Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termet czy wolf

bocian_123

Recommended Posts

Właśnie teraz jest pytanie czy ten nowy Wolf to ta sama niezawodna marka co 10 lat temu. I nie wiem jak z serwisem w moim rejonie (mieszkam w powiecie oświęcimskim). Czy ceny przeglądów i ceny części nie są kosmiczne. Thermet jest tani i części również ale pytanie czy będzie mało awaryjny. System c.o. będzie mieszany grzejniki i podłogówka. Dom w którym ma być zakładany jest stary ale będzie kapitalny remont. Ocieplenie ścian zewnętrznych 20 cm styropianu, na podłodze 15 cm styropianu, poddasze ocieplone pianą Pur 25 cm, okna trzyszybowe i wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Powierzchnia do ogrzania 180 m2(parter + poddasze), 4 osoby w domu. Myśle ze kocioł 20kW starczy?

Ja polecam Termeta jeżeli jest sama podłogówka lub same grzejniki.Ale jak są dwa obiegi grzewcze grzejniki i OP to Termet się nie sprawdza a to z tego powodu że ma ułomne sterowanie czyli tzw.moduły SIM(przy tym kotle niestety nie ma możliwości dokupienia modułu mieszacza jak to mają inne firmy np. Vaillant VR70 czy Junkers MM100)Będziesz potrzebował sprzęgło hydrauliczne a za nim pompa na grzejniki + dla OP zawór 3D z siłownikiem+pompa do tego jeżeli kocioł Wolf to moduł mieszacza MM100 Będzie też potrzebny sterownik BM-2

20kW starczy

Edytowane przez Kondensat

A jakiego masz tego Wolfa. Czy kondensat? Bo z kondensatami mam niefajne doświadczenia

Nie wiem czy niekondensacyjne nawet produkują, Nie wyobrażam sobie innej opcji.

ja mam https://www.google.com/search?q=wolf+cgw+11/100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGjuTn-qzgAhUqAhAIHSDyAeIQ_AUIDygC&biw=1680&bih=939#imgrc=_