Vlinder 06.02.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Witam, w tej chwili budujemy mały dom jednorodzinny w okolicy Bielska Białej. Do jego ogrzania chcemy wykorzystać kocioł peletowy podłączony do bufora o pojemności min 800 litrów, z bufora natomiast chcemy zasilić c.o podłogowe oraz zasobnik C.W.U, czy ktoś może udzielić jakichś rad, lub sugestii jak to wszystko dobrze zgrać ze sobą. Dziękuję za każdą odpowiedź i pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.02.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Nie ma tam gazu ani pradu? Dlaczego chcesz sie bawic w paliwa stale i cysterny w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlinder 06.02.2019 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Już wyjaśniam dlaczego akurat nie gaz ani prąd. Najbliższy możliwy punkt wpięcia się do gazociągu znajduje się około 60 metrów od granicy naszej działki, dom jest ulokowany kolejne 80 metrów od granicy, co w sumie daje 140 metrow, tak więc koszty takiego przyłącza są kolosalne, gazownicy wyliczyli mi około 20 tys zł za podciągnięcie rurki. Dlaczego nie prąd Max moc przyłączeniowa jaką mogą mi zapewnić w energetyce to 11KWh, więc raczej zabraknie mocy na ogrzewanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlinder 06.02.2019 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jeśli natomiast chodzi o pompę ciepła, no cóż, miałem przyjemność, a raczej jej brak odwiedzając znajomych w dość silny mróz, bez obrazy ale dla mnie 19 stopni w domu to trochę mało, wiem że jest opcja dołożyć kominek, ale w takie rzeczy nie mam zamiaru się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jeśli natomiast chodzi o pompę ciepła, no cóż, miałem przyjemność, a raczej jej brak odwiedzając znajomych w dość silny mróz, bez obrazy ale dla mnie 19 stopni w domu to trochę mało, wiem że jest opcja dołożyć kominek, ale w takie rzeczy nie mam zamiaru się bawić. Nie sugeruj sie tymi którzy mają zle wykonaną podłogówkę i zle dobraną PC, raczej korzystaj z doswiadczen tych u których to działa tak jak ma działac, a tych jest coraz więcej. Problemem moze byc bardzo mała moc przyłaczeniowa, a zapewne tez słabe parametry seci, bo ta niska moc znikąd sie nie wzieła. W takim przypadku ten kocioł moze byc moze nie optymalnym ale jednak jakims tam rozwiazaniem. Co do bufora to najlepiej aby miał wezownicę przepływową cwu. Wtedy zbedny dodatkowy zasobnik cwu. Ustawiasz temp. na buforze ok 50-55 oC, na podłogówke dajesz zawór mieszający i to ma działac. Czasem montuje takie układy, działaja bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 06.02.2019 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jeśli natomiast chodzi o pompę ciepła, no cóż, miałem przyjemność, a raczej jej brak odwiedzając znajomych w dość silny mróz, bez obrazy ale dla mnie 19 stopni w domu to trochę mało, wiem że jest opcja dołożyć kominek, ale w takie rzeczy nie mam zamiaru się bawić. No nie zazdroszczę ... ktoś coś musiał skopać i to doobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlinder 06.02.2019 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Odnośnie zaworu mieszającego, masz na myśli zestaw pompo- mieszalnikowy przy rozdzielaczu podłogówki, czy dodatkowy zawór mieszający np trójdrogowy z siłownikiem hydraulicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Odnośnie zaworu mieszającego, masz na myśli zestaw pompo- mieszalnikowy przy rozdzielaczu podłogówki, czy dodatkowy zawór mieszający np trójdrogowy z siłownikiem hydraulicznym? Nie, nie uznaję zestawów pompo mieszalnikowych przy rozdzielaczu, uwazam ze ich stoswanie to wynik niewiedzy instalatorów. Zawór mieszajacy zawsze instaluję przy buforze. To czy on bedzie z siłownikiem czy bez uzaleznione jest od systemu regulacji temperatury w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlinder 06.02.2019 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Nie, nie uznaję zestawów pompo mieszalnikowych przy rozdzielaczu, uwazam ze ich stoswanie to wynik niewiedzy instalatorów. Zawór mieszajacy zawsze instaluję przy buforze. Możesz rozwinać dlaczego nie uznajesz takich zestawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 06.02.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jak w załączniku.(tu akurat kocioł w układzie zamkniętym)Zawór 3D z siłownikiem-lokalizacja kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts