cezary.pl 17.04.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Kominek odpuść sobie. W technologi budowy domu, którą wybrałeś brak jest akumulacji. Jak napalisz w kominku będzie momentalnie ciepło, a przy małym zapotrzebowaniu na nie przegrzewać będziesz dom.Nie spotkałem się z kominkami o mocy 2,5 kW, a taki byłby dla Ciebie w sam raz przy -20* C mrozach.Myślę że Atlanic'y wszędzie. Dodatkowo klima w salonie. Klima szumi i robi wiatr. Wiem bo mam. Jest to proteza ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emlem 18.04.2019 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Dzięki. Mam możliwość kupić tez pompę ciepła powietrze woda Blaupunkt Osaka 6 w cenie 6000zl zupełnie nową. Czy warto zainteresować się tym tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.04.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) @emlemPompa ciepła jest o wiele lepszą inwestycją niż kominek. Zapytaj o nią w wątkach o PC. PS. Taką pompę i w tej cenie, to chapsnąłbym jak pies muchę.Trochę za duża na Twój dom, ale z małym buforem z wężownicą do CWU byłaby dobrym rozwiązaniem. Oczywiście ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez cezary.pl ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaywnaStodoła 02.05.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Dzięki. Mam możliwość kupić tez pompę ciepła powietrze woda Blaupunkt Osaka 6 w cenie 6000zl zupełnie nową. Czy warto zainteresować się tym tematem? Witam serdecznie, Ja również buduję szkielet i zdecydowałem się na maty grzejne na podczerwień sufit + podłoga (dom ok. 150m2, parter i użytkowe poddasze) a jeśli chodzi o ogrzewanie CWU to pompa ciepła typu split. Do tego wszystkiego będą podpięte panele PV Analizowałem bardzo długo za i przeciw i rozwiązanie z pompą ciepła do CO się nam nie kalkulowało, ponieważ do pompy należy jeszcze doliczyć koszty instalacji ogrzewania podłogowego a ta z całym osprzętem oraz robocizną to dodatkowy koszt kilkunastu tysięcy złotych (biorę pod uwagę tylko dobrej jakości osprzęt). Dodatkowo tak jak kolega wcześniej podpowiedział szkielet bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko się wychładza więc kominek sobie odpuść, bo nie jesteś go w stanie kontrolować tak jak pompy czy mat. Dodatkowo przypilnuj przy montażu domu firmę,która Ci to będzie stawiać żeby bardzo dobrze łączyli folię paroizolacyjną, bo przez szczeliny w folii może uciekać bardzo dużo ciepła. Właściwa izolacja jest w szkielecie najważniejszym elementem. Napisałeś że będziesz używał do ocieplenia wełny mineralnej, nie zastanawiałeś się nad pianką do ocieplenia? Żeby wełna spełniała swoją funkcję to musi być bardzo dokładnie ułożona i przycięta (2cm więcej z każdej strony), w innym wypadku osiądzie i będzie przepuszczać ciepło. Trochę się rozpisałem ale sam przez ponad rok szukałem informacji na wykładach, w internecie nad budową domu szkieletowego i jeśli zagłębisz się w temat do zobaczysz że temat jest szeroki jak diabli, więc im więcej ludzi będzie się dzieliło informacjami tym będziemy budowali taniej i cieplej:) A i jeszcze jedno na koniec, jeśli jeszcze masz wybór to używaj płyt MFP zamiast OSB, MFP jest praktycznie w tej samej cenie a czasami nawet ciut tańsza a w każdym calu jest lepsza niż OSB Dobra to tyle, jak coś to zachęcam do rozmowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazuya26 04.05.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Pozwolę sobie odświeżyć temat. A zatem czy w dobrze ocieplonym parterowym domu 85m2 w technologii szkieletowej na stropie Crawl Space ogrzewanie konwektorami Atlantic + kominek + klimatyzacja ma sens? Jeśli tak to jaka klimatyzacja? Czy w ogóle może z niej zrezygnować i wybrać wyłącznie konwektory + kominek? Witam Sam już chciałem podbić ten temat dlatego że też interesuje mnie domek parterowy o niewiele większej powierzchni. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 08.05.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 pompa ciepła jest dobrym rozwiązaniem. Warto nad takim rozwiązaniem się zastanowić. Do tego ogrzewanie podłogowe i mamy wygodę podczas użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojBronx 31.12.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Emlem, jakie decyzje zostały podjęte? Będziemy budować domek szkieletowy na podstawie tego samego projektu, tylko zmodyfikowanego na ciut większy, no i mam teraz podobną rozkminę jak ugryźć ogrzewanie. Gazu u nas nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojBronx 31.12.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Ja również buduję szkielet i zdecydowałem się na maty grzejne na podczerwień sufit + podłoga (dom ok. 150m2, parter i użytkowe poddasze) a jeśli chodzi o ogrzewanie CWU to pompa ciepła typu split. Do tego wszystkiego będą podpięte panele PV Czy już zbudowaliście swoją chałupkę? Jak sprawuje się podczerwień? Też rozważam takie rozwiązanie, tylko chciałbym się przekonać "naskórnie" jak odczuwalne jest takie ciepło. Szukam kogoś w okolicach Bielska-Białej kto mógłby zaprezentować takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.06.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Podbijam Rownież myślę nad konwektorami, tylko chcialbym coś ładniejszego niz F119 (i podobne) i nie nagrzewającego się tak mocno i nie strzelającego.Coś jak wyższe modele atlantica, znacie innych producentów godnych polecenia?I dodatkowo splicik w salonie i w łazienkach i wiatrołapie kable grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts