takie jednorazowo może przyjąć ponad 5 metrów sześciennych wody

Co sądzicie o takiem rozwiązaniu?

A może jakiś inny pomysł na rozprowadzenie wody w gruncie? Nie ma niestety żadnego rowu melioracyjnego, ani tym bardziej kanalizacji burzowej.

Istnieją dwa autonomiczne systemy kanalizacji: burzowa i ściekowa.

Każda służy oczywiście dla odprowadzenia czegoś innego.

Jest jeszcze trzeci system tzw. kanalizacja ogólnospławna, obecnie już

niezbyt często spotykany. W tym systemie ścieki i deszczówka płyną tymi samymi rurami.