bocian_123 08.02.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Stoję przed wyborem kotła kondensacyjnego. Mój instalator poleca mi kocioł thermet gold plus lub wolf cgb-2. Pytanie czy opłaca się dokładać do kotła wolf? Nie wiem jak z serwisami tych piecy w małopolsce? Może się ktoś wypowiedzieć na temat tych kotłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 08.02.2019 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 WOLF. Mam WOLF-a prawie 10 lat, zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 A jakiego masz tego Wolfa. Czy kondensat? Bo z kondensatami mam niefajne doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_123 08.02.2019 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Właśnie teraz jest pytanie czy ten nowy Wolf to ta sama niezawodna marka co 10 lat temu. I nie wiem jak z serwisem w moim rejonie (mieszkam w powiecie oświęcimskim). Czy ceny przeglądów i ceny części nie są kosmiczne. Thermet jest tani i części również ale pytanie czy będzie mało awaryjny. System c.o. będzie mieszany grzejniki i podłogówka. Dom w którym ma być zakładany jest stary ale będzie kapitalny remont. Ocieplenie ścian zewnętrznych 20 cm styropianu, na podłodze 15 cm styropianu, poddasze ocieplone pianą Pur 25 cm, okna trzyszybowe i wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Powierzchnia do ogrzania 180 m2(parter + poddasze), 4 osoby w domu. Myśle ze kocioł 20kW starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 08.02.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Ja polecam Termeta jeżeli jest sama podłogówka lub same grzejniki.Ale jak są dwa obiegi grzewcze grzejniki i OP to Termet się nie sprawdza a to z tego powodu że ma ułomne sterowanie czyli tzw.moduły SIM(przy tym kotle niestety nie ma możliwości dokupienia modułu mieszacza jak to mają inne firmy np. Vaillant VR70 czy Junkers MM100)Będziesz potrzebował sprzęgło hydrauliczne a za nim pompa na grzejniki + dla OP zawór 3D z siłownikiem+pompa do tego jeżeli kocioł Wolf to moduł mieszacza MM100 Będzie też potrzebny sterownik BM-220kW starczy Edytowane 8 Lutego 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 08.02.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Myśle ze kocioł 20kW starczy? Starczy z nadmiarem nawet 10kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 08.02.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Wolf fajne kotły ale wymiennik z AlSi szybko zarasta solami. Niby zmienili konstrukcje i teraz nie trzeba go wymieniać a wystarczy wyczyścić ale i tak szukałbym kotła z wymiennikiem z kwasówki. . U mnie nigdy nie był wymieniany bo i po co tylko czyszczony podczas corocznego przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 08.02.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 A jakiego masz tego Wolfa. Czy kondensat? Bo z kondensatami mam niefajne doświadczenia Nie wiem czy niekondensacyjne nawet produkują, Nie wyobrażam sobie innej opcji. ja mam https://www.google.com/search?q=wolf+cgw+11/100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGjuTn-qzgAhUqAhAIHSDyAeIQ_AUIDygC&biw=1680&bih=939#imgrc=_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_123 09.02.2019 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 tylko czyszczony podczas corocznego przeglądu. Ile kosztuje taki coroczny przegląd, jak się mają ceny przeglądów do innych producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 13.02.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 ja płacę 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts