Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie wybrać w 2019 - dom szkieletowy parterowy 85m

emlem

Recommended Posts

Kominek odpuść sobie. W technologi budowy domu, którą wybrałeś brak jest akumulacji. Jak napalisz w kominku będzie momentalnie ciepło, a przy małym zapotrzebowaniu na nie przegrzewać będziesz dom.

Nie spotkałem się z kominkami o mocy 2,5 kW, a taki byłby dla Ciebie w sam raz przy -20* C mrozach.

Myślę że Atlanic'y wszędzie. Dodatkowo klima w salonie. Klima szumi i robi wiatr. Wiem bo mam. Jest to proteza ogrzewania.

@emlem

Pompa ciepła jest o wiele lepszą inwestycją niż kominek. Zapytaj o nią w wątkach o PC.

PS. Taką pompę i w tej cenie, to chapsnąłbym jak pies muchę.

Trochę za duża na Twój dom, ale z małym buforem z wężownicą do CWU byłaby dobrym rozwiązaniem. Oczywiście ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach.

Edytowane przez cezary.pl
ps

• 2 weeks później...
Dzięki. Mam możliwość kupić tez pompę ciepła powietrze woda Blaupunkt Osaka 6 w cenie 6000zl zupełnie nową. Czy warto zainteresować się tym tematem?

Witam serdecznie,

Ja również buduję szkielet i zdecydowałem się na maty grzejne na podczerwień sufit + podłoga (dom ok. 150m2, parter i użytkowe poddasze) a jeśli chodzi o ogrzewanie CWU to pompa ciepła typu split. Do tego wszystkiego będą podpięte panele PV

Analizowałem bardzo długo za i przeciw i rozwiązanie z pompą ciepła do CO się nam nie kalkulowało, ponieważ do pompy należy jeszcze doliczyć koszty instalacji ogrzewania podłogowego a ta z całym osprzętem oraz robocizną to dodatkowy koszt kilkunastu tysięcy złotych (biorę pod uwagę tylko dobrej jakości osprzęt). Dodatkowo tak jak kolega wcześniej podpowiedział szkielet bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko się wychładza więc kominek sobie odpuść, bo nie jesteś go w stanie kontrolować tak jak pompy czy mat. Dodatkowo przypilnuj przy montażu domu firmę,która Ci to będzie stawiać żeby bardzo dobrze łączyli folię paroizolacyjną, bo przez szczeliny w folii może uciekać bardzo dużo ciepła. Właściwa izolacja jest w szkielecie najważniejszym elementem. Napisałeś że będziesz używał do ocieplenia wełny mineralnej, nie zastanawiałeś się nad pianką do ocieplenia? Żeby wełna spełniała swoją funkcję to musi być bardzo dokładnie ułożona i przycięta (2cm więcej z każdej strony), w innym wypadku osiądzie i będzie przepuszczać ciepło.

Trochę się rozpisałem ale sam przez ponad rok szukałem informacji na wykładach, w internecie nad budową domu szkieletowego i jeśli zagłębisz się w temat do zobaczysz że temat jest szeroki jak diabli, więc im więcej ludzi będzie się dzieliło informacjami tym będziemy budowali taniej i cieplej:)

A i jeszcze jedno na koniec, jeśli jeszcze masz wybór to używaj płyt MFP zamiast OSB, MFP jest praktycznie w tej samej cenie a czasami nawet ciut tańsza a w każdym calu jest lepsza niż OSB

Dobra to tyle, jak coś to zachęcam do rozmowy:)

Pozwolę sobie odświeżyć temat. A zatem czy w dobrze ocieplonym parterowym domu 85m2 w technologii szkieletowej na stropie Crawl Space ogrzewanie konwektorami Atlantic + kominek + klimatyzacja ma sens? Jeśli tak to jaka klimatyzacja? Czy w ogóle może z niej zrezygnować i wybrać wyłącznie konwektory + kominek?

Witam

Sam już chciałem podbić ten temat dlatego że też interesuje mnie domek parterowy o niewiele większej powierzchni.

Pzdr

• 7 months później...

Ja również buduję szkielet i zdecydowałem się na maty grzejne na podczerwień sufit + podłoga (dom ok. 150m2, parter i użytkowe poddasze) a jeśli chodzi o ogrzewanie CWU to pompa ciepła typu split. Do tego wszystkiego będą podpięte panele PV

Czy już zbudowaliście swoją chałupkę? :)

Jak sprawuje się podczerwień? Też rozważam takie rozwiązanie, tylko chciałbym się przekonać "naskórnie" jak odczuwalne jest takie ciepło. Szukam kogoś w okolicach Bielska-Białej kto mógłby zaprezentować takie rozwiązanie :)

• 5 months później...

Podbijam

Rownież myślę nad konwektorami, tylko chcialbym coś ładniejszego niz F119 (i podobne) i nie nagrzewającego się tak mocno i nie strzelającego.

Coś jak wyższe modele atlantica, znacie innych producentów godnych polecenia?

I dodatkowo splicik w salonie i w łazienkach i wiatrołapie kable grzewcze.