Mateusz191 07.02.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Witam wszystkich,Posiadam dom w stanie surowym zamkniętym i zastanawiam się nad instalacją centralnego ogrzewania. Głównym źródłem ciepła będzie piec na pellety - ogrzewanie podłogowe + grzanie CWU. Zastanawiam się nad włączeniem kominka z PW do instalacji CO. Skoro mam kominek to chciałbym mieć z niego pożytek. Plan jest taki żeby kominek wspomagał pracę kotła a w cieplejsze dni gdzie będę palił w nim dla atmosfery, przejmie rolę (może nie w 100%) głównego źródła ciepła. Kolejna kwestia to opłacalność takiego rozwiązania. Potrzebuje sterownika, dodatkowej pompy, mieszalnika wody do podłogówki i pewnie dodatkowych gratów.Zastanawiam się także nad realizacją takiego przedsięwzięcia. Kocioł pracuje w zamkniętym obiegu z tego co słyszałem kominki też potrafią pracować w zamkniętym obiegu. Liczę na sugestię i twórczą rozmowę za i przeciw takiego rozwiązania. Zależy mi na funkcjonalności kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.02.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jak sama podłogówka to dołożyłbym bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz191 11.03.2019 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Może opiszę metraż i coś o ociepleniu - 170m2 podłogówki, ściany ocieplone 15cm styropianu. Pytanie czy bufor ma grzać CWU czy zastosować oddzielny zasobnik, żeby piec w lecie nie grzał całego buforu. Kolejna kwestia to połączenie całej instalacji z solarami (za 2, max 3 lata). W tym wypadku grzanie CWU przejmą solary i pewnie wszystko będzie opierało się o bufor cieplny. Jak duży powinien być bufor (1000l)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts