Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza gaz i wodociągi

sirkrzysiek

Recommended Posts

Cześć mam dwa pytania:

1) Wystąpiłem do wodociągów o wydanie warunków technicznych i po miesiącu dostałem od nich pismo, że warunki techniczne dostane jak podpiszę umowę przyłączeniową (skan pisma w załączniku)wodo war tech.jpg

Czy to jest normalne postępowanie , że najpierw podpisuję umowę, a dopiero dostaje warunki techniczne czy jednak powinienem dostać warunki techniczne i wtedy ewentualnie zdecydować czy chce podpisać umowę czy nie?

2)Wystąpiłem o warunki przyłącza gazu. Żebym mógł się włączyć do sieci trzeba rozbudować sieć o 200m. Dostałem informację o kosztach przyłącza, zakresie prac. W zakresie prac jest wykonanie projektu, przyłącza i nadzór nad wykonaniem i włączenie do sieci. W piśmie jest informacja, że zaprojektowanie i wykonanie instalacji gazowej jest po mojej stronie. Rozumiem że koszty rozbudowy są po stronie gazowni?

mapa gaz.jpg

Poniżej umieszczam link do dysku google z warunkami od wodociągów i gazowni

https://drive.google.com/drive/folders/1BZzW1UzLCFakpNrBRBctBPc0gtaFoKWD

Napisze jak to było u mnie, koszty projektów map itd dotyczącej rozbudowy sieci gazowej robiła gazownia. Mnie interesował zakres od skrzynki gazowej w ogrodzeniu do domu. Chyba ze masz projektowaną skrzynkę licznikową na budynku wtedy gazownia doprowadza ci gaz do domu a ciebie interesuje projekt wewnątrz budynku.

Jeśli planujesz skrzynkę w ogrodzeniu musisz uwzględnić mapę do celów projektowych i pozwolenie na budowę przyłącza.

ps. czasami można dogadać się z gazownią i jedną kopie mapy do celów projektowych ci dadzą...