Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miedź, PP, PEX, trójniki czy rozdzielacze CWU CO?

APCM

Recommended Posts

Powoli kończę SSO, za miesiąc montaż okien, więc czas pomyśleć o instalacji przed tynkami. Wątek z mojej budowy możecie śledzić tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352433-Prosty-domek-w-WLKP

Po raz n-ty zadaję pytanie, na które nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Przeczytałem miliony wątków i nadal nie wiem co będzie lepsze.

Wymyśliłem sobie, że najlepszym rozwiązaniem rozprowadzenia CWU w moim niedużym parterowym domu będzie system rozdzielaczowy na PEX. Jest to rozwiązanie mało popularne, bo większość ludzi robi instalacje w miedzi lub PP. Szczerze mówiąc trochę się boję chować pod posadzką jakiekolwiek łączniki, trójniki etc. stąd pomysł aby zrobić to na rozdzielaczu, gdzie zawsze mamy dostęp do jedynego miejsca połączenia na wejściu i wyjściu + możliwość zamykania i otwierania każdej pętli wody.

Drugi plus jaki widzę to łatwość rozprowadzenia takiej instalacji w warstwie izolacji.Instalację mogę rozprowadzić nawet przed folią styropianem i gdy będę układał pierwszą warstwę, a planuj 3x5cm, to sobie rury bez problemu podniosę i podłoże pod nie folię i styro. Układanie jest tak proste, że właściwie nie ma co tu zepsuć i można zaoszczędzić na fachowcach.

Oczywiście dodatkowym kosztem jest tutaj rozdzielacz i długość rury, ale rekompensuje to koszty hydraulika (mam znajomego, który mi to skręci w rozdzielaczu i sprawdzi szczelność).

Jeżeli nie rozdzielacze to zostaje miedź i PP. Znajomy hydraulik pracuje głównie na miedzi i ją ewentualnie poleca. Rozwiązanie z rozdzielaczami ocenił jako rzadkie, ale nie głupie. PP wiadomo sporo tańsze, ale te łączenia...

Co o tym myślicie drodzy forumowicze?

Poniżej, rozrysowany na szybko schemat instalacji

51475146_288383005175435_6135041009135910912_n.jpg

Edytowane przez APCM

PP kiedyś ktoś testował i połączenia były "nierozerwalne" czyli trwałe.

Pex i Twoje rozwiązanie również naraża Cię na wiele złączek i tu chyba najlepsze "zaprasowane" nie skręcane (dodatkowo dochodzi jeszcze cyrkulacja której brak w Twojej instalacji, a to też dodatkowe złączki,)

Tyle ile jest instalacji tyle zwolenników - obecnie chyba wybrałbym miedz.

Cyrkulacji nie planuję robić, także tym proszę się nie przejmować.

CityMatic, złączki oczywiście będą, ale tylko przy rozdzielaczach i przy odbiornikach, a więc w miejscach łatwo dostępnych i wszelkie ewentualne nieszczelności w dość nieinwazyjny sposób można będzie zlikwidować.

zaletą chyba jest lepsze zrównoważenie ciśnień/przepływów niż w systemie trojnikowym, ktory wypadałoby stopniować a to nie zawsze wychodzi tak jakby się chciało

wadą dodatkowy rozdzielacz (i jeśli nie koszty to miejsce na dodatkowy rozdzielacz) i przy braku cyrkulacji dłuższy czas oczekiwania na ciepła wodę: przy trójnikowym często jeden pion/leżak ma odejścia do podejść i przepływ w którymkolwiek podejściu generuje krótszy czas oczekiwania i zlaną ilość wody na innym

Rozwiązanie ok, poza jednym ale. Nie da sie zrobic cyrkulacji cwu, ale jak komus niepotrzebna to rozdzielacz moze byc.

Dlatego ja planuję zrobić pewną modyfikację tego. Rozdzielacze w/przy pomieszczeniu i cyrkulacja do rozdzielacza. Nie jest to pełna cyrkulacja, ale pewien kompromis. Też planuję na PEX-ie zrobić bez łączenia pod podłogą.

Dlatego ja planuję zrobić pewną modyfikację tego. Rozdzielacze w/przy pomieszczeniu i cyrkulacja do rozdzielacza. Nie jest to pełna cyrkulacja, ale pewien kompromis. Też planuję na PEX-ie zrobić bez łączenia pod podłogą.

Można też zrobić to na kolankach cyrkulacyjnych, mam tak zrobione u siebie.

Tak jak pisałem, mnie tematy cyrkulacji nie interesują, bo nie zdecyduję się na to rozwiązanie. Oczywiście wiem, że będę musiał chwile poczekać na ciepłą wodę, ale w najważniejszym miejscu czyli pod prysznicem, mam od rozdzielacza 2 metry rurki.

Wasze wpisy potwierdzają, że CWU na rozdzielaczach jest coraz częstszym rozwiązaniem.

CityMatic widziałem, że służysz radą w wielu wątkach, więc proszę cię również o radę. Po kolejnej rozmowie z hydraulikiem, który nie neguje mojego pomysłu dał mi pod rozwagę inny. Jako, że nie jestem uparty jak baran, chętnie się nim podzielę i wysłucham opinii, bo również jest nie głupi i hydraulik ma swoje argumenty.

Zważywszy na układ domu i miejsc, w który potrzebna jest ciepła i zimna woda. Proponuje on klasyczną instalację CWU na miedzi. Zaproponował, że aby nie iść stricte po chudziaku, rurki poprowadzić po ścianach 3-5 cm nad chudziakiem, aby wejść pod nie ze styropianem. Owe rurki oczywiście w otulinie, a nad nią weszła by jeszcze jedna warstwa 3-5cm paska styropianu lub zapianowanie i dopiero wylewka.

Jak twierdzi majster miedź powinna wytrzymać dobre kilkadziesiąt lat i przynajmniej w teorii nie powinno się z nią nic złego dziać. Ujęcie wody będę miał z wodociągów więc jej jakość powinna być ok. Proponuje głównymi rurkami iść grubszymi, a same podejścia robić już węższe. Z Kuchni sugeruje puścić pexem 16mm rurkę do cyrkulacji, którą jak nie teraz to może w przyszłości mimo wszystko wykorzystam (koszt znikomy).

Byłem mocno nastawiony na system rozdzielaczowy, ale nie wiem czy jednak nie kombinować i iść w klasykę. Koszty i tak nie będą jakieś wielkie, bo dom nie jest duży, a oprócz bezpośrednich podejść mamy właściwie bardzo mało zakrętów.

wod-kan.jpg

Dobrze majster kombinuje :)

Oczywiście jeśli miedz to mocowanie ścienne w otulinach ze stopniowaniem średnicy rur - raz na wiele wiele lat.

Wszystko dedykowane wtedy minimalizuje się błędy i prawdopodobieństwo awarii.

Rurki do ściany za pomocą uchwytów :)

Są ogólnodostępne tabele średnic rur miedzianych do których jak się zastosujesz nie będzie problemu. Średnica zewnętrzna(wewnętrzna)

Tak jak pisałem wcześniej gdybym teraz to - miedz - wytrzymałość, trwałość , bakteriobójczość - jak na razie same zalety.

Uchwyt_do_rur_miedzianych_podwojny_4_szt._18_mm-518703-66758.jpg

średnica rur CU.jpg

No to faktycznie chyba będzie to najlepsza opcja. Moje obawy wiązały się tylko z tym jak zabezpieczyć takie wiszące na ścianie rurki, żeby się nie ugieły pod ciężarem wylewki, ale chyba pianowanie oprócz tego, że będą w otulinie powinno załatwić sprawę.

Zestaw wodomierzowy do skrzynki już zakupiony. Wybór padł na poniższy. Cena 260 zł

zestaw.jpg