Stermaj 09.02.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) W świetle informacji że ta folia tam jest (a to pisała autorka tematu że ona była) to faktycznie w tym przypadku nie ma ona wpływu na powstawanie wody w warstwie ocieplenia. Dlatego zwróciłem uwagę żeby czytał uważniej bo rozmawiając o problemie zakładam że rozmówca uwzględnił wszystkie informacje jakie autorka przekazała. Okazuje się ze jednak nie uwzględnił a "specjalna folia" jako paroizolacja to bzdura (pomijam folie paro przepuszczalne z dziurkami) . Innymi słowy folia przed wełną była może nie "specjalna" ale była i swoją funkcję spełniała a mimo to woda się skraplała w ociepleniu. Więc co mogło być przyczyną tego skraplania? 1. zbyt cienka izolacja termiczna 2. brak wentylacji przestrzeni między wełną a papą Oj nie bądź taki zacietrzewiony i troszkę wyluzuj. Sprawa polega na dobrym doradztwie w sposób nie budzący wątpliwości. Twoje wpisy nie świadczą o tym, choć zapewne chcesz dobrze doradzić. Co do paroizolacji "folii", która była, jeśli uważasz, że była dobrze wykonana, czyli szczelna, to skąd wzięła się woda nad folią. Moja opinia jest taka, że była wykonana niedokładnie i nie spełniała swojej roli. Nawet jakby nad nią nie było termoizolacji, to nie powinna zbierać się woda na folii od strony dachu a pod folią od strony boazerii. Załóż sobie reklamówkę na głowę i obwiąż koło szyi i zobacz, gdzie skrapla się para z wydychanego powietrza, na zewnątrz reklamówki czy w środku. Brak wentylacji, o czym piszesz, jedynie pogarszał sprawę przy złej paroizolacji. Co do folii "specjalnej". Niektóre folie zawierają pory, małe otworki, wynikające ze złej technologii lub z tego, że przeznaczenie tej folii tego nie wymaga, aby była 100% szczelna. Dlatego pisałem o folii "specjalnej", czyli szczelnej. Edytowane 9 Lutego 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
An__ia 10.02.2019 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 W tym temacie wydaje mi sie, że wszystko zrozumiałam. Za co bardzo dziękuję. Tylko, że mój mąż uparcie twierdzi, że taka ilość kominków (4 na calosci dachu) jest wystarczająca, bo jak on twierdzi "dziury na kominki są na wylot i powietrze dostaje się pod i nad deskami. Czyli nad krokwia i pod krokwia. Jak mu powiedziałam, że Panowie daliby więcej kominków to on na to, iż " nie widziałem jeszcze dachu z czternastoma kominkami wentylacyjnymi".. Ja mu, że zamiast kominków można zrobić te wyloty w ścianach. Dom jest budowany prawdopodobnie z cegly i kamienia ( kupilimy ocieplony i otynkowany ). Mąż obawia sie niby, że jak on zacznie wykuwac te otwory wentylacyjne to materiał domu zacznie sie sypac :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
An__ia 10.02.2019 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Mam wrażenie, że wymyśla. Pytanie mam jeszcze odnośnie okna dachowego. Chcielibyśmy wstawić na tym niższym dachu okno. Jak wyczytałam na internecie,napisane było, iż żeby wstawić takie oknonmusi tez byc jakiś konkretny minimalny spad .Pan dekarz od kominków stwierdził, że nie widzi problemu by wstawić, a mnie się wydaje, że jednak jest tam za mały spad i moze byc cos nie tak. Nie chcialabym wydawac pieniedzy na okno dachowe, ktore okaże się, że nie da się wstawić. Albo dekarz wstawi na siłę, a potem będą tylko problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.02.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 (edytowane) Można wstawić okno , dorabiając korytko ocieplone ze spadkiem. Są gotowe, ale drogawe. Jan Co do wentylacji to można nawiercić krokwie pod deskami i wystarczą 3-4 kominki, Edytowane 10 Lutego 2019 przez Jan P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
An__ia 13.02.2019 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts